Оттеглянето на Великобритания 
Брекзит: Ефектът и последиците 

Въпроси на ЕС  Актуализиран: 
 
Изготвен:   

След референдума за Брекзит Великобритания е на път да се оттегли от ЕС. Научете за ролята на Европейския парламент в преговорите след активирането на член 50.

Споделете тази страница: 

Статии 

Brexit concept illustration image ©Thaut Images/AdobeStock        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Парламентът изразява съжаление, че продължават да съществуват значителни различия, а времето за постигане на съгласие за бъдещите отношения изтича.

EU-UK negotitations illustration image ©Thaut Images/Adobe Stock        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Парламентът призовава за гарантиране на равнопоставени условия чрез стабилни ангажименти и „динамичното привеждане в съответствие“ на правилата на ЕС и Обединеното кралство.

Статии 

Видеоматериал Брекзит Ирландия        

Ирландия е страната в ЕС, която вероятно е най-силно застрашена от оттеглянето на Великобритания. Парламентът иска да ограничи ефекта от Брекзит за острова.

EP plenary debate: State of play of negotiations with the United Kingdom        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Според евродепутатите не е постигнат достатъчен напредък по приоритетите на ЕС. Това е задължително условие за започване на преговори за преходен период и бъдещи отношения с Великобритания.

Правила за преговорите по Брекзита        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Европейският парламент одобри с огромно мнозинство (516 гласа „за“ срещу 133 „против“, с 50 „въздържали се“) резолюция, с която определи своите ключови принципи и условия за одобряване на споразумението за излизане на Великобритания от ЕС. Всяко споразумение, постигнато в края на преговорите между ЕС и Великобритания, ще трябва да заслужи одобрението Европейския парламент.

MEPs debates the guidelines for the EU negotiations with the UK that the European Council agreed at its last meeting in April.        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Евродепутатите приветстваха единството на 27те държави членки и институциите на ЕС относно напускането на Великобритания. Те също така призоваха за реформиране на ЕС в полза на всички граждани.

Видеоматериали 

Статии 

Председателският съвет заседава след задействането на чл. 50 от правителството на Великобритания.        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Председателкият съвет на ЕП одобри предложението за резолюция, изготвено от лидерите на четири политически групи и комисията по конституционни въпроси. В резолюцията те посочват своите условия за одобрение на споразумението за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС. Проектът на резолюция ще бъде дебатиран и гласуван в пленарна зала следващата сряда.

Видеоматериали 

Статии 

Съобщение за пресата 

При откриването на извънредната сесия председателят на Парламента Мартин Шулц (С&Д, Германия) отбеляза, че това е безпрецедентен случай на толкова спешно свикване на пленарна сесия, но такова е и решението на гражданите на Великобритания да напуснат ЕС. Той приветства горещо лорд Хил и му благодари за неговата работа в Европейската комисия и решението да подаде оставката си, след като агитира за оставане на Великобритания в ЕС.

Допълнителна информация 

Съобщения за медиите