Темите на изминалата сесия: състоянието на ЕС, възстановяване, COVID-19 

 
 

Споделете тази страница: 

На пленарната сесия през септември Парламентът обсъди състоянието на ЕС, предложи мерки срещу COVID-19 и откри пътя за приемане на плана за възстановяване.

Състоянието на ЕС


Дебатът за състоянието на Европейския съюз с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен се съсредоточи върху новите планове на ЕС за миграцията и за борба срещу климатичните изменения, здравните заплахи и расизма.

Бюджет и възстановяване


Парламентът гласува, за да придвижи напред процедурата, която ще позволи на ЕС да вземе назаем 750 млрд. евро за плана за възстановяване от COVID-19. Депутатите също така призоваха за правно обвързващ календар за въвеждането на нови източници на приходи за бюджета на ЕС.


COVID-19


Страните в ЕС следва да хармонизират критериите си за това какво е случай на заразяване с COVID-19, смъртен случай вследствие на COVID-19 и възстановяване от инфекцията, за да може да се правят обективни оценки на здравните рискове в страните, заявиха депутатите в резолюция.


Парламентът прие резолюция, призоваваща за повече усилия за преодоляване на недостига на лекарства чрез засилване на местното производство и координация между страните, както и увеличение на бюджета с 6,2 млрд. евро за борба с кризата и ускоряване на въвеждането на ваксини.


Механизъм за гражданска защита


Депутатите подкрепиха промени в Механизма на ЕС за гражданска защита с цел подпомагане на по-бързото и по-ефективно реагиране на мащабни кризи, включително здравни като COVID-19.


Фонд за справедлив преход


Фондът за справедлив преход ще помага на региони, зависещи от изкопаеми горива, в прехода им към устойчиво бъдеще. Парламентът иска той да получи повече средства, за да допринесе за постигане на климатичните цели на ЕС. Депутатите одобриха позицията си за функционирането на фонда преди преговори със Съвета и Комисията.

Емисии от кораби и автомобили


Корабите трябва също да допринасят за постигането на климатична неутралност, заяви Парламентът и гласува за включване на емисиите от морския транспорт в схемата на ЕС за търговия с емисии.


Депутатите настояха също така, че автомобилите трябва да спазват ограниченията за емисии при шофиране в реални условия и че клаузите, които позволяват различия между резултатите от изпитания в лаборатории и при реално шофиране, трябва да отпаднат до септември 2022 г.


Външна политика


Съмненията за измами на президентските избори в Беларус през август предизвикаха много протести, на които властите отговориха с арести и насилие. Парламентът призова за нови избори и за санкции спрямо настоящия президент Александър Лукашенко.


Депутатите се обявиха и за международно разследване на опита за убийство на руския опозиционен лидер Алексей Навални, както и за санкции срещу извършителите.


Турция трябва да спре незабавно незаконните си сондажи във водите на Средиземно море, заявиха депутатите в друга резолюция.


Интеграция на ромите


Ромите в Европа имат най-високите нива на бедност и социална изолация, заявиха депутатите в резолюция. Те призоваха страните в ЕС да направят повече, за да осигурят достъп до образование и развитие на децата, както и за преустановяване на дискриминацията и сегрегацията.


Подкрепа за културата


Парламентът поиска част от средствата за възстановяване да бъдат заделени за пряко и бързо подпомагане на културата и изкуството, които са в тежко състояние вследствие на кризата с коронавируса.