Споделете тази страница: 

Статии 

Статии 

Студенти учат заедно навън        

Програмата за студентски обмен „Еразъм“ отбеляза нови успехи през учебната 2012/2013 г. – рекорден брой от 270 000 студенти се включиха в нея и осъществиха обучение или стаж в чужбина. В бъдеще се очаква още по-голям брой младежи да се възползват от възможностите, предлагани от инициативата на ЕС, тъй като Европейският парламент одобри разрастването й в нов формат под името „Еразъм +“ от септември. Кои студенти са най-активни и кои са най-популярните дестинации? Прочетете по-долу.

Група студенти        

През периода 2014-2020 г. европейската програма за студентски обмен „Еразъм“ ще бъде разширена и под името „Еразъм +“ ще оказва подкрепа за проекти не само в областта на образованието и младежта, но и в сферите на спорта и борбата с дискриминацията.

Дорис Пак        

Програмата „Еразъм“, която дава възможност на 230 000 студенти всяка година да учат в чужбина, е на път да бъде разширена. Комисията по култура одобри на 5 ноември плановете за новата програма, която ще разполага с 14 млрд. евро за периода 2014-2020 г. и ще позволи на 5 милиона млади европейци да учат в университет, да придобият практически умения или да участват в доброволческа дейност. Разговаряхме за „Еразъм+“ с докладчика на ЕП г-жа Дорис Пак (ЕНП, Германия).

Председателят на ЕП Мартин Шулц и Витаутас Лешкевичиус от литовското председателство на Съвета подписват законодателния акт за програмата "Еразъм+"        

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и председателството на Съвета подписаха на 11 декември законодателния акт за новата младежка програма „Еразъм+“. Програмата влиза в сила във всички страни-членки от 1 януари 2014 г. и с бюджет от над 14 млрд. евро за 2014-2020 г., почти два пъти по-голям от настоящето финансиране, ще даде възможност на над четири милиона европейци да учат или осъществяват доброволческа дейност в чужбина.

Four students with their thumbs up for the Erasmus + program ©BELGA/BELPRESS        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Нова програма на Европейския съюз (ЕС) — „Еразъм +“, която ще финансира стипендии, позволяващи на студенти, преподаватели и стажанти да учат в чужбина в рамките на ЕС, беше одобрена от Европейския парламент във вторник. Младежки лидери, доброволци и млади спортисти също ще могат да участват в програмата. Нов механизъм за банкови гаранции ще даде възможност на студенти, обучаващи се по магистърски програми, да получават по евтини заеми за обучение в чужбина.

Близо 3 млн. студенти и преподаватели са получили финансиране по "Еразъм"  ©BELGA_BELPRESS_Philippe Turpin        

Програмата на ЕС за обмен на студенти и университетски преподаватели, наречена на името на холандския философ Еразъм Ротердамски, празнува своята 25-та годишнина. За периода на съществуването си чрез отпуснатото финансиране тя е помогнала на близо 3 млн. студенти и преподаватели да пътуват и живеят в чужбина.