Споделете тази страница: 

Изслушване на кандидата за комисар Мария Габриел  

Комисията по култура и образование и Комисията по промишленост, изследвания и енергетика изслушаха Мария Габриел, кандидат за комисар за иновациите и младежта.

Координаторите на политическите групи ще се срещнат в следващите 24 часа, за да дадат своята оценка на представянето на кандидата за комисар Мария Габриел.

Създаване на синергиии и възможности за младежите

По време на нейното встъпително изказване, Мария Габриел изтъкна важността на създаването на европейско пространство за научни изследвания, иновации, образование, култура и спорт, както и синергии между програмите, за да могат те да отговорят на очакванията на европейците, най- вече в областта на устойчивото развитие и създаването на нови възможности за младежите.

Двете комисии бяха критични относно това, че не се споменава “култура” и “научни изследвания” в заглавието на ресора на комисаря.

Членовете на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика подчертаха необходимостта от амбициозен бюджет за предстоящата научноизследователска програма Хоризонт Европа, в съответствие с позицията на ЕП и с участието му в прилагането ѝ.

Евродепутатите от Комисията по култура и образование повдигнаха въпроси свързани с бюджета на програмата Еразъм+, призовавайки кандидата да увеличи тройно бюджета ѝ. Те също искаха да разберат как дигитализацията може да бъде полезна за европейското наследство, както и как най-добре може да се предпази и гарантира достъпът до култура и образование за всички културни и езикови малцинства в Европа. Допълните въпроси подчертаха необходимостта от насърчаването на аудиовизуалните медии от културна гледна точка.

Можете да гледате запис от цялото изслушване тук.

Обръщение към медиите

След изслушването, председателите на комисиите Адина Вълян (ЕНП, Румъния) и Сабине Верхайен (ЕНП, Германия) се обърнаха към медиите. Гледайте записа тук.

Следващи стъпки

На основата на препоръките на комисията, на 17 октомври Председателският съвет ще вземе решение дали Парламентът е получил достатъчно информация, за да обяви процеса на изслушванията за приключил. Ако случаят е такъв, пленарната зала ще проведе гласуване относно цялостния състав на Европейската комисия на 23 октомври в Страсбург.