Награда „Сахаров“: номинациите за 2022 г. 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Наградата „Сахаров“ на Европейския парламент цели да отличи борци за демокрация и правата на човека. Открийте кои са номинираните за 2022 г.

Дария Навалная, дъщеря на Алексей Навални, говори пред Европейския парламент на церемонията по връчването на Награда "Сахаров" за 2021 г.  

Всяка година Парламентът присъжда наградата на изключителни хора и организации, които са се посветили на каузата на демокрацията и на правата на човека. Миналата година за носител беше обявен руският опозиционен лидер Алексей Навални за борбата си срещу корупцията и нарушенията на правата на човека от страна на Кремъл.

Номинации могат да бъдат издигани от политически групи в Парламента или от групи от поне 40 депутати. Предложенията за 2022 година бяха представени на съвместно заседание на парламентарните комисии по външни работи и развитие и подкомисията по права на човека на 26 септември. Те са:

  • смелият украински народ, представляван от президента Володимир Зеленски (номинация на ЕНП)
  • народът на Украйна (номинация на групите на С&Д и Обнови Европа)
  • Соня Гуажажара (номинация на групата на Зелените/ЕСА)
  • президентът Зеленски (номинация на ЕКР)
  • Комисията за истината в Колумбия (номинация на групата на Левицата)
  • Ширийн Абу Аклех (номинация на Грейс О‘Съливан и още 42 други депутати)
  • Джулиан Асанж (номинация на Сабрина Пинедоли и 40 други депутати)

Смелият украински народ, представляван от президента Володимир Зеленски, е номинация на Европейската народна партия. Непровокираното нашествие в Украйна от страна на Русия причинява огромни щети на украинския народ - много хора загубиха живота си в конфликта, а градове и села бяха напълно унищожени. Украинците се борят да защитят домовете си, независимостта си и териториалната цялост на държавата си, но също така воюват за свободата, демокрацията, върховенството на закона и европейските ценности, се заявява в номинацията.

Групите на социалдемократите и Обнови Европа номинират украинския народ, като изтъкват ролята на отделни хора, представители на граждански инициативи и на държавни и обществени институции. Сред посочените в номинацията са държавната служба за спешна помощ, Юлия Паевска, основател на доброволческа група за медицинска помощ “Ангелите на Таира“, Олександра Матвийчук (активист за правата на човека), движението за гражданска съпротива „Жълта лента“ и Иван Фьодоров (кмет на украинския град Мелитопол, който е окупиран от руските сили).

Европейските консерватори и реформисти предлагат за наградата украинския президент Володимир Зеленски като олицетворение на смелостта на украинския народ, като посочват неговата твърдост и отдаденост на Украйна и на европейските ценности.

Соня Гуажажара, номинирана от групата на Зелените/ЕСА, е активист за опазване на околната среда и защита на правата на коренното население в Бразилия. Като водач на обединение на етнически общности тя се противопоставя на опити за заграбване на земите им от влиятелни лобита на земеделски стопани и компании за минно дело. Заради дейността си тя влиза в конфликти и с бразилските власти.

Комисията за истината в Колумбия, номинирана от групата на Левицата, е създадена съгласно мирното споразумение от 2016 г., с което се слага край на гражданската война в страната. Комисията цели да установи фактите относно нарушенията на правата на човека по време на дългогодишния конфликт и да се застъпи за правата на милионите жертви. Номинацията споменава имената на Франсиско де Рукс, Алехандро Валенсия Вия, Марта Руис Наранхо, Алфредо Молано Браво (посмъртно), Алехандро Кастийехо, Саул Алонсо Франко, Лусия Виктория Гонсалес, Патрисия Тобон Ягари, Алехандра Мийер, Лейнер Паласиос, Анхела Саласар Мурийо (посмъртно) и Карлос Мартин Беристаин и е представена като възможност за изразяване на подкрепа за мирния процес в Колумбия.

Ширийн Абу Аклех, номинирана от Грейс О‘Съливан и още 42 депутати, е била известна палестино-американска журналистка, работеща за новинарския канал Ал Джазира. В продължение на много години тя предава репортажи от конфликта между Израел и палестинците в окупираните територии. На 11 май 2022 г. е застреляна, докато отразява нахлуване на израелски военни в бежанския лагер Дженин на Западния бряг.

Джулиан Асанж, един от основателите на асоциацията Уикилийкс, е номиниран от Сабрина Пинедоли и други 40 депутати. Асанж предоставя на водещи новинарски организации документи за военни престъпления, необосновани задържания, нарушения на правата на човека и мъчения. Той се намира в затвор във Великобритания и е изправен пред екстрадиция в САЩ, където би бил подложен на съдебен процес по обвинения за шпионаж и злоупотреба с компютърни данни.

Наградата „Сахаров“


Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда ежегодно от Европейския парламент от 1988 г. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и включва парична сума от 50 000 евро.

Важни дати относно наградата „Сахаров“ за 2022 г. 
  • 13 октомври: на съвместно заседание парламентарните комисии по външни работи и развитие избират трима финалисти измежду направените номинации 
  • 19 октомври: носителят на наградата за 2022 г. се определя от председателя на Парламента и лидерите на политическите групи 
  • 14 декември: церемония по награждаване на пленарната сесия в Страсбург