Тероризмът в ЕС: терористични актове, жертви и арести 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Броят на терористичните нападения и на жертвите в ЕС са намалели през 2018 г., но заплахите за сигурността не са отминали. Запознайте се с последните данни.

Научете как се променя броят на терористичните атаки и на жертвите в ЕС от 2014 г.  

Броят на жертвите на религиозно мотивиран тероризъм през 2018 г. са били 13, значително по-малко от предишни години, посочи изпълнителният директор на Европол Катрин Де Бол при представяне на годишния доклад на агенцията за тероризма в Европа в комисията по граждански свободи на 4 септември. Властите в държавите членки също така са предотвратили повече атаки от предишни години, заяви тя.

В същото време рисковете не могат да се пренебрегват. „Ние имаме малък брой на завърнали се лица (от конфликтни зони - бел. ред.), но опасенията остават сериозни“, каза г-жа Де Бол. „Стотици европейски граждани, включително жени и деца, са задържани в Ирак и Сирия. В конфликтните зони децата са основно жертви, но те са изложени на индоктринация и обучение, което може да създаде потенциални заплахи за бъдещето“.

По-малко терористични нападения и жертви

През 2018 г. 13 души загубиха живота си вследствие на терористични нападения от джихадисти, сред които бяха атаки във френските градове Треб, Париж и Страсбург, както и в Лиеж, Белгия. Общо 24 нападения са били извършени или предотвратени, като 10 от тях са били планирани във Франция, 4 - във Великобритания, 2 - в Нидерландия, две в Германия и по едно в Испания, Швеция, Италия и Белгия.

Година по-рано са били регистрирани 33 осъществени или осуетени нападения, показват данните на Европол.

Седем нападения през 2018 г. са били осъществени - три във Франция, две в Нидерландия, едно в Белгия и едно във Великобритания. От тях за четири отговорност е поела терористичната организация „Ислямска държава“. През 2017 г. са били реализирани 10 терористични акта, които са взели живота на 62 души.

Предотвратени атаки

Данните на Европол отчитат едно неуспешно нападение (в Испания) и още 16 предотвратени атаки през 2018 г., в сравнение с 12 неуспешни и 11 предотвратени нападения през 2017 г.

По-голямата част от нападенията са включвали използването на ножове и огнестрелни оръжия, като основна цел са били обикновени хора. Всички планове за нападения с експлозивни материали са били осуетени. Повечето от нападателите са действали или планирали да действат самостоятелно.

През 2018 г. са били арестувани 511 души по подозрения за престъпления, свързани с тероризма. Най-много арести са били извършени във Франция, Великобритания и Белгия; следват в низходящ ред Нидерландия, Германия и Италия. Броят на арестите е по-нисък от този през 2017 г., когато са били задържани 705 души в 18 страни от ЕС.

Сътрудничество на страните в ЕС

Засиленото сътрудничество в рамките на ЕС и обменът на информация между държавите членки са спомогнали за предотвратяването на нападения и за ограничаване на ефекта от осъществените нападения, посочи Катрин Де Бол пред Парламента.

„Уверена съм, че усилията на правораздавателните органи, на службите за сигурност, публичните власти, частните компании и гражданските организация за противодействие на тероризма са допринесли значително за намаляването на насилието в Европа“, каза тя.

Няма данни за систематично използване на миграционните маршрути от терористи

Докладът на Европол посочва, че някои терористи са влезли в ЕС, представяйки се за бежанци, но като цяло не намира данни, че това се случва систематично: „Липсват конкретни доказателства, че пътуващи терористи систематично използват потоците от бежанци, за да влязат незабелязано в Европа“.

Научете повече за мерките на ЕС за борба с тероризма от нашата инфографика.