„Да оцветим света в оранжево“: Не на насилието спрямо жените 

 
 

Споделете тази страница: 

Европейският парламент се включва за пореден път в кампанията на ООН „Да оцветим света в оранжево“ (Orange the World) за борба с насилието спрямо жените.

Сгради на Парламента в Брюксел са осветени в оранжево по повод на Международния ден за премахване на насилието спрямо жените  

На 25 ноември, Международен ден за премахване на насилието спрямо жените, Европейският парламент осветява сградите си в оранжево, за да привлече вниманието към проблема с насилието, основано на пола.


Тази година бе регистриран ръст на случаите на насилие спрямо жените, особено на домашно насилие, от вече тревожно високи нива. Увеличението се свързва с ограничителните мерки, наложени от правителствата в отговор на пандемията от коронавируса, които затварят хората у дома.

Насилието спрямо жените  
  • Една трета от жените в ЕС са били обект на физическо или сексуално насилие след навършване на 15-годишна възраст 
  • Около 35% от жените в ЕС са имали или имат контролиращ партньор 
  • Приблизително 50 жени всяка седмица умират вследствие на домашно насилие 
  • Около 74% от европейците смятат, че насилието спрямо жените е често срещан проблем в тяхната страна 
  • Източници: Проучване на Агенцията на ЕС за основните права (2014 г.), Евробарометър (2016 г.) 

В изявление по повод на Международния ден председателят на Парламента Давид Сасоли посочи, че кризата с коронавируса изостря проблема. „Тази година кризата с COVID-19 r. проявява и усилва това насилие, особено домашното насилие. Често това се случва скришом, зад затворени врати, без възможности за бягство“.


„Трябва да говорим за насилието, за да помогнем на жертвите да разрушат мълчанието, да изразим ангажимента си към ненасилие и равенство и преди всичко да сложим край на това“, каза г-н Сасоли.


В сряда Парламентът проведе пленарен дебат по темата, в който депутатите заявиха, че са нужни решителни мерки от ЕС и страните членки за прекратяване на насилието. Те също така призоваха отново за ратификация на Истанбулската конвенция срещу насилието спрямо жени. Шест държави в ЕС са подписали конвенцията, но не са я ратифицирали: България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия.