Давид Сасоли призовава държавните лидери за напредък по възстановяването 

 
 

Споделете тази страница: 

Председателят на Парламента Давид Сасоли прикани лидерите на страните в ЕС да постигнат напредък по плановете за възстановяване след кризата с COVID-19.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли прави изявление пред държавните ръководители в ЕС  

В изявление пред държавните ръководители в началото на видеоконферентния им разговор на 19 юни Давид Сасоли подчерта, че европейците очакват решения за излизане от кризата сега.


“Времето е лукс, който не можем да си позволим”, каза той. “Трябва да действаме спешно и смело, тъй като гражданите на ЕС, компаниите и икономиките се нуждаят от незабавен отговор. Нашите граждани очакват решителни действия. Сега е моментът да отговорим на очакванията”.


Сасоли определи предложението на Комисията като амбициозно, но добави: “По наше мнение то само достига повърхността на това, което трябва да бъде направено".


Председателят на Парламента изрази резерви срещу отпускането на заеми в рамките на плановете за възстановяване. “Парламентът иска да подчертае, че какъвто и да е общ дълг трябва да бъде погасен по справедлив начин, без да натоварва бъдещите поколения", каза той.


“Нека не забравяме, че предоставянето на подкрепа само под формата на заеми би имало асиметричен ефект върху задлъжнялостта на отделни страни членки и би струвало повече на ЕС като цяло. В момента имаме възможност да премоделираме Европа и да я направим по-равноправна, по-зелена и по-ориентирана към бъдещето. За тази цел трябва да се възползваме от шанса да въведем кошница от нови ресурси”.


Давид Сасоли заяви, че въвеждането на нови собствени ресурси на ЕС е "важно предварително условие" за каквото и да е цялостно споразумение за дългосрочния бюджет.


Той подчерта нуждата от амбициозни планове за възстановяване и бюджет: “Сега не е моментът да разводняваме нашите амбиции. Трябва да покажем на нашите граждани ценността на Европа и нашата способност да предлагаме решения, които имат значение в ежедневието им”.


Председателят на Парламента също така обърна внимание на течащите преговори за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. На предишния ден Парламентът бе изразил позицията си в доклад. “Ще настояваме за амбициозно, цялостно и всеобхватно споразумение в съответствие с поетите ангажименти в политическата декларация. Вярваме, че това е най-добрият изход за двете страни и че въпреки малкото оставащо време, с добра воля и решимост такова споразумение е възможно”.