Скандалът с Cambridge Analytica: депутатите настояват за отговори от Facebook 

 
 

Споделете тази страница: 

Депутати, изказали се в дебата за Cambridge Analytica  

В пленарен дебат за скандала с Facebook и Cambridge Analytica на 18 април депутатите поискаха гаранции срещу злоупотреби онлайн с данни на европейците.

Разкрития от последните седмици показват, че данните на 87 милиона потребители на Facebook може да са били придобити и използвани неправилно. Сред тези потребители са и 2,7 млн. души, които живеят в ЕС.

 

Парламентът обсъди скандала в пленарна зала, като повечето депутати настояха за обяснения от Facebook как се разпорежда с данните на потребителите и как ще се съобрази с изискванията на Общия регламент на ЕС за защитата на личните данни, който влиза в сила от 25 май и ще въведе по-високи стандарти в тази сфера.

 

Facebook дължи отговори

 

По време на дебата Мария Жоау Родригеш (С&Д, Португалия) заяви, че е крайно време европейците да си възвърнат контрола върху своите дигитални данни. „Ние направихме първата стъпка с Общия регламент за личните данни“, посочи тя, но също така призова Съветът да подготви позицията си за последващо законодателно предложение за зачитането на личния живот и защитата на данните в електронните съобщения. Тя също така поиска изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг да се яви пред Парламента и да даде отговори.

 

Същото искане бе направено и от Корнелия Ернст (ЕОЛ/СЗЛ, Германия): „Това, за което настояваме като група, е да получим пълни обяснения за злоупотребите с данни на европейци от Facebook. Искам г-н Зукърбърг да дойде тук и да отговори на компетентната комисия и искам да чуя от него как Facebook възнамерява да приложи Общия регламент за защитата на личните данни след 25 май“, каза тя.

 

В изслушване пред американския Конгрес на 11 април Марк Зукърбърг заяви, че всички права съгласно европейския регламент ще бъдат осигурени на всички американци и на останалите хора по света.

 

„Facebook се е превърнал за мнозина в Европа повече в необходимост, отколкото в приятна опция. Това означава, че Facebook има огромна отговорност, а досега компанията игнорира дори най-основните правила за защита на данните“, заяви Ска Келер (Зелени/ЕСА, Германия).

 

„Смятам, че ако хора използват данни без разрешение, санкцията за това трябва да бъде огромна. Тя трябва да засяга техния оборот. Ние трябва да спрем техния икономически модел“, заяви Жан-Люк Шафаузер (ЕНС, Франция).

 

Как защитаваме неприкосновеността на личния живот

 

„Докато ние барикадираме предната врата, за да се опазим от такива като г-н Зукърбърг, задната врата е широко отворена и ние даваме цели камиони с информация не само на собствените си държавни служби, но и на други страни като САЩ срещу правни гаранции със същата тежест, каквато носят туитовете на Доналд Тръмп“, предупреди Софи ин‘т Велд (АЛДЕ, Холандия).

 

Естебан Гонсалес Понс (ЕНП, Испания) посочи, че машините нямат никаква представа от етика. „Това, което става в киберпространството, променя нещата; това, което става в Интернет, не остава само в Интернет“.

 

Хелга Стивънс (ЕКР, Белгия) подчерта нуждата от баланс между защитата на личния живот и сигурността. „Ние трябва да се уверим, че те вървят заедно, и трябва да избегнем злоупотребите с цифровото пространство както от технологични гиганти, така и от престъпници“.

 

Facebook и демокрацията

 

В дебата участваха и еврокомисарят Вера Йоурова и заместник-министърът за българското председателство на Съвета Моника Панайотова. И двете отбелязаха, че благодарение на скандала защитата на личния живот получава по целия свят политическото внимание, което заслужава.

 

„Казано е, че начинът, по който се отнасяме към защитата на личния живот, е определящият въпрос в сферата на личните свободи в днешно време. Случаят с Facebook и Cambridge Analytica показва, че защитата на личните данни може да има значителен ефект върху нашата демокрация и нашите избори“, заяви Йоурова.

 

Споменавайки резултатите от референдума за Брекзит, Уилям Дартмут (ЕСПД, Великобритания) каза: „Проблемът не е Cambridge Analytica, проблемът е Facebook и акцентът върху манипулации на изборите е отвличане на вниманието“.