Споделете тази страница: 

Статии 

Статии 

Делегация на ЕП в Маракеш        

В продължение на две седмици лидери от целия свят водeха преговори в Маракеш, Мароко, за пътя към реализиране на целите в Споразумението за климата от Париж, като близо 200 страни подкрепиха декларация, че прилагането на договореностите е „спешен дълг“. Европейският парламент присъстваше на конференцията с делегация от 12 депутати, водени от Джовани Ла Вия (ЕНП, Италия). Потърсихме информация от него за хода на преговорите и ролята на Парламента в това, което предстои.

Илюстрация на глобалното затопляне        

Топене на ледовете, урагани, изчезване на животински видове, икономически и социални бедствия: промените в климата са сред най-големите предизвикателства на нашето време и засягат всички региони по света по един или друг начин. Европейският парламент е твърдо ангажиран със създаването на законодателство, което насърчава провеждането на отговорна и насочена към бъдещето политика за овладяване на процеса и ограничаване на щетите.

Инфографика: Последствията от топенето на ледовете в Арктика        

С ръста на световните температури районът на Арктика губи около 280 млрд. тона лед годишно. Това открива нови търговски пътища и прави възможен достъпа до полезни изкопаеми, но в същото време уникалната екосистема е подложена на риск, а надпреварата за богатствата на региона създава нови източници на геополитическо напрежение. Европейският парламент прие на 15 март доклад, който прави препоръки за политиката на ЕС към Арктика. Научете повече за предизвикателствата от нашата инфографика.

Контрол над арктическите интереси        

Затоплянето на климата отваря нови пътища в някога недостижими региони в близост до Северния полюс, а това засилва конкуренцията за ресурсите на Арктика. В същото време уникалната екосистема на далечния север е заплашена от топящите се ледове. Депутатите от комисиите по околна среда и външни работи гласуваха на 31 януари съвместен доклад, призоваващ за съхраняване на природното богатство на региона и за избягване на милитаризацията му. Гледайте видеоматериала за повече подробности.

Статии 

Лого на срещата COP 22 в Маракеш        

Лидери от целия свят се събират тази седмица в Маракеш, Мароко, за да обсъдят конкретните стъпки за реализирането на първото всеобщо споразумение срещу глобалното затопляне, постигнато преди година в Париж. Европейският парламент участва в конференцията, организирана под егидата на ООН, с делегация от 12 депутати, които ще водят преговори с неправителствени организации и делегации на други страни.

1. Cop21 signature        

Важни гости, тържествени речи, бурни аплодисменти - кратката церемония в Европейския парламент на 4 октомври отбеляза историческото значение на влизането в сила на световното споразумение за климата от Париж. Депутатите дадоха с гласуване своето съгласие за ратификацията на договора, а малко по-късно председателят на ЕП Мартин Шулц сложи официално подпис. Вижте нашата снимкова галерия за събитията от този значим ден.

Последни новини 

Статии 

Джовани Ла Вия        

Парламентът даде съгласие на 4 октомври за ратифицирането на споразумението за климата от Париж в присъствието на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун и на председателката на конференцията от Париж Сеголен Роаял. Министрите на страните в ЕС одобриха договора на 30 септември. Ратификацията ще задейства влизането в сила на първото всеобщо и правно обвързващо споразумение за климата. Преди гласуването в Съвета разговаряхме с председателя на комисията по околна среда в ЕП Джовани Ла Вия.

Джовани Ла Вия        

Европейският парламент изпрати 15 депутати на конференцията за климата в Париж, за да отстояват амбициозна позиция за мерките срещу глобалното затопляне. След дълги и сложни преговори на 12 декември се стигна до приемането на историческо световно споразумение между 196 участнички в преговорите. Разговаряхме с ръководителя на делегацията на ЕП Джовани Ла Вия (ЕНП, Италия) за значението на договореностите и за отражението им върху законодателната работа на Парламента.

Композиция от цветя във формата на знака на еврото        

Намирането на средства за борба с климатичните изменения бе основна тема, обсъждана от депутати от ЕП и националните парламенти на среща за напредъка към световно споразумение в Париж през декември 2015 г. Заседанието бе организирано на 30 март от комисията по околна среда в Европейския парламент.

Световен ден на околната среда        

На 5 юни светът отбелязва деня на околната среда, който тази година е посветен на малките острови и промените в климата. Европейският парламент е силно ангажиран с усилията за противодействие на глобалното затопляне. Депутатите приеха редица законодателни мерки за намаляване на емисиите от парникови газове и за преминаване към по-зелена икономика.

Статии 

Световни емисии въглероден диоксид (CO2) от потребление на изкопаеми горива и от промишлени процеси (производство на цимент и метали) Източник: Съвместен изследователски център (Авторски права за заглавната снимка: ©BELGAIMAGE/AGEFOTOSTOCK /P.Cairns)        

На конференцията в Париж в края на тази година се очаква световно споразумение за ограничаване на промените в климата след 2020 г. От самото начало Европейският съюз е сред лидерите в намаляването на емисиите на парникови газове и тази седмица Парламентът ще гласува позицията си относно поетите ангажименти до 2020 г. със споразумението от Доха. Научете повече за извървения път по отношение на политиката за климата и усилията за нов глобален договор.

Инфографика: История на конференциите за климата        

През декември в Париж политици от цял свят ще се опитат да постигнат договорености за ограничаване на отрицателните изменения на климата. Европейският парламент ще изпрати своя делегация от 15 депутати, а на 14 октомври ЕП ще гласува позицията си за предстоящите преговори. Научете от нашите инфографики за емисиите от парникови газове от отделни страни и извървения път на световно ниво за разрешаването на проблема.