Преговорите за Брекзит и ролята на Европейския парламент 

 
 

Споделете тази страница: 

Европейският парламент има важна роля в текущите преговори за отношенията между ЕС и Великобритания след Брекзит. Вижте нашия видеоматериал и научете повече.

След референдума за Брекзит представители на британското правителство и на ЕС започнаха преговори за условията на оттеглянето на Великобритания от съюза, както и за рамката на бъдещите отношения, включително в сферата на търговията.

 

Първият етап от преговорите бе посветен на условията на оттегляне, но в близките седмици разговорите ще обхванат и темата за взаимоотношенията в бъдеще. Депутатите в ЕП ще обсъдят позицията си по въпроса на пленарното заседание на 13 март и ще гласуват резолюция на следващия ден.

 

Европейският парламент има важна роля за крайния резултат от преговорите, защото всяко едно споразумение за отношенията между ЕС и Великобритания ще трябва да получи одобрението му, както и това на държавите в Съвета.   

 

Депутатът Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) е координатор на ЕП относно Брекзит. В своята работа той ползва експертната помощ на парламентарните комисии и е подпомаган от група от депутати.

 

Парламентът оказва влияние на хода на преговорите чрез приемането на резолюции, изразяващи неговата позиция. Депутатите също така поддържат контакти с главните преговарящи от страна на ЕС и с всички, които ще бъдат засегнати от Брекзит.

 

Научете повече за ролята на Парламента от видеоматериала по-горе.