Отношенията между ЕС и Великобритания: как ще работят нещата 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Брекзит не е краят на сътрудничеството между Великобритания и ЕС. Те ще работят съвместно по много въпроси като търговия, транспорт и борба с престъпността.

Европейският съюз и Обединеното кралство са изправени пред сходни предизвикателства като измененията в климата и полицейското сътрудничество и могат да спечелят от намирането на общ подход по тези теми.


Споразумението за оттегляне уреди важни проблеми като правата на гражданите на ЕС във Великобритания и на британците в ЕС, финансовите ангажименти на Лондон, както и контрола по границите, особено тази между Обединеното кралство и Ирландия. Клаузите на споразумението трябва да бъдат изцяло приложени на практика.


Отделно споразумение - за търговията и сътрудничеството, определя бъдещите отношения. То получи одобрение от Парламента през април 2021 г.


Позицията на Парламента за отношенията с Великобритания


В резолюция от февруари 2020 г. депутатите призоваха за всеобхватно споразумение между Великобритания и ЕС, осигуряващо равнопоставени условия на конкуренция чрез поемане на стабилни ангажименти. Те също така изразиха надежда за постигане на съгласие в областта на риболова.


Председателят на контактната група на Парламента за отношенията с Великобритания Дейвид Макалистър заяви в изявление на 29 май 2020 г.: „Парламентът няма да даде съгласието си за споразумение, което не включва клаузи за равнопоставени условия на конкуренция, основни права, твърди изисквания за прилагане на договореностите и стабилна рамка за риболова“.


„Парламентът също така смята за критично важно пълното прилагане на споразумението за оттегляне, което бе подписано от британския министър-председател“.


На 15 юни 2020 г. председателят на Парламента Давид Сасоли взе участие в конферентен разговор относно преговорите с британския премиер Борис Джонсън, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен. След срещата те направиха общо изявление.


Парламентът одобри доклад на 18 юни 2020 г., в който депутатите изразяват съжаление за липсата на реален напредък след четири кръга преговори и за големите различия в позициите.


През септември 2020 г. координационната група на Парламента за отношенията с Великобритания и лидерите на политическите групи изразиха загриженост относно предложения от британското правителство законодателен акт за вътрешния пазар. В изявлението депутатите настояват за спазването на всички клаузи на споразумението за оттегляне, включително на протокола за Ирландия и Северна Ирландия. Парламентът продължава да се надява на амбициозно партньорство с Великобритания, заявява текстът.


На 1 октомври 2020 г. Европейската комисия започна процедура за нарушения спрямо Великобритания заради неизпълнението на задължения по споразумението за оттегляне от ЕС.


На 8 октомври 2020 г., в подготовка за края на преходния период, Парламентът одобри нови правила, които целят да гарантират безопасното и ефективно функциониране на железопътния тунел, свързващ континентална Европа с Великобритания.


В реч на срещата на върха на 15 октомври 2020 г. председателят на Парламента Давид Сасоли посочи, че постигането на споразумение за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания „е в интерес и на двете страни, но както съм казвал и преди, не на всяка цена“. Той призова британското правителство да спазва върховенството на закона и да изпълни поетите ангажименти и подчерта за пореден път, че всичко, което застрашава мира и стабилността на остров Ирландия, е неприемливо.


По време на пленарен дебат на 21 октомври 2020 г. депутатите подчертаха значението на постигането на споразумение за бъдещите отношения, което не влиза в противоречие с интересите и ценностите на ЕС. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние каза по време на дебата: „Постигането на споразумение е възможно, ако двете страни са готови да работят конструктивно и в дух на компромис“.


Гражданите и техните права


Правата на гражданите са гарантирани в споразумението за оттегляне. Гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, и британските граждани в ЕС имат право да останат да живеят и работят там, където са сега.


Тази тема е ключова за Европейския парламент, например по отношение на свободата на придвижване и предоставянето на здравни грижи на гражданите на ЕС във Великобритания. Депутатите в ЕП следят внимателно за прилагането на постигнатите договорености.

С излизането на Великобритания от ЕС сътрудничеството продължава под други форми  

Как протекоха преговорите


От страната на ЕС преговорите за бъдещото сътрудничество се водеха от бившия еврокомисар Мишел Барние въз основа на политически насоки, приети от Европейския съвет, и на резолюции на Европейския парламент. Г-н Барние водеше и преговорите по споразумението за оттегляне.


Парламентът беше създал контактна група начело с председателя на комисията по външни работи Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия), която осъществяваше връзка с Мишел Барние и координираше работата с парламентарните комисии.


За да можеше да влезе в сила, постигнатото споразумение трябваше да получи одобрението на Европейския парламент и на Съвета.