Ново световно споразумение за климата: големият въпрос е финансирането 

 
 

Споделете тази страница: 

Опазването на планетата е и въпрос на пари © BELGA_Agefotostock_C.Ohde  

Намирането на средства за борба с климатичните изменения бе основна тема, обсъждана от депутати от ЕП и националните парламенти на среща за напредъка към световно споразумение в Париж през декември 2015 г. Заседанието бе организирано на 30 март от комисията по околна среда в Европейския парламент.

„ЕС винаги е бил в предните редици на борбата с климатичните изменения“, заяви председателят на комисията по околна среда Джовани Ла Виа (ЕНП, Италия), който откри срещата с приветствие към представителите на 22 парламента на страните в ЕС.


Йо Лайнен (С&Д, Италия) посочи, че централният въпрос в Париж ще бъде „кой ще излезе със стотиците милиарди евро“, които са нужни, за да се реши проблемът.


Според Гербен-Ян Гербранди (АЛДЕ, Холандия) „докато богатият свят не склони да плати повече, за да се заеме с климатичните изменения, бедният свят няма да иска да поеме солидни ангажименти за намаление на емисиите въглероден диоксид“.


На конференцията в Париж трябва да идат министрите на финансите, предложи Бас Ейкхаут (Зелени/ЕСА, Холандия). „Въпросът за финансирането ще направи възможно или ще развали споразумението“, заяви той и каза, че ако Европа не изпълни обещанията си за предоставяне на средства, няма да постигнем успех в Париж.


„Срещата в Париж сама по себе си няма да реши въпроса за климата“, заяви комисарят Мигел Ариас Канете. Споразумението ще трябва да бъде ратифицирано от националните парламенти и приложено на практика в регионите, добави той.


Представителите на националните парламенти се съгласиха, че тяхната работа започва още сега, за да се гарантира, че техните правителства ще идат в Париж с правилни позиции. Фабиен Келер от френския Сенат изрази готовността на страната си да доведе преговорите до устойчиво споразумение през декември.

Ангажиментът на ЕС 
  • ЕС е заявил, че ще намали емисиите си въглероден диоксид с 40% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. 
  • ЕС и другите развити страни са приели да заделят до 2020 г. по 100 млрд. долара годишно за Зеления фонд за климата, който трябва да помогне на развиващите се страни да се адаптират и да намалят отражението от климатичните изменения 
  • Според данни на Евростат от края на 2013 г. 90% от европейците смятат климатичните изменения за сериозен или много сериозен проблем