Режисьорката, спечелила награда LUX: „Щастлива съм, че правя кино в Европа“ 

 
 

Споделете тази страница: 

Филмът „Тони Ердман“ спечели наградата LUX за 2016 г. с оригиналния начин, по който показва опитите на един отчаян баща да се сближи с дъщеря си и жестоката конкуренция в съвременния корпоративен свят. В изказването си пред депутатите при получаването на наградата режисьорката Марен Аде подчерта значението на публичната подкрепа за киното: „Филми като „Тони Ердман“ съществуват благодарение на национални и европейски субсидии, тъй като те предоставят определена свобода“.

„Щастлива съм, че правя кино в Европа, защото мога да бъда германка и да принадлежа в същото време към нещо по-голямо“, заяви Марен Аде в пленарната зала на ЕП.


Отличеният филм


„Тони Ердман“ разказва историята на баща, който се опитва да се сближи с дъщеря си, работеща в голяма компания в Будапеща. С опитите си той обърква живота на дъщеря си, но в същото време поставя под съмнение ценностите, изповядвани от големия бизнес.


Това е смесица от комедия и драма, защото „бащата е винаги забавен, но прави всичко това от отчаяние“, заяви режисьорката в интервю след церемонията. Тя посочи, че не е искала да отправя политически послания за глобализирания свят, в който живеем: „Мисля, че понякога е по-добре, когато не съдиш хората и не даваш отговори. Затова се концентрирах върху личната история на героите.“


Вижте какво разказа Марен Аде за последователите на ЕП във Facebook.


Надпреварата за наградата тази година


Другите финалисти в юбилейното десето издание на наградата LUX на Европейския парламент бяха филмът „Като отворя очи“, разказващ историята на млади хора в Тунис, и анимацията „Животът ми като Тиквичка“ за 9-годишно сираче. При награждаването председателят на ЕП Мартин Шулц изтъкна, че и „трите филма тази година показват, че можем да създадем по-добър свят, само като посветим усилията си на хората около нас“.


Както всяка година, Парламентът покри разходите за изготвяне на субтитрите за финалистите на всички 24 официални езика на ЕС и организира прожекции в страните-членки. „Да бъдеш сред финалистите вече е награда, тъй като филмът получава субтитри и отива в 28 страни, а това е най-голямото удоволствие за хората, които правим кино“, заяви Марен Аде.


В България филмите ще бъдат показани на 1, 2 и 3 декември в Домa на киното в София в партньорство между Информационното бюро на ЕП в България и Международния филмов фестивал „София филм фест“. „Тони Ердман“ ще бъде може да бъде гледан също на 6 декември в Шумен (Латона Синема) и на 10 декември в Стара Загора (Кино Арена Парк Мол). Лентата „Като отворя очи“ ще има прожекции на 5 декември в Плевен (Кино Арена Панорама Мол) и на 11 декември във Варна (ФКЦ), а „Животът ми като Тиквичка“, ще бъде показан на 9 декември в Пловдив (Лъки Дом на киното) и на 13 декември в Благоевград (Синемакс).


Вашата лична награда LUX


Макар че вече знаем победителя, който бе определен от депутатите в ЕП, сюжетът не е приключил: трите филми финалисти се състезават и за наградата на публиката, която ще бъде обявена на международния филмов фестивал в Карлови Вари, Чехия през 2017 г. Гласувайте за своя фаворит и можете да спечелите участие в церемонията по награждаването там.

Режисьорката Марен Аде и копродуцентът Йонас Дорнбах позират с наградата LUX в пленарната зала в Страсбург