Резервационните данни на авиопътниците 
Инструмент в борбата с тероризма и престъпността 

Сигурност  Актуализиран: 
 
Изготвен:   

Достъпът до данни за пътуващите със самолет помага в борбата с тероризма и организираната престъпност. Открийте работата на Европейския парламент по темата

Споделете тази страница: 

Статии 

Машини за автоматичен паспортен контрол на международно летище  ©BELGA/Getty Images/AFP/S.Olson        

Терористичните атаки в различни точки на Европа поставиха въпросите на сигурността сред приоритетите на ЕС. Идеята за систематично събиране и използване на информация за пътниците на полети, влизащи в или напускащи ЕС, бе сред най-често предлаганите от експерти в областта. Европейският парламент даде официално своята подкрепа за законодателството по въпроса през април 2016 г.

Airport Check-In Counters With Passengers        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Новата директива, уреждаща ползването на резервационните данни на авиопътниците в ЕС (PNR) за превенция, разкриване, разследване и съдебно преследване на тероризъм и сериозни престъпления, беше одобрена от ЕП в четвъртък. Тя ще задължи авиолиниите да предават на националните власти данните на пътниците за всички полети от трети страни към ЕС и обратно.

Видеоматериали 

Статии 

Инфографика: Законодателството за събиране на данни за пътуващите със самолет        

Успехът в предотвратяването на терористични актове зависи поне отчасти от навременното получаване на информация за това кой излиза и влиза в Европейския съюз. Установяването на общи правила за събираните данни от пътуващите със самолет е тема, която се обсъжда на европейско ниво от години. След като Европейският парламент и Съветът постигнаха предварително съгласие през декември по текста на законодателството, той бе одобрен в пленарна зала на 14 април.

Сканиране на паспорт на летище        

Атаките в Париж през януари накараха страните в ЕС и европейските институции да преразгледат политиката си по сигурността и да засилят борбата със заплахата от тероризъм. На 28 януари комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос ще разисква с членовете на ЕП обсъжданите мерки, които включват Европейска стратегия за сигурността за 2015-2020 г. и достъп на властите до данните за пътуващите със самолет. Проследете пленарния дебат на живо от 16 часа българско време.

Белгийска карта за самоличност ©BELGA/J.Hamers        

Име, адрес, телефонен номер, данни за кредитната карта, дати на полет, маршрут на пътуване, данни за контакт, информация за билета, багажа и плащането – това са данните, които ще бъдат събирани съгласно законодателното предложение за резервационните данни на пътниците. То цели по-лесната идентификация и проследяване на лица, които биха могли да планират терористични актове или да са свързани с организирани престъпни групи.

Съобщения за медиите 

Законодателството