Споделете тази страница: 

Статии 

An open tin can with an electronic card inside        

Новите технологии ни позволяват да останем мобилни и да поддържаме връзка с приятелите си навсякъде, но в същото време те пораждат нови заплахи за личния ни живот. Европейският парламент работи от 2012 г. по промени в законодателството за защита на данните, които целят да гарантират, че хората ще запазят контрол върху личната си информация онлайн. На 14 април 2016 г. Парламентът одобри официално законодателния пакет.

Data protection keyboard        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Новите правила на ЕС за защита на данните, целящи да върнат на гражданите контрола над личните им данни и да създадат високо и еднакво ниво на защита в целия ЕС, получиха окончателното одобрение на евродепутатите в четвъртък. Реформата въвежда минимални стандарти за ползването на данни за полицейски и правосъдни цели.

Клод Мораес        

Масовото наблюдение извън и вътре в ЕС е тема, която остава на дневен ред. В пленарна зала в сряда депутатите обсъдиха решението на Европейския съд срещу прилагането на споразумението за преноса на потребителски данни към САЩ, известно като „Безопасно пристанище“, а по-рано комисията по граждански свободи посочи в резолюция, че се прави твърде малко за защитата на данните на гражданите. Събрахме въпроси във Facebook и ги представихме на председателя на парламентарната комисия Клод Мораес.

Статии 

Видеоматериал Ян Филип Албрехт        

На 15 юни стана ясно, че страните-членки са достигнали съгласие по подхода си относно обновяването на правилата за защита на личните данни, което отваря пътя за преговори между Парламента и Съвета за окончателно приемане на законодателството. „ЕС е голям пазар и ако определим правилата, хората и доставчиците от цял свят ще трябва да се адаптират… Ще можем да определим златен стандарт за световния пазар“, заяви в интервю докладчикът на ЕП Ян Филип Албрехт (Зелени/ЕСА, Германия).

Бернд Ланге и Клод Мораес        

Международната търговия разширява възможностите за избор за потребителите, но в същото време възниква рискът, че личните данни, които те предоставят на компании извън ЕС, няма да бъдат защитени по същия начин както в рамките на ЕС. На 16 юни комисиите по международна търговия и граждански свободи в ЕП обсъждаха с експерти как изискванията за защита на личните данни могат да намерят място в търговските споразумения на ЕС с други страни.

Съобщение за пресата 

Одобрението на Европейския парламент за трансатлантическото споразумение в областта на търговията и инвестициите може да бъде поставено под въпрос, ако не бъде прекратено общото масово наблюдение от страна на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Това се казва в приетата в сряда от ЕП резолюция, която слага край на 6-месечното проучване на програмата за наблюдение на САЩ.

Belgian ID card        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Европейските депутати засилиха гаранциите за защита при трансфер на лични данни на граждани на ЕС към трети страни, приемайки в сряда сериозни промени в сега действащото законодателство за защита на личните данни.

Статии 

Двоичен код        

На 11 март Европейският парламент дискутира промените в европейското законодателство за защита на данните, които трябва да модернизират изискванията към компаниите и правораздавателните служби относно обработката на лична информация и да дадат повече контрол и сигурност на Интернет потребителите. Преди гласуването по темата на 12 март попитахме докладчиците на ЕП какъв ще бъде ефектът за обикновения човек от планираните мерки.

Лого на NSA ©BELGA/DPA/N.Armer        

Разкритията за масово следене онлайн от страна на служби за сигурност от САЩ и други страни накараха Европейския парламент да проведе разследване за отражението върху правата на гражданите на ЕС. Комисията по граждански свободи ще гласува на 12 февруари доклада си, който обобщава заключенията от над 15 изслушвания и срещи с експерти и представители на различни институции в и извън Европа. Ето някои от нещата, които бяха казани по време на проучването.

Питър Хъстинкс, ръководител на европейския надзорен орган за защита на данните        

„За съжаление, ние свикваме с безплатни онлайн услуги, в замяна на които негласната уговорка е, че данните ни са прозрачни. Внимавайте на кого имате доверие“, предупреждава Питър Хъстинкс, ръководител на европейския надзорен орган за защита на данните. Той отговаря за това да се увери, че европейските институции и органи зачитат неприкосновеността на личните данни, когато ги обработват или когато създават политики. Разговаряхме с г-н Хъстинкс по повод на Деня на защита на данните – 28 януари.

Network cables. ©BELGA/AFP/T.Coex        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

ЕС трябва да спре споразумението си със САЩ за проследяване на финансиране на тероризъм (TFTP), в отговор на твърденията за проследяване на банковите данни на гражданите на ЕС от страна на американската Национална агенция за сигурност. Това се казва в необвързваща резолюция, гласувана от Парламента в сряда. Действието на споразумението трябва да бъде спряно, докато тези твърдения не се изяснят напълно, и не се даде задълбочена оценка за работата на TFTP, заявиха депутатите.

Статии 

Клод Мораес, докладчик за разследването на ЕП за масовото наблюдение на европейски граждани        

В края на октомври членове на комисиите по граждански свободи и външни работи на ЕП посетиха Вашингтон, за да разискват с американските власти твърденията за следене на европейски граждани и политици от страна на САЩ. Какво може да бъде направено срещу шпионирането? Ще има ли ефект скандалът върху преговорите за свободна търговия със САЩ? Разговаряхме с Клод Мораес , ръководител на делегацията на комисията по граждански свободи във Вашингтон и докладчик за разследването на ЕП.

Надпис "имейл" под лупа © BELGA_MONKEY        

Заплаха ли е наблюдението от американските власти на Интернет за личния живот на хората или всичко е буря в чаша вода? Дискусията на различните платформи на Европейския парламент в социалните мрежи предизвиква разнопосочни мнения. Докато ЕП провежда своето разследване за разкритията на Едуард Сноудън, вижте какво споделят по темата европейските граждани.

Илюстрация за защита на данните - сървъри        

Сигурността на личните данни е сред основните теми в работата на Европейския парламент тази седмица. Късно на 21 октомври комисията по граждански свободи одобри предложение за по-строги правила за защита на данните и за по-високи глоби при неспазването им. В сряда пък Парламентът ще реши дали да препоръча спиране на действието на споразумението между ЕС и САЩ за предоставяне на платежни данни от системата на SWIFT във връзка с разкритията за следене в Интернет от страна на американските власти.

Платежен формуляр за международен превод        

Комисията по граждански свободи на ЕП разгледа на 24 септември твърденията за проникване от страна на американската Агенция за национална сигурност (НСА) в данните за банкови разплащания, които поддържа платежната система SWIFT, и възможностите на ЕС за реакция. До момента американските власти не са предоставили ясен отговор по темата. Изслушването е част от разследването на ЕП на масовото наблюдение, което осъществява НСА в Интернет.

Статии 

Мрежови кабели на фона на логото на американската Национална агенция за сигурност        

САЩ трябва да дадат отговори на обвиненията, че са шпионирали гражданите и институциите на ЕС, заявиха повечето политически групи по време на дебат за програмата „Призма“ на 3 юли. Депутатите се обединиха относно нуждата за засилване на защитата на личните данни на европейско ниво, но имаха различни мнения относно отражението на скандала върху преговорите за споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ.

Сървърен център © BELGA/AFP/Scanpix/S.Lindholm        

Европа не може да позволи на американците да шпионират нейните граждани и затова е нужно спешно приемане на новите правила за защита на данните - това беше посланието, около което се обединиха повечето депутати в ЕП по време на дебат на 19 юни с комисаря по правосъдието Вивиан Рединг за последствията от разкритията за програмата "Призма" за следене на Интернет. Разпоредбите на законодателството трябва да "важат за всички компании, действащи в ЕС", независимо от националността им, каза Рединг.

Димитрис Друцас        

Разкритията за масово следене в Интернет предизвикаха буря в отношенията между ЕС и САЩ точно в момент, когато се очаква партньорите от двете страни на Атлантическия океан да започнат преговори за споразумение за свободна търговия. Много депутати в ЕП са на мнение, че програмата „Призма“ ще затрудни сътрудничеството. Разговаряхме за проблема с Димитрис Друцас (С&Д, Гърция), който е докладчик на Парламента относно обработването на личните данни от полицейските и съдебните органи.

Дебатът в ЕП за "Призма"        

Депутатите в ЕП заклеймиха американския проект "Призма" за следене на Интернет трафика по целия свят и посочиха, че той противоречи на европейските разбирания за личен живот и защита на данните. Много от изказалите се по време на пленарния дебат по темата във вторник сутрин бяха особено критични относно уверенията на президента Обама, че се следят само неамериканци, но в същото време подчертаха значението на сътрудничеството със САЩ в областта на сигурността.

Статии 

Ян Филип Албрехт по време на чата с почитатели на ЕП        

Какво се случва с данните, които предоставяме на различни сайтове, за да ползваме техните услуги? Депутатът Ян Филип Албрехт (Зелени/ЕСА, Германия) настоява потребителите да получават по-пълна информация и да имат по-голям контрол в тази област. Г-н Албрехт е автор на предложение за изменение на правилата на ЕС за защита на личните данни, по което в момента работи Парламентът. Той сподели своите идеи и съвети по темата в чат с почитатели на ЕП във Facebook на 22 май.

Инфографика за защита на данните        

На 28 януари Европа отбелязва Деня за защита на данните - инициатива, която цели да привлече вниманието към начина, по който се събира и използва личната информация. Европейският парламент работи по актуализиране на остарялото вследствие на технологичните промени законодателство от 1995 г. за защита на данните, което е призвано да попречи на злоупотребата с лична информация от частни компании или обществени институции. Заплахата е често подценявана и дори пренебрегвана, показва проучване на ЕП.

         

Понякога изкушението да споделиш щастието си с целия свят е твърде голямо -тогава влизаш във Facebook и казваш на всички. Друг път пък е твърде лесно да оставиш името си, адреса и телефона си. А понякога е просто необходимо - лекарят например трябва да има достъп до медицинската ти история. И така споделяш мислите си тук, данните си там, без дори да забелязваш. Но какво ще стане, ако поискаш да започнеш наново, без да бъдеш преследван от миналото си?

10 съвета за защита на личните Ви данни в Интернет        

Европейският парламент работи, за да укрепи защитата на личните данни на гражданите в Интернет. Но има много неща, които можем да направим сами и днес, за да избегнем риска от кражба на самоличността и от предоставяне на достъп на другите до най-съкровените си неща.

Статии 

Data protection        

Законодателният пакет за защита на данните е амбициозна инициатива, която цели да приложи основния принцип за право на личен живот към бързо променящата се технологична среда. Пакетът засяга широк кръг теми, сред които правото на гражданите да поискат изтриване на информацията за тях, нуждата от изрично разрешение за използване на лични данни и практиката на автоматичното им събиране и анализ. Представяме Ви накратко основните въпроси - за повече информация вижте линковете вдясно.

Инфографика: Поведението и страховете на европейците в Интернет        

На 28 януари отбелязваме Европейския ден за защита на личните данни. Въпросът е във фокуса на усилията на Европейския парламент, който работи за укрепване на законодателството с цел гарантиране на безопасността на данните на гражданите на ЕС в Интернет. Скорошно проучване показва, че 76% от европейците се притесняват, че тяхната лична информация е в ръцете на компании. Вижте нашата инфографика, за да научите повече за поведението и страховете на хората в Интернет.