Как ЕС подкрепя Украйна 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Европейският съюз подкрепя независимото развитие на Украйна. Отношенията станаха още по-близки във връзка с нашествието на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Знамена на ЕС и Украйна  

Отношенията между Украйна и Русия


Откакто се оттегли от Съветския съюз през 1991 г., Украйна следва собствен път на развитие и се стреми да задълбочи връзките си с другите европейски страни.

Отношенията с Русия са напрегнати, тъй като Москва е решена да запази Украйна в своята сфера на влияние. През 2014 г. Русия анексира полуостров Крим в нарушение на международното право − акт, който беше строго осъден от Европейския съюз. Русия също така прилага техники на хибридната война срещу съседната си страна, включително икономически натиск и дезинформационни кампании.

В края на 2021 г. Русия увеличи значително присъствието на свои войски по границата с Украйна. Европейският парламент призова през декември 2021 г. руските власти да изтеглят силите си и заяви, че всякаква агресия от Москва трябва да доведе до сериозни икономически и политически санкции. Парламентът изрази загриженост от подобно струпване на руски войски и през април 2021 г.

Делегация от комисията по външни работи и подкомисията по сигурност и отбрана на Парламента отиде на посещение в Украйна от 30 януари до 1 декември за запознаване със ситуацията на място.

Евродепутатите призоваха за единен отговор на военната заплаха от страна на Русия спрямо Украйна в пленарен дебат на 16 февруари. Председателят на Парламента Роберта Мецола и лидерите на политическите групи също така направиха изявление в подкрепа на Украйна.

На 22 февруари водещи депутати в Европейския парламент осъдиха решението на руския президент Владимир Путин да признае неконтролираните от украинското правителство територии около Донецк и Луганск за отделни образувания.

Два дни по-късно, на 24 февруари, Русия започна широкомащабно военно нападение срещу Украйна. Европейският съюз отговори с налагането на серия от санкции спрямо Русия, както и с инициативи за подкрепа на Украйна.

Вижте хронологията на мерките на ЕС и Европейския парламент в подкрепа на Украйна през 2023 година, както и хронология на мерките в подкрепа на Киев през 2022 г.

Споразумение за асоцииране с ЕС


През септември 2014 г. Европейският парламент даде одобрението си за споразумение за асоцииране между ЕС и Украйна, което включва договорености за свободна търговия. Споразумението създава условия за политическо асоцииране и икономическа интеграция между ЕС и Украйна и взаимни възможности за свободен пазарен достъп.

В договора се предвижда сътрудничество в области като енергетика, транспорт и образование. Той също така налага на Украйна да проведе реформи и да гарантира зачитането на принципите на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека.

Споразумението за свободна търговия спомага за интегрирането на пазарите на ЕС и Украйна чрез премахването на вносни мита и забраната на други видове пречки пред търговията, макар че в определени сфери, например в търговията със селскостопански стоки, са предвидени ограничения и преходни периоди.

ЕС е най-големият търговски партньор на Украйна и отговаря за 40% от международната търговия на страната.

Визова политика


През април 2017 г. Европейският парламент подкрепи споразумение за освобождаване на украинските граждани от задължение да разполагат с виза за краткотраен престой в ЕС.

Украинците, които разполагат с биометричен паспорт, имат право да влизат в ЕС за срок от 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период като туристи, за да посетят близки или приятели или с бизнес цели, но не и за да работят. Правилата важат за всички страни в ЕС освен Ирландия.

Други видове подкрепа


Съществуват различни инициативи на ЕС в подкрепа на украинската икономика, за осъществяване на зелен преход и реформиране на страната.

От 2014 г. ЕС и финансовите институции са заделили над 17 млрд. евро за субсидии и заеми в подкрепа на реформите в Украйна, като средствата се предоставят на базата на постигнат напредък.

Повече от 11 500 студенти от Украйна са участвали от 2015 г. в популярната програма за обмен на ЕС „Еразъм +“.

ЕС инвестира в проекти за стимулиране на икономиката на страната, като е предоставил преки помощи на 100 000 малки и средни предприятия, подкрепа за 10 000 фирми в селски райони и средства за модернизиране на публичната информационна инфраструктура.

От началото на пандемията на COVID-19 ЕС е осигурил над 190 млн. евро за посрещане на краткосрочните нужди на Украйна, както и 1,2 млрд. евро за макро-финансова подкрепа. ЕС е предоставил над 36 млн. изделия за лична защита, медицинско оборудване и обучение на медицински персонал. В сътрудничество с граждански организации ЕС осигурява храна и лекарства на уязвими семейства.

През февруари 2022 г. Парламентът одобри макрофинансов заем на стойност 1,2 млрд. евро, за да помогне на Украйна да посрещне финансовите си нужди.

Наградата „Сахаров“


През 2018 г. Европейският парламент присъди наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Олег Сенцов. Украинският филмов режисьор и активист за правата на човека бе хвърлен в руски затвор за протести срещу анексирането на родния му Крим. Той бе освободен през септември 2019 г. при размяна на затворници между Русия и Украйна.

Делегация на Европейския парламент посети Украйна през януари 2022 г.