COVID-19: в търсене на баланс между технологии и човешки права 

 
 

Споделете тази страница: 

Мерките срещу коронавируса са нужни, но отражението им върху личния живот трябва да бъде временно, казва председателят на подкомисията по права на човека в ЕП.

Председателят на подкомисията по права на човека Мария Арена  

Кризата с COVID-19 постави на изпитание основни принципи на ЕС. В интервю във Facebook председателят на подкомисията по права на човека в ЕП Мария Арена (С&Д, Белгия) заяви, че определени ограничения на личните права са допустими, но трябва да бъдат пропорционални и за ясно очертан срок.


По време на кризата ЕС координираше движението на ключови стоки през границите на държавите членки, включително на лекарства и предпазно оборудване. Сега обаче е много важно да се възстанови свободата на движение на хората, посочи Мария Арена. "Без нея Европа не е Европа", каза тя.


С усилията на ЕС постепенно отпадат граничните проверки и европейците могат отново да пътуват. Редица мерки обаче остават и някои от тях, например мобилните приложения за проследяване, повдигат въпроси за неприкосновеността на личния живот. "Важно е да работим с технологиите, в това число за проследяване на хората за предотвратвяване на разрастване на епидемията, но трябва да спазваме някои принципи", смята г-жа Арена.


"Приложенията трябва да отговарят на изискванията на ЕС за защита на личните данни", посочи тя и добави, че Парламентът формулира препоръки за защита на информацията в приложенията в резолюция на 17 април.


Информацията трябва да се обработва съгласно законодателството за защита на данните, което гарантира определено ниво на защита на правата на гражданите, а не по клаузите на извънредно законодателство, каза Мария Арена.


На въпрос за правото на личен живот на пътници, подложени на проверки на температурата и изисквания за медицински сертификат при преминаване на определени страни, тя заяви: "Съгласна съм, че в една обичайна ситуация не би било нормално да имаме такова ниво на наблюдение. Но случаят не е такъв в момента. Ако искаме да отворим отново границите си, ако искаме да следим ситуацията с пандемията, ние се нуждаем от повече информация".


Мария Арена коментира и влошаването на правата на гражданите в някои страни по време на пандемията: "Сега трябва да се върнем към нормалното положение и да поставим отново въпроса за човешките права в центъра на дискусията".


Солидарността е най-важният елемент в намирането на решение на кризата, каза в заключение председателят на подкомисията по права на човека: "Европа е точно като лодка: не можеш да спасиш предната част на лодката, ако не спасиш задната".


Научете какво прави ЕС за борба с коронавируса и се запознайте с хронология на взетите мерки.