Европа след COVID-19: депутатите призовават за решителни действия 

 
 

Споделете тази страница: 

Европейците очакват от ЕС и правителствата решителни действия за излизане от кризата с коронавируса, заявиха депутатите в пленарен дебат на 16 април.

Някои депутати се включиха дистанционно в пленарния дебат на 16 април  

В дискусия с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен депутатите изтъкнаха нуждата от солидарност и амбициозни нови решения за преодоляване на здравната криза и на последващите икономически проблеми.


Председателят на Парламента Давид Сасоли заяви в уводните си думи: “Искаме да излезем от кризата по-силни, по-здрави, в по-добра позиция за справяне с предизвикателствата на утрешния ден... Ще бъде изключително важно да координираме постепенното разхлабване на ограничителните мерки и пътя към излизане от тях и възстановяване (...), за да се избегне връщане назад или разрушителнa повторна поява на кризата.”


Повечето депутати приветстваха обявените планове от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен за значителни инвестиции с цел създаване на по-жилава, екологична и цифрова икономика. Г-жа фон дер Лайен изтъкна ключовата роля на дългосрочния бюджет на ЕС, като го определи като “кораб-майка на възстановяването”, и посочи нуждата от нов "План Маршал" по сходство с програмата, която помогна за възстановяването на страни в Европа след Втората световна война.


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също прикани за общи действия на ниво ЕС и заяви: “Понякога е нужна криза, за да обедини хората”.


От името на групата на ЕНП Естебан Гонсалес Понс (Испания) подчерта важността на Европейския парламент: “Докато продължава чумата, Парламентът не може да затвори... Парламентът е изключително важен по време на пандемия. Това е извънреден момент за правителствата и Парламентът е болницата на демокрацията". Той посочи грешки в първоначалния отговор на кризата: “Можехме да действаме по-рано, можехме да действаме по-решително, можехме да действаме заедно всъщност”, но добави: “Европейският съюз е голямата надежда, към която отправят взор милиони испанци”.


Много от изказалите се в пленарната зала или по дистанционна връзка подчертаха колко е критичен моментът. “Решенията, които вземаме сега, ще определят бъдещето на Европа: дали Европа ще излезе по-силна или гражданите ще загубят вяра в европейския проект”, каза Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания). “Колкото по-решителни са действията ни сега, толкова по-малък ще бъде икономическият и по-общият ефект от кризата утре и по-скоро ще се завърнем към нормален живот”.


“Тези трудни времена са изпитание за всички”, заяви Дачиян Чолош (Обнови Европа, Румъния). Той призова за солидарност и сътрудничество в борбата със здравната криза. Според него Европа има нужда от План Маршал, от дигитална стратегия и от Зеления пакт, както и от "амбиция за осъществяване на парктика на тези планове”.


Марко Кампоменози (ИД, Италия) изтъкна фрустрацията на хората, оставени да се справят сами, и на тези, които искат да се завърнат на работа. Той отбеляза, че дори преди кризата ЕС е имал нисък икономически растеж и призова за промени в правилата на ЕС за укрепване на икономиката и постигане на по-голяма автономност.


“Виждаме, че глобализацията и все по-големите желания не винаги са отговорът, а цената за тях е по-малката устойчивост и капацитет за справяне с шокове", каза Филип Ламбертс (Зелени/ЕСА, Белгия). Той призова за преосмисляне на организацията на обществото и “нов начин на живот, производство, придвижване, пътуване”.


“Трябва да заявим високо и ясно, че Европа бе напълно неподготвена за координационната роля, която тя трябваше да изпълнява” по време на кризата, заяви Рафаеле Фито (ЕКР, Италия). Според него са нужни мерки за подкрепа на силно засегнатите сектори като туризма, транспорта и селското стопанство, премахване на административните пречки и промени в бюджета на ЕС.


Манон Обри (ЕОЛ/СЗЛ, Франция) обвини бюджетните съкращения през последното десетилетие за намаления капацитет за здравни грижи на страните в ЕС и се обяви против поставянето на акцент върху редуцирането на публичния дълг, което пречи на правителствата да се справят с кризи: "Време е да отхвърлим табутата; това е единственият начин, за да се справим с пандемията днес и с климатичните въпроси утре".


Научете какво прави Европейският съюз за борба с кризата с коронавируса и се запознайте с хронологията на мерките.