Свобода на медиите: Парламентът основава награда за журналистика 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Европейският парламент учредява награда за журналистика в почит на Дафне Каруана Галиция - малтийска разследваща журналистка, убита през 2017 г.

Дафне Каруана Галиция беше убита на 16 октомври 2017 г., след като бомба експлодира в колата ѝ.  

Наградата отбелязва годишнината от смъртта на Дафне Каруана Галиция на 16 октомври и ще отличава изключителни постижения в областта на журналистиката, отразяващи ценностите на ЕС.


„Наградата „Дафне Каруана Галиция“ ще отбелязва ключовия принос на журналистите за опазване на нашите демокрации и ще припомня на гражданите за значението на свободната преса. Наградата е създадена, за да помогне на журналистите в тяхната ценна и често опасна работа и за да покаже, че Европейският парламент подкрепя разследващите журналисти“, заявява заместник-председателят на Парламента Хейди Хаутала.


Връчване на наградата


Годишната награда в размер от 20 000 евро ще бъде връчена за първи път през октомври 2021 г. Тя ще отличава журналисти или журналистически екипи в ЕС. Кандидатите за наградата и носителят ще бъдат определяни от независимо жури.


Коя е Дафне Каруана Галиция


Дафне Каруана Галиция беше малтийска журналистка, блогър и активистка срещу корупцията, която отразяваше теми, свързани с прането на пари, организираната престъпност, продажбата на гражданство и връзките на малтийското правителство с Досиетата от Панама. Първоначално жертва на тормоз и заплахи, тя е убита с бомба, поставена в колата ѝ, на 16 октомври 2017 г.


Отзвукът от случая и недоволството от начина на разследване на убийството доведоха до оставката на малтийския министър-председател Джоузеф Мускат през януари 2020 г.


В резолюция от декември 2019 г. Парламентът изрази загриженост за спазването на принципите на правовата държава в Малта и поиска от Европейската комисия да предприеме конкретни мерки.


Нужда от свободни медии


В доклад на Съвета на Европа за безопасността на журналистите се посочват 201 сериозни нарушения на свободата на медиите в Европа през 2020 г. Това е увеличение с 40% на случаите спрямо 2019 г. и е най-високият брой от началото на наблюдението през 2014 г. Броят на сигналите за физически нападения (52 случая) и за тормоз и натиск (70 случая) достига рекордно ниво.


Европейският парламент оценява значението на свободните медии и настоява страните в ЕС да работят за плурализъм и независимост на медиите, както и да осигуряват адекватно публично финансиране. По време на пандемията от коронавирус Парламентът придава още по-голямо значение на свободата на медиите.


Гледайте интервю на живо във Фейсбук с депутати по повод на учредяването на наградата „Дафне Каруана Галиция“.

Пред какви заплахи са изправени журналистите в Европа?


Европейският парламент отбелязва Деня на свободата на печата на 3 май с онлайн семинар на тема „Какви са основните заплахи за журналистите в Европа“. Ключови депутати ще интервюират журналисти за растящия брой заплахи и нападения срещу журналисти и работещи в медиите в ЕС. Сред поканените журналисти е и Николай Стайков, съосновател на Антикорупционния фонд в България. Гледайте на живо на 3 май от 11 часа българско време.