Младежки конкурс „Карл Велики“: първи е полски проект за Втората световна война  

 
 

Споделете тази страница: 

Младежката награда „Карл Велики“ бе връчена на 8 май на полски проект, който изследва историята на военнопленнически лагер от Втората световна война.

Отличените в конкурса (отляво надясно): Фара Абди; Мирко Гранято и Роземарейн Тибен от „Juvenilia“; Артур Мейер и Томаш Томалик от Worcation  

Конкурсът, организиран от Европейския парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“, награждава всяка година проекти на млади хора на възраст между 16 и 30 години, които допринасят за разбирателството между европейци от различни страни. В надпреварата участват подбрани проекти от 28-те държави-членки на ЕС.

 

Церемонията по награждаването тази година се проведе на 8 май в Аахен, Германия. Наградите за първите три проекта бяха съответно на стойност 7 500 евро, 5 000 евро и 2 500 евро.

 

Победителите през 2018 г.

 

Първо място - Worcation (Полша)

 

Проектът събира млади хора от различни страни, за да им даде възможност да изследват военнопленническия лагер Щалаг VIII A от времето на нацистка Германия. След като получат обучение, младежите извършват археологически разкопки и разговарят с близки на бивши затворници. Това им позволява да научат повече за историята на войната и да се запознаят с хора от други страни.

 

Второ място -  Juvenilia (Италия)

 

„Juvenilia“ цели да запали интерес към операта, театъра и балета у хора на възраст под 35 години. Организаторите провеждат културен обмен в различни европейски градове и се опитват да договорят приемливи цени на билетите, за да направят представленията по-достъпни. Участниците имат възможност да се срещнат с артисти зад кулисите, да опознаят различни градове и да се срещнат с хора от други страни, но със сходни интереси.

 

Трето място - Never arrive 2 (Малта)

 

Третата награда получава сомалийската блогърка Фара Абдулахи Абди, която е написала две книги относно трудностите, свързани с живота като бежанец в Европа. Тя е пътувала в много европейски страни, за да говори пред студенти за живота си и да покаже, че бежанците не са пристигнали, за да всяват хаос, а са готови да допринесат за развитието на континента.

 

Наградата „Карл Велики“ за 2018 г. се присъжда на Еманюел Макрон

 

Френският президент Еманюел Макрон  ще получи на 10 май наградата „Карл Велики“ за 2018 г. заради своя ангажимент към развитието на Европа. Лауреатите на младежката награда ще имат възможност да се срещнат и да разговарят с него.

Младежкият конкурс "Карл Велики" отличава проекти на млади хора, подобряващи разбирателството в ЕС