Тероризмът 
Противодействието на една обща заплаха 

Сигурност  Актуализиран: 
 
Изготвен:   

Как Европа се бори със заплахата от тероризъм? Научете за мерките срещу радикализацията, финансирането на тероризма и за засилване на граничния контрол.

Споделете тази страница: 

Статии 

Видеоматериали 

       
(Продължителност на видеоматериала:) 

       
(Продължителност на видеоматериала:) 

Статии 

       

Тероризмът не е просто един зловещ престъпен акт, а цяла поредица от подготвителни действия, които правят възможно немислимото. Онези, които планират бъдещи нападения, трябва да бъдат заловени преди самия удар и да бъдат подведени под отговорност. Европейският парламент одобри на 16 февруари директива, която криминализира редица деяния като пътуването в чужбина с цел участие в терористични актове или възхвалата им онлайн. Депутатите подкрепиха и засилване на проверките на външните граници на ЕС.

       

Няколко дни след терористичния акт в Лондон вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер и неговият френски колега Матиас Фекл застанаха пред комисията по граждански свободи в ЕП на 27 март, за да обсъдят проблемите на сигурността в ЕС и възможните решения. Двамата подчертаха в един глас нуждата от укрепване на външните граници, подобряване на споделянето на информация между страните-членки и засилване на мерките срещу радикализацията.

       

Около 5 000 европейци са се присъединили към терористични групировки по света, което ги прави заплаха за сигурността на ЕС. Парламентът е на път да приеме текстове, които целят да криминализират подготовката на атентати и да наложат задължителни проверки за европейски граждани, влизащи в или излизащи от ЕС. Депутатите работят също така и по мерки срещу радикализацията и набирането на нови поддръжници от терористите. Гледайте нашия видеоматериал, за да научите повече.

       
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Според регламент, гласуван в четвъртък, всички граждани на ЕС и трети страни, които преминават външните граници на Съюза, трябва да бъдат проверявани в съответните бази данни, например за изгубени или откраднали документи. На 5 декември 2016 г. преговарящите от страна на Европейския парламент и Съвета на министрите постигнаха съгласие по новите правила.

Съобщение за пресата 

В четвъртък, ЕП одобри нови общоевропейски правила за справяне с нарастващата заплаха от пътуване на „чуждестранни бойци“ до зони на конфликт с цел тероризъм и с „вълците единаци“, които планират самостоятелни атаки.

Статии 

       
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

За да спрат финансовите потоци на терористични организации, държавите от ЕС трябва да следят съмнителни транзакции и активно да споделят разузнавателни данни, призовават евродепутати.

Статии 

       
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Полицейската агенция на ЕС Европол скоро ще може да засили борбата си срещу тероризма, киберпрестъпленията и други криминални прояви, както и да реагира по-бързо на заплахи, благодарение на нови правила, които бяха одобрени от Парламента в сряда. Новите правомощия са придружени със силни гаранции за защита на данните и демократичен контрол.

       
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Новата директива, уреждаща ползването на резервационните данни на авиопътниците в ЕС (PNR) за превенция, разкриване, разследване и съдебно преследване на тероризъм и сериозни престъпления, беше одобрена от ЕП в четвъртък. Тя ще задължи авиолиниите да предават на националните власти данните на пътниците за всички полети от трети страни към ЕС и обратно.

       

Непосредствено след терористичните актове в Париж през ноември Франция поиска помощ от другите страни в ЕС, като задейства клауза за съдействие в договорите, която не бе използвана преди. Това повдигна много въпроси относно процедурата и ролята на ЕС в нея. Депутатите приеха резолюция на 21 януари, с която заявяват, че този случай трябва да послужи като стимул за засилване на европейската политика за сигурност. Вижте нашата инфографика и научете повече за клаузата за обща отбрана.

       

След терористичните нападения в Париж през ноември Европейската комисия предложи по-строги правила за контрол върху притежанието на оръжия, за да намали риска от попадането им в лоши ръце. Какви ще бъдат последствията от затягането на режима? В изслушване, организирано на 16 март в комисията по вътрешен пазар на ЕП, експерти дискутираха с депутатите направените предложения и очаквания ефект от тях.

       

Терористичните атаки в Брюксел на 22 март още веднъж подчертаха нуждата от по-добро сътрудничество в ЕС в областта на сигурността. В пленарен дебат на 12 април с Комисията и Съвета Европейският парламент ще обсъди мерки за още по-решително противодействие на тероризма. Научете повече за предложенията, по които работят депутатите към момента, и проследете дискусията в пленарна зала във вторник от 16 часа българско време.

       

Зачестяващите терористични актове както в ЕС, така и в други страни, бяха тема на пленарен дебат в ЕП на 21 януари. Депутатите подчертаха в изказванията си нуждата от споделяне на наличната информация и засилване на контрола върху границите и призоваха страните-членки да подобрят сътрудничеството си.

       

Заплахата от престъпни и терористични мрежи изисква адекватен международен отговор, част от който е Европейската полицейска служба, позната като Европол. Тази агенция на ЕС подпомага обмена и анализа на информация между държавите-членки в сферата на правораздаването и сигурността. На 30 ноември комисията по граждански свободи гласува за увеличаване на ролята на службата в борбата с тероризма. Прочетете повече за дейността на Европол.

       

Противодействието на тероризма е сред основните акценти в дейността на Европейския парламент в последните седмици. На 30 ноември и 1 декември депутатите в комисията по граждански свободи гласуваха за засилване на правомощията на Европол, обсъдиха напредъка по приемането на законодателство за споделянето между страните-членки на ключова информация за пътуващите със самолет и разискваха нуждата от всеобхватен отговор. Представяме кратко обобщение на работата по темата през седмицата.

Работата на Парламента 

Видеоматериали 

       
(Продължителност на видеоматериала:) 

Статии 

       

Депутати и служители в Европейския парламент изпяха френския химн и почетоха с минута мълчание жертвите на терористичните актове в Париж на кратка церемония на 17 ноември в пленарната зала на ЕП в Брюксел. „Атентатите в Париж бяха нападение срещу нашите свободи, нападение срещу нашите европейски ценности и нашия начин на живот, нападение срещу всички нас“, заяви председателят на Парламента Мартин Шулц. „В мъката си ние европейците стоим рамо до рамо с френския народ“.

       
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

„Политическото парадиране“, което приравнява бежанците с терористи, само подклажда омразата и отчаянието, които мотивират хората да се присъединяват към терористични групи. Това казаха много евродепутати по време на дебата в сряда. Вместо да позволяват свободите и толерантността на Европа да бъдат подкопавани, страните от ЕС трябва да се стремят да подсилват сигурността чрез сътрудничество.

       

„Няма лесни рецепти в борбата с тероризма“, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в дискусия в комисията по външни работи на ЕП на 16 ноември, която се съредоточи върху последствията от атентатите в Париж. Той изрази надежда от консултациите във Виена за бъдещето на Сирия, но подчерта, че е рано за „оптимизъм или еуфория“. Председателят на парламентарната комисия Елмар Брок (ЕНП, Германия) настоя по време на дискусията, че „бежанците са жертви на терора, а не са част от него“.

       

Европейският съюз е в процес на преосмисляне на политиката си за противодействие на тероризма и това прави поста на Жил де Керков особено важен. Неговата работа е да координира усилията на правителствата на страните от ЕС срещу терористичната заплаха и да прави препоръки за нови мерки. Според г-н де Керков въвеждането на общи норми за целия ЕС гарантира по-добра защита на личните свободи от политики, разработени самостоятелно във всяка отделна страна.

       

„Положението със сигурността в Европа се промени драстично през последните години“, заяви председателят на комисията по граждански свободи в ЕП Клод Мораес (С&Д, Великобритания) по време на изслушване на 14 април за борбата с тероризма. Депутати и експерти се обединиха около нуждата от сътрудничество между държавите за противодействие на радикализацията и възпиране на екстремизма. След заседанието потърсихме мнението на г-н Мораес и на Рашида Дати (ЕНП, Франция), която подготвя доклад на ЕП.

       

Депутати, служители в Европейския парламент и граждани почетоха на 8 януари с минута мълчание пред сградата на ЕП в Брюксел жертвите на нападението над френското списание „Шарли ебдо“ на предишния ден. „Както вие, както всички ние, и аз съм Шарли“, заяви председателят на Парламента Мартин Шулц в кратко изявление пред събралите се хора.

Видеоматериали