Брекзит: евродепутатите са разтревожени от британските приоритети 

Съобщение за пресата 
Пленарна сесия 
 
 

Споделете тази страница: 

Евродепутатите обсъждат заключенията от Европейския съвет от 14 и 15 декември 2017 г. © European Union 2018 - EP  
  • най-трудната част от преговорите предстои;
  • британското правителство не трябва да приема постигането на преходно споразумение за даденост;
  • евродепутатите приветстват стъпките към сътрудничество по въпросите на отбраната в ЕС.

Евродепутатите отчитат постигнатия напредък в преговорите за Брекзит, но подчертават, че най-трудната част тепърва предстои.

По време на дебат с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и Комисията Жан-Клод Юнкер относно заключенията от Европейския съвет от 14 и 15 декември 2017 г. евродепутатите предупредиха правителството на Великобритания да не приема постигането на преходно споразумение за даденост. Те също така подчертаха нуждата от възможно най-бързо формализиране на споразумението за оттегляне.

 

Евродепутатите освен това призоваха правителството на Великобритания да изложи ясно своята визия за бъдещите отношения с ЕС, като избягва шумно прокламирани приоритети като цвят на паспорти, който то винаги е можело да избере. Някои евродепутати наблегнаха, че никакъв статут извън ЕС не може да бъде толкова добър, колкото пълното членство.

 

Други посочиха, че преговорите между ЕС и Великобритания няма как да не бъдат трудни, но подчертаха, че това е просто, защото всички участващи искат да постигнат най-добрите решения за гражданите. Координаторът на Парламента относно Брекзит Ги Верхофстад подчерта нуждата от гаранции в областта на процедурите за подаване на молба за жителство за граждани на ЕС, които искат да живеят във Великобритания за в бъдеще. Той наблегна, че новият статут на пребиваване, предложен от Великобритания, не трябва да влиза в сила преди края на преходния период.

 

Евродепутатите също така приветстваха конкретните стъпки, предприети в сферата на сътрудничеството за отбрана между държавите от ЕС, подчертаха нуждата от реформа на еврозоната и призоваха за повече европейски мерки в борбата с предизвикателствата на миграцията и младежката безработица.

Видеозаписи на изказванията

Доналд Туск, председател на Европейския съвет

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия

Манфред Вебер (ЕНП, Германия)

Мария Жоао Родригеш (С&Д, Португалия)

Сайед Камал (ЕКР, Великобритания)

Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия)

Такис Хаджигеоргиу (ЕОЛ/СЗЛ, Кипър)

Ска Келер (Зелените, Германия)

Роландас Паксас (ЕСПД, Литва)

Марсел Де Храаф (ЕНС, Нидерландия)

Светослав Малинов (ЕНП, България) коментира: „В края на миналата година лидерите на държавите членки дадоха своята оценка на преговорите за излизане на Обединеното кралство от ЕС и решиха, че има достатъчен напредък, за да се премине към следващата фаза. Аз си запазвам обаче всички притеснения относно това какъв ще бъде крайният резултат от Brexit и най-вече отношението към българските граждани на Острова. Като казвам това съм напълно наясно, че когато става дума за защита на правата на българските граждани, те ще бъдат формално така добре защитени, както са защитени и правата на всички останали европейски граждани, било то французи, германци или поляци. Въпреки това, вече познаваме някои от най-лошите практики на английските институции. Общественото мнение в страната още от 2007 г. е крайно негативно към българи и румънци. Трябва да сме много внимателни в преговорите и изключително твърди, когато става дума за специфичните гаранции за зачитане на договорените права на нашите граждани.“