Заедно срещу тероризма 

 
 

Споделете тази страница: 

11 март - Европейски ден в памет на жертвите на тероризма ©Belga/AFP  

На 11 март Европейският съюз почита паметта на жертвите на терористични актове. На тази дата през 2004 г. серия от бомбени експлозии в Мадрид взе живота на 191 души, а 1 800 души бяха ранени. Последвалите атаки в Лондон през 2005 г. и в Норвегия през 2011 г. поставиха отново и отново въпроса за европейския отговор на явлението тероризъм. Потърсихме мнението на депутати в Европейския парламент, които са изпитали ужаса, причинен от подобни актове на насилие.

Братът и снахата на г-жа Teresa Jiménez-Becerril Barrio (ЕНП, Испания) са убити от ЕТА. Тя заявява: "Гласът на жертвите и спомените за тях са най-добрите оръжия за борба с тероризма. Терористите искат ние да замълчим, така че обществото да забрави техните ужасяващи престъпления. Но ако ние съхраним спомена, ние ги задължаваме да поемат своята отговорност и по този начин свидетелството на жертвите накрая ще донесе справедливост - това, което искат всички пострадали."


За г-жа Jiménez-Becerril ЕС може да направи много повече, за да възпре тероризма: "За съжаление, ние се тревожим за тероризма само след терористична атака, само когато има емоционален изблик на чувства... Това не е правилно. Най-важното нещо е превенцията. Сигурността и съхраняването на живота на гражданите понякога се разглеждат като атака срещу техните свободи. Смятам, че е точно обратното. Първото човешко право е правото на живот и то трябва да бъде защитавано във всички случаи...", казва тя.


Г-н Sajjad Karim (ЕКР, Великобритания) е в хотела "Taj Mahal" в Мумбай, Индия, през ноември 2008 г. като част от делегация на комисията по международна търговия на Европейския парламент, когато въоръжени терористи откриват огън. Той заявява: "Тероризмът е едно от глобалните предизвикателства пред нас днес... Аз съм се сблъсквал с куршумите на екстремисти в чужбина и съм ставал свидетел на страха у моето семейство, когато сме били подложени на тормоз у дома. Жертвите на всички ужасяващи атаки трябва да знаят, че не са сами и в това е истинската сила на Деня за почитане на жертвите - да обедини всички нас и да застанем рамо до рамо с онези, които са загубили близки хора или които са били засегнати лично от тези събития."