Пътят към световно споразумение за парниковите емисии: къде се намираме в момента 

 
 

Споделете тази страница: 

Вече над 20 години страните по света се опитват да координират усилията си за опазване на климата. През декември 2015 г. в Париж те ще трябва да постигнат ново всеобхватно споразумение.  

През декември в Париж политици от цял свят ще се опитат да постигнат договорености за ограничаване на отрицателните изменения на климата. Европейският парламент ще изпрати своя делегация от 15 депутати, а на 14 октомври ЕП ще гласува позицията си за предстоящите преговори. Научете от нашите инфографики за емисиите от парникови газове от отделни страни и извървения път на световно ниво за разрешаването на проблема.

Основите цели, които Парламентът очаква да бъдат постигнати в Париж, са две: да се договори ограничаване на глобалното повишаване на температурата в рамките на 2°C и да се съберат средства за Зеления фонд за климата, който от 2020 г. ще трябва да предоставя 100 млрд. долара годишно на развиващите се страни, за да помогне за адаптирането им към климатичните изменения.


„Ние смятаме, че Европейският парламент трябва да бъде в предните редици, за да гарантира успеха на конференцията, тъй като това е битката на века“, заяви Жил Парньо (С&Д, Франция) в интервю през септември. Той е авторът на позицията на ЕП, която ще бъде гласувана в пленарна зала.


Кои индустрии произвеждат най-много емисии и защо места като Берлин, Маракеш и Киото имат своето значение за дипломацията в сферата на климата? Открийте отговорите в нашите инфографики.

Вижте кои страни и кои индустрии емитират най-много газове. Щракнете, за да увеличите картината.