Пътни такси в ЕС: по-справедливо таксуване според използването на пътя 

 
 

Споделете тази страница: 

Нови правила за пътните такси в ЕС обвързват събираните суми от водачите на превозни средства с разстоянията, които изминават по пътищата, и с емисиите.

Парламентът иска замяна на винетките с тол такси ©AP Images/European Union-EP  

На 25 октомври Парламентът прие регламент, който определя, че лекотоварните и тежкотоварните автомобили в ЕС ще бъдат таксувани в съответствие с това доколко реално ползват пътищата и какво количество емисии генерират.

Страните в ЕС, които към момента ползват системи за таксуване за времеви период (винетки), ще трябва да преминат към тол системи, основани на изминатото разстояние. Новите системи ще трябва да влязат в сила от 2023 г. за камионите и автобусите и от края на 2027 г. за вановете и микробусите.

Промените засягат само пътищата и магистралите, които са част от Трансевропейската транспортна мрежа, и само случаите, в които се събират пътни такси. Страните членки са свободни да решат да не събират такси.

Инфографика: Пътните такси в ЕС  

Справедливо отношение към всички

Настоящите правила на ЕС за пътните такси засягат само камионите с тегло над 12 тона и не включват автобуси и микробуси. Депутатите подкрепят идеята за налагането от 2020 г. на такси за всички превозни средства, пренасящи стоки и пътници, за да бъдат третирани справедливо всички водачи.

Държавите членки ще имат възможност да предлагат намаления на таксите на шофьори на леки автомобили, ванове и микробуси, които пътуват редовно. Тази мярка цели да подпомогне хора, които се придвижват от покрайнините на градовете и от отдалечени райони.

Защо плащаме пътни такси 
  • Пътните такси допринасят за строителството на нови пътища и за поддръжката на вече съществуващите. 
  • Те също така могат да бъдат насочени срещу трафика в пикови часове чрез налагането на по-високи ставки за райони или периоди от деня със засилен трафик. 
  • Те стимулират опазването на околната среда, тъй като по-чистите автомобили ще плащат по-малко 

Винетки за къси периоди

Депутатите искат страните членки, използващи винетки, да предлагат такива за един ден или за една седмица и да има ограничения за цените им. Те са против принуждаването на преминаващи шофьори от други страни да плащат скъпи винетки за дълъг период от време.

Следващи стъпки

След приемането на позицията си Парламентът е готов да започне преговори за окончателния текст на законодателството.

Каква е разликата между тол такса и винетка 
  • Тол таксите зависят от изминатото разстояние и обикновено се плащат на физически пътни бариери или врати. Те могат да варират в зависимост от вида на преводното средство и от часа и могат да бъдат плащани по електронен път.  
  • Винетките дават право на ползване на пътищата за определен период от време. Шофьорите трябва да закупят стикери или документи, които се поставят на предното стъкло на превозното средство.