Споделете тази страница: 

Статии 

cover picture        

Как се финансира Европейският съюз и за какво се ползват средствата? Научете какво представлява дългосрочният бюджет и как се вземат решенията за него.

Plenary debate with Council and Commission statements on the preparation of the Extraordinary European Council Meeting of 20 February 2020 on the Multiannual Financial Framework.        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Евродепутатите подчертаха, че ЕП ще даде съгласието си само за бюджет, който отговаря на амбициите на Европейския съюз, в рамките на дебат относно финансирането от ЕС за 2021-2027 г.

Последни съобщения относно преговорите за бюджета 

За какво ЕС използва средствата в бюджета 

Повече за преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС 

Статии 

Today in plenary EC President Juncker unveil to MEPs the proposal for the next 7-year budget, right after its adoption by the college this morning.        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Повечето евродепутати приветстваха плана на Европейската комисия за увеличаване на националните вноски до 1,11% от БНП и нови източници на приходи в дългосрочния бюджет на ЕС.

Ален Ламасур        

Европейският съюз трябва да разполага с повече възможности да се финансира пряко, а не да зависи от вноски на страните-членки, препоръчва доклад, който ще бъде представен от бившия италиански премиер Марио Монти пред Европейския парламент на 12 януари. Един от авторите на документа е депутатът Ален Ламасур (ЕНП, Франция), който подчерта в интервю, че целта на исканите промени не е заграбване на власт от Брюксел за сметка на страните-членки.

Многогодишният бюджет на ЕС: готов за нови реалности        

Дългосрочният бюджет на ЕС задава финансовата рамка за период от седем години, но какво се случва, ако междувременно възникне проблем и са нужни средства за преодоляването му? Европейският парламент иска да подобри възможностите на ЕС да реагира адекватно на непредвидени обстоятелства. Ново споразумение със страните-членки, което депутатите ще гласуват в пленарна зала тази седмица, открива пътя към преодоляване на проблеми с финансирането, породени от липсата на гъвкавост в бюджета.