Хронология на събитията: как ЕС подкрепяше Украйна през 2022 г. 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола на среща с украинския президент Володимир Зеленски в Киев на 1 април  

Научете как ЕС и Европейският парламент оказваха помощ на Украйна от началото на руското нашествие на 24 февруари до края на 2022 г.

Събитията са подредени в обратен хронологичен ред - последните събития по време са в началото, а най-старите - в края на материала.

Научете как ЕС и Европейският парламент подкрепят Украйна през 2023 г.

Подкрепата на ЕС за Украйна 
description: ЕС и Европейският парламент осъдиха остро непровокираното нападение от страна на Русия. Запознайте се с мерките, които бяха предприети в помощ на Украйна през 2022 г.  

ЕС приема девети пакет от санкции срещу Русия

title short description: Съветът одобрява девети пакет от мерки, които целят да засилят натиска върху Русия и нейното правителство, като ограничат възможностите за продължаване на агресията спрямо Украйна.

Гладомор: Парламентът определя предизвикания глад в Украйна за геноцид

title short description: Европейският парламент признава гладомора – предизвикания от съветските власти глад Украйна през 1932-1933 г. – за геноцид. Депутатите заявяват в резолюцията си, че 90 години по-късно Русия отново извършва ужасяващи престъпления в Украйна.

Награда „Сахаров“ за 2022 г.: Парламентът отличава украинския народ

title short description: Европейският парламент отдаде почит на украинския народ на церемония в Страсбург, като го отличи с наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2022 г.

Парламентът одобрява заем от 18 млрд. евро за Украйна

title short description: Депутатите дават съгласието си по изменено предложение за предоставянето на финансов пакет от 18 млрд. евро на Украйна, след като Унгария е наложила вето на първоначалното предложение.

ЕС постига съгласие относно тавана на цените на руския нефт

title short description: Страните в ЕС вземат решение да определят таван на цените на суровия нефт, суровите нефтени масла и суровите масла от битуминозни минерали, които са с произход от Русия или се изнасят от нея, в размер на 60 щатски долара за барел.

Парламентът одобрява заем за 18 млрд. евро на Украйна през 2023 г.

title short description: Депутатите дават съгласието си за отпускането на 18 млрд. евро под формата на заем за Украйна за справяне с последиците от руското нашествие.

Парламентът гласува да не се приемат руски паспорти от окупираните земи

title short description: Европейският парламент одобри решение да не се приемат паспорти и други документи за пътуване, издадени от Русия в незаконно окупираните региони на Украйна и Грузия.

Европейският парламент обявява Русия за държава спонсор на тероризма

title short description: Членовете на Парламента определят Русия като спонсор на тероризма заради жестокостите, извършени от режима на Владимир Путин спрямо украинското цивилно население.

Парламентът одобрява бюджета на ЕС за 2023 г. с акцент върху Украйна

title short description: В преговорите за бюджета на ЕС за 2023 г. депутатите осигуряват по-ефективна подкрепа за мерки срещу последиците от войната в Украйна.

Роберта Мецола обявява начало на кампанията „Генератори на надежда“ в помощ на Украйна

title short description: Парламентът стартира кампания заедно с европейски градове за даряване на генератори на ток, които да помогнат на около 10-те милиона украинци, живеещи без електричество.

Председателят на Парламента призовава за решителен отговор на войната в Украйна

title short description: “Вълната от безразборни удари по градове и гражданска инфраструктура в Украйна е шокираща. Тя трябва да бъде посрещната с решителен отговор, включително с по-големи санкции“, заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола на среща на държавните ръководители в ЕС.

Депутатите казват „не“ на руските паспорти от окупирани региони

title short description: Европейският парламент прие позиция, че не трябва да се допускат документи за пътуване, издадени от Русия в региони, които е окупирала незаконно в Украйна и Грузия.

Наградата „Сахаров“ за 2022 г. е присъдена на украинския народ

title short description: Европейският парламент присъжда наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2022 г. на смелия украински народ, представляван от президента на страната, избраните ръководители и гражданското общество.

Депутатите искат бюджетът на ЕС за 2023 г. да акцентира върху Украйна, енергетиката и пандемията

title short description: Членовете на Европейския парламент настояват за бюджет на ЕС за 2023 г., който да компенсира по-ефективно последиците от войната в Украйна.

Председателят на Парламента призовава за по-голяма военна подкрепа за Украйна

title short description: Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола приканва за европейско единство при осигуряването на военна подкрепа за Украйна и в отговора на енергийната криза на неформална среща на държавните ръководители в ЕС в Прага.

Парламентът призовава за мащабно увеличаване на военната помощ за Украйна

title short description: Депутатите призовават всички държави и международни организации да осъдят категорично фиктивните референдуми в окупирани области на Украйна и опита на Русия да придобие територия със сила.

ЕС приема нов пакет от санкции срещу Русия

title short description: Във връзка с ескалиращата агресивна война на Русия срещу Украйна и незаконното анексиране на украински области Съветът решава да наложи нов пакет от икономически и индивидуални санкции срещу Русия.

Допълнителна помощ за регионите в ЕС за справяне с ефекта от войната

title short description: Депутатите дават одобрение на планове, които ще направят възможно получаването на допълнителна помощ от страните и регионите в ЕС за посрещане на украински бежанци и облекчаване на негативните последици от руското нашествие в Украйна.

Генералният секретар на Европейския парламент предлага подкрепа при посещение в Киев

title short description: Генералният секретар на Европейския парламент Клаус Веле посещава украинската столица на 21 и 22 септември по покана на ръководителя на администрацията на Върховната Рада Вячеслав Щучни. Г-н Веле предлага помощта на Европейския парламент по улесняване на присъединяването на Украйна в ЕС: „Навлизаме в нов етап на подкрепата си за Радата. Акцентът ще премине от логистична към политическа подкрепа: как можем най-добре да помогнем на украинския парламент за присъединяването в ЕС?“

Парламентът осъжда нарушенията на правата на човека от руски войски

title short description: В резолюция депутатите остро заклеймяват насилието от страна на руски войски спрямо цивилни граждани в Украйна. Текстът посочва принудителната депортация на украински граждани, включително деца, в Русия, както и разделянето на семейства в така наречените „филтрационни лагери“.

Парламентът одобрява заем от 5 млрд. евро за Украйна

title short description: Депутатите дават одобрение за предоставяне на макрофинансов заем от 5 млрд. евро на Украйна, за да може страната да покрие острите си финансови нужди вследствие на нашествието на Русия.

Средства за европейските региони ще помагат за посрещането на бежанци

title short description: Парламентарната комисия по регионално развитие дава подкрепа за опростяване на процедурите за използване на средства, предназначени за регионалната политика на ЕС. Те ще се използват за преодоляване на последиците от руската агресия в Украйна, включително за осигуряване на условия за бежанци.

Украйна е основна тема в дебата за състоянието на ЕС

title short description: В годишния дебат за състоянието на ЕС с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен отговорът на ЕС на войната в Украйна се превръща в главна тема. На заседанието присъства и Олена Зеленска, съпруга на украинския президент Володимир Зеленски.

ЕС приема седми пакет от санкции

title short description: В отговор на продължаващото руско нашествие в Украйна Съветът одобрява нови мерки за затягане на икономическите санкции срещу Русия, подобряване на тяхното прилагане на практика и засилване на тяхната ефикасност.

Украинците могат да ползват националните си шофьорски книжки в ЕС

title short description: Европейският парламент подкрепя предложение да се позволи на украинските бежанци да използват националните си шофьорски книжки в ЕС вместо да бъдат принуждавани да ги заменят с документ на съответната страна членка.

Заем от 1 млрд. евро в помощ на Украйна

title short description: Депутатите дават зелена светлина за отпускането на макрофинансов заем от 1 млрд. евро на Украйна за покриване на нуждите от външно финансиране, които са се повишили драстично заради войната.

Водещ депутат приветства решението за даване на статут на кандидатки на Украйна и Молдова

title short description: Председателят на парламентарната комисия по външни работи Дейвид Макалистър изразява подкрепа за решението на Съвета да даде статут на кандидатки за членство на Украйна и Молдова.

Мецола: Признаването на статут на кандидатки за членство на Украйна и Молдова ще укрепи ЕС

title short description: Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола призовава лидерите на страните в ЕС да дадат на Украйна и Молдова статут на кандидатки за членство в началото на срещата на държавните ръководители на ЕС, посветена на темата.

Украйна и Молдова трябва да бъдат признати за кандидатки за членство в ЕС, заявява Парламентът

title short description: Депутатите приемат резолюция, в която настояват държавните ръководители в ЕС да дадат незабавно статут на кандидатки за членство на Украйна и Молдова. Грузия трябва да получи същия статут, когато страната изпълни изискванията, посочени от Европейската комисия, заявява Парламентът

Хърватският премиер призовава за даване на статут на кандидатка на Украйна

title short description: В реч пред Европейския парламент хърватският министър-председател Андрей Пленкович изразява желание Европейският съвет да даде на Украйна статут на кандидатка за членство в ЕС.

Повече подкрепа за страни от ЕС, посрещащи украински бежанци

title short description: Парламентът одобрява допълнителни средства за програми на ЕС, свързани с миграцията, за да бъде оказана помощ на страни членки, които се нуждаят от средства за посрещане на украински бежанци и управление на границите.

Председателят на украинския парламент призовава за подкрепа за членство в ЕС

title short description: В обръщение към евродепутатите на 8 юни председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук призовава ЕС да даде на неговата страна статут на кандидатка за членство.

Депутатите приветстват допълнителните санкции спрямо Русия

title short description: В пленарен дебат за срещата на върха на ЕС на 30 май депутатите изразяват подкрепа за приетите допълнителни санкции спрямо Русия, но призовават за снабдяването на Украйна с повече оръжия и за обръщането на повече внимание на хората в ЕС, засегнати от войната.

Парламентът призовава за промени във външната политика на ЕС във връзка с войната в Украйна

title short description: В отговор на войната в Украйна Парламентът се обявява за актуализиране на външната политика и политиката за сигурност и отбрана на ЕС.

Председателят на Парламента: Трябва да се ангажираме дългосрочно с Украйна

title short description: Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола приканва лидерите на страните в ЕС да поемат дългосрочен ангажимент за подкрепа на Украйна и за осигуряване на енергийна независимост на ЕС.

Депутатите призовават за оказване на повече натиск върху Русия и за енергийна независимост

title short description: В пленарен дебат членовете на Европейския парламент единодушно осъждат бруталното нашествие от страна на Русия и призовават ЕС да наложи допълнителни санкции срещу Москва, както и да защити европейската икономика.

Парламентът иска специален международен съд за руските политически лидери и военни командири

title short description: Европейският парламент предлага създаването на специален международен съд за наказване на престъпления в Украйна, които не попадат в правомощията на Международен наказателен съд. Депутатите искат руските политически лидери и военни командири да бъдат привлечени под отговорност за насилието в Украйна.

Повече правомощия на агенция за ЕС за разследване на военни престъпления

title short description: Депутатите дават одобрение за нови правила, които ще позволят на агенцията за сътрудничество по наказателни дела Евроюст да събира и анализира доказателства, свързани с военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството.

Споразумение за попълване на резервите от газ преди зимата

title short description: Преговорни екипи от Парламента и Съвета постигат съгласие по нов регламент, установяващ задължителен минимум на нивото на газови резерви в хранилищата от 80% от капацитета до 1 ноември 2022 г.

Всички санкции спрямо Русия трябва да важат за Беларус, заявява Парламентът

title short description: Парламентът приветства предложението на Европейската комисия за шести пакет от санкции спрямо Русия и Беларус и призовава Съветът да осигури неговото цялостно и бързо прилагане. Всички бъдещи санкции спрямо Москва трябва да бъдат копирани и налагани също и срещу Беларус заради подкрепата на режима в Минск за нашествието спрямо Украйна, заявяват депутатите.

Депутатите одобряват отпадането на митата за внос в ЕС на стоки от Украйна

title short description: Парламентът дава съгласие за отпадане за една година на всички мита за внос в ЕС на стоки от Украйна. Целта е да се премахнат пречките пред търговията и да се стимулира украинската икономика.

ЕС трябва да засили подкрепата за гражданите и фирмите и да помогне на Украйна

title short description: Парламентът призовава за мерки за справянето с последиците от войната в Украйна, които да бъдат финансирани чрез конфискуване на активите на руските олигарси, нови собствени ресурси на ЕС и пълноценно използване на възможностите на сегашния бюджет на ЕС.

Изследване Евробарометър: европейците одобряват отговора на ЕС на войната в Украйна

title short description: Експресно проучване Евробарометър във всички страни в ЕС показва широка подкрепа сред европейските граждани за отговора на ЕС на руската инвазия в Украйна.

Парламентът призовава Русия да върне присвоени самолети

title short description: Депутатите отправят искане Русия да върне наети самолети, които са били пререгистрирани в руския регистър на въздухоплавателните средства в ясно нарушение на международните правила на гражданската авиация.

Депутатите призовават за закрила и грижи за жените, бягащи от войната

title short description: За да се осигури защита на жените, бягащи от войната, Парламентът призовава да им се осигури достъп до грижи, свързани със сексуалното и репродуктивното здраве, както и акушерска помощ.

Ембарго на нефт - на масата е шести пакет от санкции

title short description: Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обявява предложение за шести пакет от санкции спрямо Русия, който би въвел пълна забрана за вноса на руски нефт по море или по тръбопроводи, в сурово състояние или след преработка.

Италианският премиер Марио Драги призовава за по-бърза интеграция на Украйна в ЕС

title short description: В обръщение пред Европейския парламент министър-председателят на Италия Марио Драги призовава за по-бърза европейска интеграция на Украйна: „Ние искаме Украйна в ЕС“, заявява той. „Трябва да действаме възможно най-бързо“.

Пети пакет от санкции: ембарго на въглища и ограничения за превози

title short description: Европейският съюз одобрява пети пакет от санкции спрямо Русия, включващ забрана на внос на въглища и забрана за работа в ЕС на руски и беларуски превозвачи.

Напредък по искането на Украйна за членство в ЕС

title short description: Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предава въпросник относно членството на Украйна в ЕС на украинския президент Володимир Зеленски.

ЕС улеснява споразумение между телекомуникационни оператори за помощ на бежанците

title short description: Телекомуникационни оператори в ЕС и Украйна подписват общо изявление за координиране на усилията да предложат роуминг и международни обаждания между ЕС и Украйна на достъпни цени или безплатно. Европейската комисия и Европейският парламент оказват помощ за изготвянето на изявлението.

Депутатите настояват за пълно ембарго на вноса на руски горива

title short description: Членовете на Парламента се обявяват за въвеждането на още санкции, включително „пълно ембарго на вноса от Русия на нефт, въглища, ядрено гориво и природен газ“.

Осигуряване на 3,4 млрд. евро за незабавни нужди на украинските бежанци

title short description: Депутатите приемат спешни мерки за посрещането на украински бежанци, като се съгласяват да се отпуснат около 3,4 млрд. евро от фонда REACT-EU, предназначен за справяне с последиците от COVID-19. Средствата ще бъдат използвани за осигуряване на инфраструктура, настаняване, обучение, заетост, социално приобщаване, здравни и детски грижи.

ЕС трябва да защити всички деца, бягащи от войната, настоява Парламентът

title short description: Депутатите призовават за хуманитарни коридори за преминаване за децата, бягащи от войната в Украйна, както и за помощ на вътрешно разселените хора и на неспособните да напуснат обкръжените райони.

Депутатите призовават за повече подкрепа за Украйна и допълнителни санкции спрямо Русия

title short description: По време на пленарен дебат депутатите демонстрират солидарност с Украйна и призовават за допълнителни санкции срещу Русия, както и за намаляване на зависимостта на ЕС от руски горива.

Минута мълчание в памет на жертвите на войната в Украйна

title short description: При откриването на пленарната сесия в Страсбург председателят на Парламента Роберта Мецола обявява минута мълчание в памет на жертвите в Буча, Ирпин и други жертви на войната, терора и насилието. Тя запознава депутатите с подробностите около посещението си в Украйна и призовава за по-голяма логистична, хуманитарна и военна подкрепа.

Председателят на Парламента посещава Киев

title short description: Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола отива на посещение в Киев, за да изрази подкрепа за Украйна и да осъди необоснованото руско нападение. Тя провежда срещи с много ръководни лица, включително с украинския президент Володимир Зеленски.

Нужни са повече мерки за гарантиране на доставките на храни, заявява Парламентът

title short description: Парламентът призовава за незабавни и значителни хранителни помощи за Украйна и осигуряване на по-голяма независимост на производството на храни в ЕС.

Войната в Украйна: депутатите одобрят пренасочване на средства за бежанци

title short description: Парламентът одобрява планове за пренасочване на финансови средства на ЕС за регионално развитие и предоставяне на убежище, за да се подкрепят страните от ЕС, които подслоняват бежанци от руското нашествие в Украйна.

Европейският парламент стартира уебсайт за Украйна в сътрудничество с украинския парламент

title short description: Европейският парламент в сътрудничество с Върховната Рада на Украйна стартира уебсайт, който показва как ЕС подкрепя Украйна. Уебсайтът представя актуални новини, видеоматериали и подкастове, както и свързани с темата законодателни актове и резолюции.

Нови мерки срещу Беларус и Русия

title short description: Съветът приема още мерки срещу финансовия сектор на Беларус и налага ограничения на износа за Русия на оборудване за морска навигация и радио-комуникационни технологии.

Парламентът настоява за по-голяма подкрепа за Украйна и за по-тежки санкции срещу Русия

title short description: На извънредна пленарна сесия депутатите в Европейския парламент остро осъждат незаконното нападение от страна на Русия и настояват за по-тежки санкции.

Трети пакет санкции: забрана за руски полети и транзакции с Руската централна банка

title short description: ЕС одобрява трети пакет от мерки в отговор на непровокираната и необоснована военна агресия на Русия спрямо Украйна. Страните в ЕС решават да не дават разрешение на руски самолети за приземяване, излитане или прелитане над тяхна територия и забраняват транзакции с Руската централна банка.

Втори пакет от санкции срещу Русия, включително срещу президента Путин

title short description: Европейският съюз налага санкции срещу руския президент Владимир Путин и руския външен министър Сергей Лавров. Съветът също така одобрява пакет от мерки срещу лица от Беларус и срещу беларуската икономика в отговор на участието на Минск в нашествието срещу Украйна.

Лидерите в Европейския парламент изразяват солидарност и подкрепа за Украйна

title short description: Непосредствено след руското нашествие в Украйна председателят на Европейския парламент Роберта Мецола и лидерите на политическите групи осъждат остро нападението и заявяват пълна солидарност и подкрепа за украинците.

Първи пакет от санкции срещу Русия

title short description: Европейският съюз одобрява пакет от санкции в отговор на признаването от страна на Русия на неконтролираните от украинското правителство зони на Донецка и Луганска област и изпращането на войски в региона.