Единният цифров пазар 
Създаване на условия за растеж и конкурентоспособност онлайн 

Икономика  Актуализиран: 
 
Изготвен:   

Парламентът работи по изграждане на единен пазар онлайн. В центъра на вниманието му са теми като роуминг, мрежова неутралност, електронна търговия, геоблокиране

Споделете тази страница: 

Статии 

       

До пълната отмяна на таксите за роуминг остава малко повече от година, но още от 30 април цената на разговорите и Интернет в чужбина намалява осезаемо. От събота влиза в сила последната фаза от преходния период, през която операторите имат право да налагат за трафикa с друга страна в ЕС само малка допълнителна такса към местните цени. Добавката за минута изходящ разговор ще бъде 5 евроцента, а за текстово съобщение – 2 евроцента. След 15 юни 2017 г. разговорите в ЕС ще бъдат на цени като у дома.

       

Макар Интернет да изглежда като мрежа без граници, стоките и услугите, които се продават в една страна, нерядко са недостъпни в друга. Разпокъсаността на дигиталния свят в обединена Европа пречи както на потребителите, така и на компаниите. На 25 май Европейският парламент обсъди нови предложения на Комисията, които целят да ограничат необоснованото блокиране на услуги на географски принцип и да направят още една стъпка към желания общ цифров пазар в ЕС.

Онлайн пазаруване, преносимост на съдържанието, край на роуминга

Единен цифров пазар за всички 
Споделяне на цитата: 

Видеоматериали 

       
(Продължителност на видеоматериала:) 

       
(Продължителност на видеоматериала:) 

       
(Продължителност на видеоматериала:) 

       
(Продължителност на видеоматериала:) 

Статии 

       
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Блокирането на достъпа до електронни услуги и стоки на базата на IP или пощенски адрес или държава на издаване на кредитна карта не е обосновано и трябва да бъде прекратено. Това казва ЕП в резолюция, гласувана във вторник. ЕС трябва да се възползва от възможностите, които се откриват от новите технологии като големите информационни масиви, компютърните услуги „в облак“ и интернет на предметите.

       

Принципът на мрежовата неутралност гарантира еднаквото третиране на онлайн трафика от интернет доставчиците и по тази причина има ключово значение. На 27 октомври Европейският парламент гласува нови правила, по които бе достигнато предварително съгласие с правителствата на страните от ЕС след две години преговори. Представяме Ви основни елементи от текста, който бе одобрен в ЕП.

       
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Забраната за роуминг таксите за ползване на мобилни телефони в чужбина в рамките на ЕС, която ще влезе в сила през юни 2017 г., и ясни правила за правото на достъп до интернет ще станат закон, след като Парламентът прие окончателно новия пакет за телекомуникации във вторник.

       

Всеки ден 315 милиона европейци ползват Интернет, за да четат новини, да гледат филми, да пазаруват или просто да поприказват с приятели. Технологиите променят нашия свят и отварят нови врати за растеж и заетост. На 25 май Европейският парламент ще обсъди с Комисията и Съвета нови стъпки за улесняване на електронната търговия, базирани на стратегията за изграждане на единен цифров пазар. Представяме Ви някои от термините, които са в центъра на дебата.

Последни новини 

Видеоматериали 

       
(Продължителност на видеоматериала:) 

       
(Продължителност на видеоматериала:) 

       
(Продължителност на видеоматериала:) 

Статии 

       

Трябва ли хората да имат право да създават и споделят изображения и снимки на обществени сгради? Докъде се простират авторските права? Така наречената „свобода на панорама“ съществува в някои страни от ЕС, но депутатите ще дискутират на 9 юни дали тя не трябва да обхване всички страни-членки. Попитахме двама водещи депутати с противоположни мнения защо те мислят, че това е добра или лоша идея.

       

Премахването на бариерите онлайн и създаването на условия за развитие на дигиталната икономика бяха сред основните въпроси в пленарния дебат на 19 май за единния цифров пазар на ЕС. Комисията представи стратегията на 6 май, а Парламентът ще даде своя отговор с доклад, изготвен от няколко парламентарни комисии. Единният цифров пазар ще бъде и сред темите на срещата на върха на ЕС на 25-26 юни.

Видеоматериали 

       
(Продължителност на видеоматериала:) 

       
(Продължителност на видеоматериала:)