Политика за климата: делегация на ЕП се подготвя за глобална среща в Бон 

 
 

Споделете тази страница: 

Парламентът изпраща 12 депутати за участие в годишната среща за климата на ООН. Конференцията ще обсъди проблемите при изпълнението на световните договорености.

Председателката на комисията по околна среда Адина Вълян (ЕНП, Румъния) ще води делегацията на Парламента, която ще присъства на конференцията в Бон от 14 до 17 ноември.

 

През декември 2015 г. световните лидери постигнаха обвързващо споразумение в Париж за ограничаване на заплахата от климатичните изменения. Тази година обаче новата администрация на президента Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от споразумението.

 

В изказване депутатът Петер Лизе (ЕНП, Германия) изтъкна значението на момента, в който ще се състои срещата в Бон: „След като САЩ обявиха, че ще излязат от споразумението от Париж, е изключително важно останалата част от света да остане обединена“.

 

Той изрази надежда, че ще бъде възможно „да направим стъпка напред с партньори като Китай, Канада и Япония и да привлечем обратно САЩ, когато на власт дойде ново правителство“.

 

Делегацията на ЕП ще участва в дискусии с представители на ООН, на различни страни и на неправителствени организации. Депутатите ще получават ежедневно информация за хода на преговорите от еврокомисаря по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

 

Срещата в Бон

 

Конференцията в Бон, Германия, е 23-тата среща на върха, организирана от ООН по въпросите на климата. Тя ще се състои от 6 до 17 ноември под председателството на Фиджи.

 

Акцентът е върху разработването на насоки за изпълнение на договореностите от Париж в области като прозрачност на мерките за климата, намаляване на емисиите, финансови ангажименти, изграждане на капацитет и технологичен напредък.  

 

Надеждите са, че държавите ще постигнат достатъчен напредък по тези въпроси, за да стане възможно финализиране на насоките на следващата среща на върха през 2018 г. в Полша.

 

Предизвикателствата

 

Основната цел, формулирана в Споразумението от Париж, е ръстът на глобалната температура да бъде сведен до далеч под 2°C. Доклад от 2016 г. на програмата на ООН за околната среда обаче заключи, че поетите ангажименти няма да бъдат достатъчни, и че държавите, подписали споразумението, трябва да направят повече усилия.

 

Срещата в Бон трябва да подготви преговорите, които ще се проведат през 2018 г., за подсилване на ангажиментите на отделните страни.

 

Оттеглянето на САЩ, които са втората страна в света по размер на емисиите, също поставя под въпрос постигането на целите.

Преди срещата в Бон Парламентът бе посетен от губернатора на Калифорния Джери Браун, който е специален съветник на конференцията. „Климатичните изменения представляват екзистенциална заплаха, а нивото на ангажимента (на държавите) не отговаря на сериозността на заплахата“, заяви той.

Г-н Браун подчерта значението на политиката за климата: „Декарбонизацията означава трансформация на цялата наша цивилизация... Ние трябва да постигнем нулеви емисии до 2050 г. или дори по-скоро. Почти невъобразимо е как ще го направим, но науката е категорична: нямаме друг избор. Дори целта за 2°C ръст може да не бъде достатъчна.“

 

Губернаторът на Калифорния е един от инициаторите на Алианса за климата в САЩ - коалиция на американски щати, решени да работят за изпълнение на Споразумението от Париж въпреки решението за оттегляне, взето на федерално ниво. Към момента в алианса участват 15 щата, представляващи 36% от населението в САЩ и с БВП от около 7 трлн. щатски долара.

 

Какво прави ЕП за ограничаване на емисиите на парникови газове

 

Парламентът работи по три важни законодателни акта във връзка с изпълнението от страна на ЕС на Споразумението от Париж:

 

 

Гледайте видеоматериала и научете повече по темата.