Резервационните данни на авиопътниците 
Инструмент в борбата с тероризма и престъпността 

Сигурност  Актуализиран: 
 
Изготвен:   

Достъпът до данни за пътуващите със самолет помага в борбата с тероризма и организираната престъпност. Открийте работата на Европейския парламент по темата

Споделете тази страница: 

Статии 

       

Терористичните атаки в различни точки на Европа поставиха въпросите на сигурността сред приоритетите на ЕС. Идеята за систематично събиране и използване на информация за пътниците на полети, влизащи в или напускащи ЕС, бе сред най-често предлаганите от експерти в областта. Европейският парламент даде официално своята подкрепа за законодателството по въпроса през април 2016 г.

       
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Новата директива, уреждаща ползването на резервационните данни на авиопътниците в ЕС (PNR) за превенция, разкриване, разследване и съдебно преследване на тероризъм и сериозни престъпления, беше одобрена от ЕП в четвъртък. Тя ще задължи авиолиниите да предават на националните власти данните на пътниците за всички полети от трети страни към ЕС и обратно.

Видеоматериали 

Статии 

       

Успехът в предотвратяването на терористични актове зависи поне отчасти от навременното получаване на информация за това кой излиза и влиза в Европейския съюз. Установяването на общи правила за събираните данни от пътуващите със самолет е тема, която се обсъжда на европейско ниво от години. След като Европейският парламент и Съветът постигнаха предварително съгласие през декември по текста на законодателството, той бе одобрен в пленарна зала на 14 април.

       

Атаките в Париж през януари накараха страните в ЕС и европейските институции да преразгледат политиката си по сигурността и да засилят борбата със заплахата от тероризъм. На 28 януари комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос ще разисква с членовете на ЕП обсъжданите мерки, които включват Европейска стратегия за сигурността за 2015-2020 г. и достъп на властите до данните за пътуващите със самолет. Проследете пленарния дебат на живо от 16 часа българско време.

       

Име, адрес, телефонен номер, данни за кредитната карта, дати на полет, маршрут на пътуване, данни за контакт, информация за билета, багажа и плащането – това са данните, които ще бъдат събирани съгласно законодателното предложение за резервационните данни на пътниците. То цели по-лесната идентификация и проследяване на лица, които биха могли да планират терористични актове или да са свързани с организирани престъпни групи.

Съобщения за медиите 

Законодателството