Дългосрочният бюджет на ЕС: Парламентът излага своята позиция 

 
 

Споделете тази страница: 

Парламентът иска запазване на средствата за селското стопанство и за по-бедните региони, но и повече пари след 2020 г. за изследвания и студентска мобилност.

Депутатите ще гласуват доклад на 14 март, който представя официалната позиция на Парламента относно предстоящите преговори за дългосрочния бюджет на ЕС.

 

Бюджетът, известен като Многогодишна финансова рамка, трябва да увеличи значително размера на две ключови програми - за изследвания и „Еразъм+“, гласи подготвения текст от депутатите Ян Олбрихт (ЕНП, Полша) и Изабел Тома (С&Д, Франция). Това би следвало да помогне в борбата с младежката безработица и би подкрепило малкия бизнес.

 

„Ние се съгласихме, че имаме нужда от нови приоритети - изследвания, иновации, цифровизация. Всичко това е много важно, но не можем да се откажем от предишните приоритети“, заявява Ян Олбрихт в интервю.

 

Нужда от нови източници на средства

 

Следващата многогодишна финансова рамка ще започне след 2020 година и ще важи за поне пет години. Тя ще заработи след оттеглянето на Великобритания, което ще има „важни последици“, както посочва Изабел Тома, тъй като „ще имаме дупка от 14 млрд. евро в гърнето“.

 

Парламентът има конкретни предложения как да се финансира бюджетът в бъдеще. Отделен доклад на депутатите Жерар Депре (АЛДЕ, Белгия) и Януш Левандовски (ЕНП, Полша) посочва кошница от различни възможни нови източници на средства - например, корпоративен данък, екологични данъци, данък върху финансовите транзакции на европейско ниво и специално облагане на компаниите в дигиталния сектор.

 

Докладът за финансирането на бюджета също ще бъде гласуван на 14 март в пленарна зала.

Очакванията на европейците

 

Изследване „Евробарометър“ от 2017 г. показа, че голямото мнозинство от европейците искат ЕС да направи повече за преодоляване на настоящите предизвикателства като борбата с тероризма (80% от запитаните) и с безработицата (78%), защитата на околната среда (75%) и справянето с данъчните измами (74%).

 

За да може Европейският съюз да отговори на очакванията, депутатите искат увеличаване на вноските на страните в дългосрочния бюджет от 1% от брутния национален доход на всяка страна на 1,3%. По същата причина те препоръчват и въвеждането на нови източници на приходи, които могат да спестят средства на държавите.

 

Следващи стъпки

 

Депутатите дискутират многогодишната финансова рамка и източниците на средства за нея във вторник следобед (гледайте на живо пленарното заседание). Гласуването на текстовете ще се проведе в сряда.

 

Очаква се Европейската комисия да излезе с официалното си предложение на 2 май. Съветът трябва да вземе окончателно решение с единодушие, след като получи съгласието на Парламента.

Дългосрочният бюджет на ЕС 
  • Освен годишен бюджет Европейският съюз определя и дългосрочен бюджет, обхващащ поне пет години. 
  • Настоящата финансова рамка обхваща периода от 2014 до 2020 г., а предвидените средства са 963,5 млрд. евро.  
  • Парламентът оказва натиск в последните години за по-голяма гъвкавост на финансовата рамка, за да бъде тя по-добре подготвена за справяне с кризи като дълговата криза в еврозоната, миграционния натиск и заплахите за сигурността.