Споделете тази страница: 

Статии 

Афганистанци успяват да достигнат до гръцкия остров Лесбос, преодолявайки бурното море        

Притокът на бежанци е предизвикателство, но и възможност за Европа. Научете какво прави ЕС относно миграционните потоци и даването на убежище.

infographic on European Border and Coast Guard - Operational Staff        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Евродепутатите приеха новото законодателство, което засилва Европейската агенция за гранична и брегова охрана в сряда, гарантирайки по-добра защита на външните граници на ЕС.

Бежанци пристигат на бреговете на гръцкия остров Лесбос, след като са пресекли Егейско море от Турция        

През последните години Европа се сблъска с най-тежкото миграционно предизвикателство от края на Втората световна война. Прочетете за подхода на ЕС.

Сирийката Наджа, на 22 години, посещава курс по  английски език в Лерос, Гърция, заедно с дъщеря си Амена        

През 2015 и 2016 г. 2,5 млн. души потърсиха убежище в ЕС. Интеграцията на тези хора е предизвикателство за Европа и Парламентът има своята роля в този процес.

Статии 

Майка и дете са достигнали брега, спасени след опит да прекосят морето        

Броят на хората, пристигнали в Европа през 2016 г., е намалял близо три пъти спрямо предходната година, показват данни на Агенцията за външните граници на ЕС Фронтекс. На значителния спад на новопристигащите в Гърция обаче съответства рекорден наплив в Италия, а според ООН жертвите на удавяне в Средиземно море бележат връх и надхвърлят 5 000. В серия от срещи на 12 януари комисията по граждански свободи в ЕП обсъди проблемите с представители на Комисията, Съвета и Агенцията на ООН за бежанците.

Serbia. Refugees and migrants transit through the Balkans        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Европейската система за предоставяне на убежище към момента не успява да се справи с все по-големия брой пристигащи мигранти и затова е необходима радикална промяна на правилата от Дъблин, заяви комисията по граждански свободи в ЕП на 16 март. Депутатите предлагат създаването на централизирана система за събиране и разпределяне на исканията за предоставяне на убежище. Бежанците биха били разпределяни от регистрационни центрове, а всяка страна в ЕС би могла да има национална квота.

Видео интервю с Роберта Мецола и Кашету Киенге        

На 12 април Европейският парламент ще обсъди и гласува позицията си относно разрешаването на кризата с мигрантите, превърнала се в основен политически въпрос през последните месеци. Докладът на ЕП подчертава нуждата от общоевропейски решения и солидарност със страните, понасящи основната тежест. Двете авторки на доклада отговориха на въпроси от Facebook за споразумението с Турция и други елементи от европейския подход към кризата. Вижте нашия видеоматериал.

Бежанци на път от Унгария към Австрия,  ©Tibi Szabados/"Csak" egy Gyerek ("Само" дете)        

Стотици хиляди души – жертви на войни, бедност и безскрупулни трафиканти, търсят сигурност и по-добър живот в Европа. Растящият брой на мигрантите и бежанците на границите на ЕС прави все по-належащо преосмислянето на миграционната политика в Европа. Европейският парламент настоява за формулирането на ясен подход, включващ по-добро сътрудничество между страните-членки, споделяне на отговорността и засилване на борбата с трафика на хора.

Статии 

Photo reportage on women refugees by photojournalist Marie Dorigny who travelled to Greece, the Former Yugoslav Republic of Macedonia and Germany. © Marie Dorigny / European Union 2015        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Евродепутатите смятат, че има нужда от реформа на политиките на ЕС за миграция и убежище, като тази реформа трябва да съдържа мерки, които да гарантират безопасността на жените бежанци, които освен това често пътуват с деца. Това се казва в проекторезолюция, гласувана във вторник.

Скъсан сирийски паспорт на границата на Гърция с Бивша югославска република Македония, където хиляди бежанци чакат, за да продължат пътя си през Европа        

Срещата в Брюксел между държавните ръководители от ЕС и турския министър-председател Ахмет Давутоглу бе тема на дебат в ЕП на 9 март. Мнозинството от депутатите настояха в своите изказвания, че международните правила за предоставяне на убежище трябва да бъдат спазвани и поискаха подробности за подготвяното споразумение с Турция. Обсъжданите планове включват идеята за всеки върнат в Турция сириец, опитващ да влезе нелегално в ЕС, друг признат сирийски бежанец да бъде приет по законен път.

Статии 

Лагер на сирийски бежанци        

Турция има важно значение за решаването на кризата с мигрантите – в страната се намират над 2,5 милиона сирийци, избягали от конфликта в родината си, а голям дял от тези, които се отправят към Европа, също минават през страната. ЕС се съгласи да предостави 3 млрд. евро на турските власти, за да помогне за посрещане на нуждите на бежанците. Две делегации на Европейския парламент – от комисиите по граждански свободи и бюджети, се отправят към Турция, за да се запознаят на място със ситуацията.

Моменти от пресконференцията на Мартин Шулц на срещата на държавните ръководители от ЕС с турския министър-председател        

„В интерес на бежанците трябва да си сътрудничим с Турция“, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц след среща с турския министър-председател Ахмет Давутоглу на 7 март. Двамата обсъдиха кризата с бежанците, мерките за граничен контрол, либерализацията на визите за турски граждани и свободата на пресата в Турция. Г-н Давутоглу посети Парламента малко преди началото на срещата си с държавните ръководители на ЕС, посветена на мерките за овладяване на миграционния поток.

Дете от Сирия в ръцете на майка си чака да продължи пътя си през Европа ©UNHCR/Mark Henley.        

Кризата с бежанците „се влошава“, заяви комисарят за миграционната политика Димитрис Аврамопулос на дебат в парламентарната комисия по граждански свободи на 14 януари. Той заяви, че във връзка „с ръста на популизма и национализма“ на карта е заложена единството на Европа и призова страните-членки да изпълнят обещанията си и да проявят солидарност едни към други: „Ако Шенген пропадне, това ще бъде началото на края на европейския проект“.

European Parliament plenary debate on recent terrorist attacks in Paris        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

„Политическото парадиране“, което приравнява бежанците с терористи, само подклажда омразата и отчаянието, които мотивират хората да се присъединяват към терористични групи. Това казаха много евродепутати по време на дебата в сряда. Вместо да позволяват свободите и толерантността на Европа да бъдат подкопавани, страните от ЕС трябва да се стремят да подсилват сигурността чрез сътрудничество.

Председателят на ЕП Мартин Шулц се здрависва с доброволец в центъра за мигранти, до него е гръцкият премиер Алексис Ципрас        

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц посети Гърция на 4 и 5 октомври, за да присъства на първото преместване на бежанци от Гърция в други страни от ЕС и да разгледа новия център за регистрация и идентификация на остров Лесбос. „Кризата с бежанците е на първо място криза на бежанците – на хора, които действително бягат, за да спасят живота си“, заяви г-н Шулц и призова за по-голям ангажимент на страните в ЕС към посрещането на хора, потърсили убежище в Гърция.

Повече за дейността на ЕП 

Статии 

Инфографика: Фактите за кризата в Сирия        

Конфликтът в Сирия е вероятно най-голямата хуманитарна криза от Втората световна война насам – милиони хора са без дом, стотици хиляди отчаяно търсят убежище в съседните страни и в Европа. „Европейският съюз е изправен пред предизвикателство като никое друго в миналото. Тази криза с бежанците и мигрантите няма да си отиде, ако обърнем главите си настрани. Тя само ще се влоши", заяви председателят на ЕП Мартин Шулц на 12 ноември в реч пред държавните ръководители в ЕС в Малта.

Storify        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Според много евродепутати истинското разделение, демонстрирано от днешния дебат за миграционните предизвикателства пред ЕС, е между тези, които искат да използват ЕС, за да се справят с тези предизвикателства, и тези, които искат да използват предизвикателствата, за да разпуснат ЕС. Повечето осъдиха колко бавно страните членки изпълняват обещанията си за повече пари и персонал.

Снимка на европейските ръководители в началото на срещата на върха на 15 октомври        

Европа има нужда от обвързваща и постоянно действаща система за преразпределяне на бежанци, заяви председателят на ЕП Мартин Шулц на срещата на държавните ръководители в ЕС, посветена на миграцията. „Европейската солидарност означава споделяне на отговорността и неизоставяне на никого сам“, посочи още той в началото на срещата на върха на ЕС на 15-16 октомври. На нея ще бъдат разгледани и въпросите за икономическия и паричния съюз, референдума във Великобритания и положението в Турция и Сирия.

Статии 

Refugees on a boat on the Mediterranean Sea between North Africa and Sicily who are being rescued by the Italian Navy        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

ЕС трябва да направи всичко възможно, за да предотврати по-нататъшни трагедии с бежанци, като разшири мандата на операция "Тритон" в Средиземно море, се казва в резолюция, приета от ЕП на 29 април. В нея се призовава и за задължителна квота за разпределение на търсещите убежище сред страните членки на ЕС, по-голям принос в програмите за презаселване, по-добро взаимодействие с трети държави и по-строги мерки срещу трафикантите на хора.

Статии 

Съобщение за пресата 

Липсата на споразумение между страните-членки за начина на преразпределяне на още 120 000 търсещи убежище стана обект на сериозни критики в Европейския парламент по време на пленарен дебат на 16 септември. Депутатите призоваха страните-членки да предприемат заедно спешни мерки за разрешаването на настоящата криза и да изградят европейска система за предоставяне на убежище и миграция, която следва да донесе резултати в дългосрочен план.