Вещества, смущаващи ендокринната система, и глифозат: здравето е на първо място 

 
 

Споделете тази страница: 

Депутатите са обезпокоени от въздействието на пестициди и хербициди върху човешкото здраве ©AP Images/European Union-EP  

Парламентът настоява за контрол върху продукти, използвани в земеделието, тъй като защитата на здравето е по-важно от краткосрочни икономически интереси.

Депутатите в ЕП блокираха на 4 октомври предложение на Европейската комисия, което щеше да изключи някои съставки в пестицидите от това да бъдат идентифицирани като вещества, причиняващи смущения на ендокринната система. Тяхната способност да атакуват ендокринната система на насекоми и други организми е важна причина за използването им в селскостопански продукти.

 

„Критериите, предложени от Комисията, не могат да бъдат определени като основани на науката“, заяви депутатката Юте Гутеланд (С&Д, Швеция), която заедно с Бас Ейкхаут (Зелени/ЕСА, Холандия) подготви позицията на ЕП.

 

Европейският съд обяви през 2015 г., че Комисията е нарушила европейското законодателство, като не е определила научни критерии за идентифициране на веществата, смущаващи ендокринната система, в изискваните срокове (до края на 2013 г.). В своя защита Комисията изтъкваше, че първо трябва да се направи оценка на отражението на регулациите, включително за икономическия им ефект. Съдът заяви обаче, че научните и другите аспекти, свързани с тези вещества, не трябва да се смесват.

 

„Ние знаем, че проектът за критерии бе приготвен преди много години, но след това бе отново изтеглен след натиск от индустрията“, каза г-жа Гутеланд и подчерта, че забавянето е напълно недопустимо.

 

Какво представлява ендокринната система

 

Тя включва жлези в различни части от организма, които произвеждат хормони. Ключови телесни функции като метаболизма, растежа, съня, настроенията и възпроизводството зависят от нормалното функциониране на системата.

 

Как действат веществата, причиняващи смущения

 

Те се намесват във функционирането на системата, като симулират хормони или блокират рецептори в клетките. Резултатът е внасянето на безпорядък, който води до различни заболявания: затлъстяване, диабет, рак, загуба на двигателни функции, забавено интелектуално развитие, безплодие.

 

Къде могат да бъдат открити такива вещества

 

Те присъстват в облеклото, мебелите, опаковки за храна и напитки, електронни уреди и детски играчки. Много пестициди и хербициди съдържат вещества, които атакуват ендокринната система на организмите, с цел да убият или да спрат различни вредители.

Мъж пръска срещу вредители по овощни насаждения ©AP Images/European Union-EP  

Въпроси относно веществото глифозат

 

Веществото глифозат е основна съставка в най-широко разпространения препарат срещу плевели в света, но съществуват съмнения относно безопасността му за здравето. В тази връзка депутатите препоръчаха миналата година неговият лиценз за продажба в ЕС да бъде удължен със седем години. Комисията сега предлага одобрението да важи за 10 години, но това предложение още не е получило необходимата подкрепа от държавите-членки.

 

Настоящото разрешително за продажба на глифозат в ЕС изтича на 15 декември 2017 г.

 

Парламентарните комисии по земеделие и околна среда организираха на 11 октомври изслушване относно хербицида, като поканиха представители на производителя „Монсанто“ да изложат своята гледна точка.

 

Компанията обаче отказа да се яви на изслушването, като посочи, че то не е „подходящ форум“ за изясняване на проблема. В отговор лидерите на политическите групи в ЕП решиха да спрат правото на достъп на лобисти на „Монсанто“ до Парламента.

 

Документи ясно показват, че „Монсанто“ са се опитвали да заблуждават регулаторни органи, заяви по време на изслушването разследващата журналистка Кари Гилъм от американската неправителствена организация US Right to Know, занимаваща се с проблеми с храните. Тя описа как фирмата е създала мрежа от учени в САЩ и ЕС, които се представят за независими експерти, а всъщност защитават глифозат.

 

Парламентът обсъди през юни изтекли вътрешни документи на компанията, които поставят под съмнение достоверността на ред изследвания, спонсорирани от „Монсанто“. Тези изследвания са използвани от Европейския орган по безопасността на храните и Европейската агенция по химикалите при оценяването на безопасността на глифозат.

 

През 2016 г. германската компания за фармацевтични продукти и пестициди „Байер“ предложи 66 млрд. щатски долара, за да купи „Монсанто“. Сделката подлежи на одобрение от Комисията и би създала най-голямата компания за пестициди и семена в света.

 

Европейска гражданска инициатива е събрала 1,3 милиона подписа с призив за забрана на глифозат и защита на хората и околната среда от токсични пестициди.