Арктика: Парламентът привлича внимание към последиците от топенето на ледовете 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Научете повече за последствията от топенето на ледовете в Арктика  

С ръста на световните температури районът на Арктика губи около 280 млрд. тона лед годишно. Това открива нови търговски пътища и прави възможен достъпа до полезни изкопаеми, но в същото време уникалната екосистема е подложена на риск, а надпреварата за богатствата на региона създава нови източници на геополитическо напрежение. Европейският парламент прие на 15 март доклад, който прави препоръки за политиката на ЕС към Арктика. Научете повече за предизвикателствата от нашата инфографика.

Данните показват, че Арктика се затопля два пъти по-бързо от средната стойност за света и че топенето на ледове се е засилило значително - сега ледът покрива с 40% по-малко територия през лятото, отколкото през 1981 г. Според някои оценки това може да доведе до ръст на нивото на световния океан с 50 см през 21-ви век.


От друга страна, топенето на ледената обвивка открива пътя към нови залежи на петрол и природен газ, стимулира туризма и води до почти преполовяване на времето за превоз на стоки между Европа и Азия. Това на свой ред поражда екологични и геополитически предизвикателства.


В гласувания от Парламента текст депутатите призовават за защита на уязвимите животински и растителни видове и за забрана на извличането на петрол и природен газ в региона. Те също така обръщат внимание на засиленото руско военно присъствие в Арктика и на интереса на Китай за достъп до нови транспортни маршрути и природни богатства.


Депутатът Урмас Пает (АЛДЕ, Естония), който е един от авторите на резолюцията, заяви: „От дълго време Арктика е място на конструктивно международно сътрудничество. Ние искаме това да остане по този начин. Трябва да избегнем милитаризацията на Арктика. Също така е важно да се спазва международното право в региона.“