Жените в Европейския парламент (инфографика) 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Жените остават по-слабо представения пол сред депутатите в Европейския парламент, но делът им постепенно расте. Вижте нашите инфографики по темата.

Дял на жените и мъжете сред депутатите в Европейския парламент през годините  

Данните показват, че делът на жените сред членовете на Европейския парламент неотклонно нараства през годините, макар че все още остава по-нисък от този на мъжете.

Между 1952 г. и 1979 г. само 31 жени са били членове на ЕП. При първите избори за Европейския парламент през 1979 г. делът на избраните жени е бил 15,2%. От тогава той се увеличава и е достигнал връх от 39,3% към момента. Делът на жените сред българските представители в ЕП в началото на мандата 2019-2024 г. е 29%.

Делът на жените депутати в ЕП е над средната стойност за света и за националните парламенти в Европейския съюз.

Брой на жените и мъжете евродепутати от всяка страна в ЕС  

От януари 2022 г. председател на Парламента е жена - малтийският депутат Роберта Мецола. В парламентарния мандат 2019-2024 г. осем от 14-те заместник-председатели на Парламента са жени. През предишния мандат е имало 5 жени заместник-председатели.

Жени на висши позиции в Европейския парламент  

Жени на водещи позиции


През 2019 г. в две институции на ЕС за пръв път председателският пост бе поет от жени. Урсула фон дер Лайен стана председател на Европейската комисия. Сред еврокомисарите в нейния екип има 12 жени и 14 мъже.

Кристин Лагард зае поста на председател на Европейската централна банка с одобрението на Парламента. Икономическата политика е все още една от областите, в които жените са значително по-слабо представени и затова депутатите от дълго време настояват за повече жени на високи постове в тази област.

Прочетете повече за работата на Парламента и ЕС относно правата на жените и равенството на половете: