Глифозат: опасения за здравето поставят под въпрос използването на хербицида  

 
 

Споделете тази страница: 

Държавите-членки гласуваха за подновяване на лиценза за използване на глифозат в ЕС за пет години, но граждани и депутати в ЕП изразяват съмнения за продукта.

Веществото глифозат е основна съставка в най-широко разпространения препарат срещу плевели в света, но съществуват въпроси дали то не поражда ракови заболявания. В тази връзка депутатите поискаха през октомври 2017 г. пълна забрана на продуктите, основани на глифозат, до края на 2022 г. и незабавно ограничаване на използването.

 

„Бих искал Комисията да разгледа отрицателните ефекти от веществото, които досега не са анализирани“, заявява депутатът Павел Поц (С&Д, Чехия), един от авторите на резолюцията на ЕП.

През 2016 г. Европейската комисия предложи подновяване на лиценза на глифозат за следващите 15 години. Поради съпротивата на някои страни в ЕС тя трябваше да съкрати периода на лиценза първо на 10 години, а после - на пет. Едва когато той бе намален на пет години, достатъчно мнозинство от държавите-членки гласуваха на 27 ноември за подновяване на лиценза.

 

Гражданската инициатива срещу глифозат

 

Около 1,3 млн. европейски граждани се подписаха под инициатива за забрана на глифозат и защита на хората и околната среда от токсични пестициди.

 

„Глифозатът причинява катастрофален ефект върху околната среда, той е създаден да убива растения безразборно. Той е върховната машина за убиване по думите на неговите производители“, заяви представителката на инициаторите Франциска Ахтерберг на изслушване в Европейския парламент на 20 ноември.

 

През март 2015 г. Международната агенция за изследвания на рака определи глифозат като потенциално канцерогенно вещество за хората. Тази оценка не е споделяна от Европейския орган за безопасност на храните и Европейската агенция за химикалите.

 

По време на изслушването г-жа Ахтерберг заяви, че анализът на европейските агенции е основан до голяма степен на изследвания, които са спонсорирани от индустрията.

 

Въпроси относно безопасността на веществото

 

Парламентарните комисии по земеделие и околна среда организираха на 11 октомври изслушване относно хербицида, като поканиха представители на производителя „Монсанто“ да изложат своята гледна точка.

 

Компанията обаче отказа да се яви на изслушването, като посочи, че то не е „подходящ форум“ за изясняване на проблема. В отговор лидерите на политическите групи в ЕП решиха да спрат правото на достъп на лобисти на „Монсанто“ до Парламента.

 

Документи ясно показват, че „Монсанто“ са се опитвали да заблуждават регулаторни органи, заяви по време на изслушването разследващата журналистка Кари Гилъм от американската неправителствена организация US Right to Know, занимаваща се с проблеми с храните. Тя описа как фирмата е създала мрежа от учени в САЩ и ЕС, които се представят за независими експерти, а всъщност защитават глифозат.

 

Парламентът обсъди през юни изтекли вътрешни документи на компанията, които поставят под съмнение достоверността на ред изследвания, спонсорирани от „Монсанто“. Тези изследвания са използвани от Европейския орган по безопасността на храните и Европейската агенция по химикалите при оценяването на безопасността на глифозат.

 

През 2016 г. германската компания за фармацевтични продукти и пестициди „Байер“ предложи 66 млрд. щатски долара, за да купи „Монсанто“. Сделката подлежи на одобрение от Комисията и би създала най-голямата компания за пестициди и семена в света.