Брекзит и отражението му върху Ирландия 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Ирландия е страната в ЕС, която вероятно е най-силно застрашена от оттеглянето на Великобритания. Парламентът иска да ограничи ефекта от Брекзит за острова.

Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, са разделени от 500-километрова граница с около 275 пункта за пресичане. За сравнение, цялата източна граница на ЕС от Финландия до Гърция има 137 точки за пресичане. Тази граница скоро може да стане външна за ЕС в резултат от британския референдум през 2016 г. Как това ще се отрази на движението и на живота на хората от двете страни е важен въпрос, който трябва да получи отговор в преговорите за Брекзит.

Преговорните екипи на ЕС и Великобритания се споразумяха през ноември 2018 г. по проект на споразумение за оттегляне, но то не беше ратифицирано. Споразумението включваше предпазна клауза срещу риска от появата на физическа граница между Ирландия и Северна Ирландия, която би застрашила споразумението от 1998 г. за разрешаването на въоръжения конфликт на острова (т.нар. „Споразумение от Разпети петък“).

Договореният текст на споразумението за оттегляне предвиждаше създаването на обща митническа територия на ЕС и Великобритания. Тази клауза щеше да влезе в сила, само ако не бъдат намерени други решения в рамките на договорения преходен период.

Предпазната клауза предизвика смесени реакции във Великобритания, като някои се опасяваха, че тя можеше да бъде използвана, за да бъде държана Великобритания в митнически съюз с ЕС за неопределено дълго време. През 2019 г. новият британски премиер Борис Джонсън предоговори споразумението за оттегляне с изменен протокол за Северна Ирландия и Република Ирландия. Новото споразумение също трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и от британския парламент.

Преговарящите от страната на ЕС настояват британското правителство да представи конкретни планове за практическа алтернатива на клаузата, която да има правно обвързващ характер.

Ограничаване на неблагоприятните последици за Ирландия

Напускането на Великобритания със сигурност ще има отрицателни последици и за Великобритания, и за ЕС.

От европейска страна най-застрашена е Ирландия. Голяма част от ирландския внос идва от Великобритания и налагането на мита би повишило цените в страната. Веригите на доставка на продукти между Ирландия и Великобритания са силно интегрирани и ще бъдат засегнати при Брекзит. Ирландският износ също може да намалее поради издигането на търговски бариери. В момента 11,5% от износа на стоки от Ирландия е предназначен за Великобритания. Освен икономическите щети съществува риск и от нарастване на напрежението в Северна Ирландия.

Европейският съюз е подготвил планове за действия в случай на излизане на Великобритания без споразумение и Ирландия би могла да се възползва от тях. ЕС вече е взел решение, че финансирането на двустранните програми за мир в Северна Ирландия ще продължи поне до края на 2020 г.

Непосредствено след задействането на процедурата за оттегляне на Великобритания от ЕС през март 2017 г. Парламентът изрази загриженост за отражението върху хората, живеещи в северната и южната част от Ирландия. Депутатите искат да се запази в сила Споразумението от Разпети петък, сложило край на десетилетия на сблъсъци в Северна Ирландия и одобрено от гласоподавателите от двете части на острова през 1998 г.

Въпросът за границата

Позицията на Парламента, формулирана в множество резолюции, е, че трябва да се избегне затрудняване на движението на хора и стоки между Република Ирландия и Северна Ирландия.

След две десетилетия относителен мир наблюдателните кули и военните бариери по границата са останали в миналото, а десетки хиляди хора преминават всеки ден от едната страна на острова в другата. Нито Ирландия, нито Обединеното кралство не са част от Шенгенското пространство, но между двете държави съществува споразумение за свободно придвижване.

Пациенти от южната част на острова пътуват за лечение на север, а болни деца от Белфаст отиват в Дъблин за сърдечни операции. Около една трета от млякото, което се произвежда в Северна Ирландия, се преработва в Република Ирландия, а 40% от пилешкото месо, произведено на юг, се преработва на север от границата.

Бирата „Гинес“ се прави в Дъблин, но пресича границата, за да се бутилира, и след това се връща обратно на юг, за да се изпрати за износ. На острова функционира и общ пазар на електричество.

„Няма да позволим Ирландия да страда“

В реч пред депутати от ирландския парламент в Дъблин през септември 2017 г. координаторът на ЕП за Брекзит Ги Верхофстад посочи, че „тази граница създаде хаос, омраза и насилие. Да я сведем до линия на картата беше ключово постижение“. Той добави, че „ние няма никога да позволим Ирландия да страда от британското решение за напускане на ЕС“.

Всички хора, родени в Северна Ирландия, имат право на ирландско гражданство, а това означава и на гражданство на ЕС. В резолюция от октомври 2017 г. Парламентът подчертава, че „никакви пречки и затруднения“ не трябва да възпират хората в Северна Ирландия да упражняват правото си на гражданство на ЕС. Депутатите също заявяват, че е необходимо специално решение за предотвратяване на ограничаването на движението през границата.

Ролята на Европейския парламент

Европейският съюз е заявил, че иска да види напредък по три теми, преди да започне дискусии за бъдещите си отношения с Великобритания. Тези теми са правата на гражданите, уреждането на финансовите задължения и Ирландия. Споразумението за напускане на ЕС изисква одобрението на Парламента.

В резолюция от 18 септември 2019 г. Европейският парламент потвърди позицията си, че няма да одобри споразумение за оттегляне, което не съдържа предпазна клауза. Депутатите обаче заявиха, че са склонни да приемат първоначалното предложение на ЕС, което предвиждаше само Северна Ирландия да бъде част от обща митническа територия с ЕС. Те също така са готови да разгледат и други решения, които са практически изпълними, правно обвързващи и съответстват на принципите на ЕС.

Прочетете повече за Брекзит и ролята на Европейския парламент.