Споделете тази страница: 

Статии 

EP plenary debate: State of play of negotiations with the United Kingdom        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Според евродепутатите не е постигнат достатъчен напредък по приоритетите на ЕС. Това е задължително условие за започване на преговори за преходен период и бъдещи отношения с Великобритания.

MEPs debates the guidelines for the EU negotiations with the UK that the European Council agreed at its last meeting in April.        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Евродепутатите приветстваха единството на 27те държави членки и институциите на ЕС относно напускането на Великобритания. Те също така призоваха за реформиране на ЕС в полза на всички граждани.

Статии 

Правила за преговорите по Брекзита        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Европейският парламент одобри с огромно мнозинство (516 гласа „за“ срещу 133 „против“, с 50 „въздържали се“) резолюция, с която определи своите ключови принципи и условия за одобряване на споразумението за излизане на Великобритания от ЕС. Всяко споразумение, постигнато в края на преговорите между ЕС и Великобритания, ще трябва да заслужи одобрението Европейския парламент.

Председателският съвет заседава след задействането на чл. 50 от правителството на Великобритания.        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Председателкият съвет на ЕП одобри предложението за резолюция, изготвено от лидерите на четири политически групи и комисията по конституционни въпроси. В резолюцията те посочват своите условия за одобрение на споразумението за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС. Проектът на резолюция ще бъде дебатиран и гласуван в пленарна зала следващата сряда.

Статии 

Съобщение за пресата 

При откриването на извънредната сесия председателят на Парламента Мартин Шулц (С&Д, Германия) отбеляза, че това е безпрецедентен случай на толкова спешно свикване на пленарна сесия, но такова е и решението на гражданите на Великобритания да напуснат ЕС. Той приветства горещо лорд Хил и му благодари за неговата работа в Европейската комисия и решението да подаде оставката си, след като агитира за оставане на Великобритания в ЕС.

Съобщения за медиите