Кризата с мигрантите в Европа 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

През последните години Европа се сблъска с най-тежкото миграционно предизвикателство от края на Втората световна война. Прочетете за подхода на ЕС.

Бежанци пристигат на бреговете на гръцкия остров Лесбос, след като са пресекли Егейско море от Турция ©UNHCR/Achilleas Zavallis  

Миграционните потоци в числа

 

След като през 2015 г. и 2016 г. бяха регистрирани най-високи нива на миграционен наплив към Европа, броят на мигрантите постепенно намаля.

 

През 2018 г. 116 647 души са пристигнали в Европа по море, в сравнение с над 1 млн. души през 2015 г. Прекосяването на Средиземно море остава най-опасно, като 2 277 души са обявени за загинали или изчезнали през 2018 г. спрямо 3 139 души година по-рано. Това само показва, че въпреки спада в броя на мигрантите ЕС се нуждае от по-справедлива и ефективна система за даване на убежище.

 

Общо 333 555 души са получили закрила от страните в ЕС през 2018 г., след като са избягали от конфликти, терор и преследване в собствените си страни. Над една четвърт от търсещите убежище идват от Сирия, а на второ и трето място като страни на произход са Афганистан и Ирак. Във всички тези страни мирните граждани са изправени пред заплахи от въоръжени конфликти, нарушения на правата на човека и преследване.

 

През 2017 г. 258 млн. души по света, или един на всеки 30 души, са живеели извън собствената си страна. В рамките на ЕС 57 млн. души (11% от общото население) са били родени в страна, различна от тази, която обитават в момента. Около 20 млн. от тези хора са дошли от друга страна в ЕС, а останалите 37 млн. са били родени извън ЕС.

 

Прочетете нашата страница за точни данни кои са бежанците и мигрантите в Европа, колко са подалите искания за убежище, на колко души им е даден отказ и какви финансови мерки взема ЕС, за да се справи с миграцията.

 

Отговорът на ЕС на кризата с мигрантите

 

Напливът на мигранти показа слабости в системата на ЕС за даване на убежище. През ноември 2017 г. Европейският парламент прие позиция за преговори със страните членки относно реформирането на правилата от Дъблин, които определят коя страна е отговорна за разглеждането на исканията за убежище. Държавите членки обаче не са успели да достигнат до обща позиция и преговорите между Парламента и Съвета все още не са започнали.

 

Парламентът също така взе участие в определянето на мерки срещу нелегалната миграция, за укрепване на граничния контрол и налагането на по-ефективна система за събиране и съхраняване на информация за хората, влизащи в ЕС.

 

Прочетете повече за отговора на ЕС на предизвикателството с мигрантите.