Кризата с COVID-19: Хронология на мерките на ЕС през 2021 г. 

 
 

Споделете тази страница: 

Научете какви мерки предприема ЕС през 2021 г., за да намали ефекта от пандемията от коронавируса и подпомогне възстановяването.

През 2021 г. приоритетите на Европейския съюз са свързани с ускоряването на ваксинациите и подобряване на лечението, укрепване на икономиката и заетостта, осигуряването на възможности за пътуване и подпомагане на партньорски страни в борбата им за справяне с пандемията.


Запознайте се с хронологията на мерките на ЕС относно коронавируса през 2020 г.

Хронология на мерките на ЕС относно COVID-19 през 2021 г. 
description: Следете събитията през 2021 г.  

Парламентът призовава за спешни мерки за ускоряване на производството на ваксини

title short description: Европейският съюз трябва да продължи съгласуваните си усилия за борба срещу пандемията от COVID-19 и да предприеме спешни мерки за увеличаване на производството на ваксини, заявяват депутатите в пленарен дебат.

Механизмът за възстановяване и устойчивост е приет

title short description: Парламентът одобрява правилата за Механизма за възстановяване и устойчивост - основната програма в плана за възстановяване от кризата. Механизмът ще осигури 672,5 млрд. евро за подкрепа на инвестициите и реформите в страните от ЕС за справяне с последствията от пандемията и подготвянето на икономиките за бъдещето.

Подкрепа за авиационния сектор

title short description: Парламентът одобрява споразумение със страните членки, което ще позволи на авиокомпаниите да запазят слотовете си за излитане и кацане на летищата за 2021 г., ако използват поне 50% от тях вместо 80%, както беше преди пандемията. Мярката цели да се избегнат празните полети при намалялото търсене и е продължение на временно спиране на действието на правилото от март 2020 г.

Прозрачност относно доставката на ваксини

title short description: Парламентарната комисия по обществено здраве призовава за ежемесечно оповестяване на броя на доставените ваксини и графика за ваксиниране във всяка страна, за да се спре дезинформацията по темата.

Разрешителен режим за износ на ваксини срещу COVID-19

title short description: Компании, с които Европейският съюз е сключил споразумения за предварително закупуване на ваксини, трябва да уведомяват националните власти, ако планират да изнасят продукцията си от ЕС. Мярката цели да осигури повече яснота относно произвежданите количества и избягване на потенциален недостиг.

Ваксината на AstraZeneca получава одобрение

title short description: Ваксина срещу COVID-19, разработена от AstraZeneca, получава разрешение за употреба след положителна научна препоръка от Европейската агенция по лекарствата. Това е третата одобрена ваксина в ЕС.

Одобрен е подход за доказване на ваксинацията

title short description: Държавите в ЕС приемат насоки за начин на доказване на ваксинацията. Насоките могат да бъдат използвани за осигуряване на съвместимост на удостоверения за извършена ваксинация, ако се вземе решение за издаването на такива удостоверения.

Гъвкавост относно правилата за държавна помощ

title short description: Европейската комисия приема временни мерки, даващи право на страните в ЕС да предоставят безвъзмездни средства, заеми и гаранции на компании по време на кризата.

Помощ за хората в нужда

title short description: Парламентът дава одобрение за осигуряване на допълнителни средства през 2021 и 2022 г. за осигуряване на храни и материална помощ на най-уязвимите хора в обществото.

Ваксинации: призив за повече солидарност и прозрачност

title short description: Депутатите призовават за повече единство и яснота по време на пленарен дебат за ваксинациите и за стратегията на ЕС по темата.

До 300 милиона допълнителни дози от ваксината на BioNTech/Pfizer

title short description: Държавите в ЕС получават възможност да закупят допълнителни 200 милиона дози от ваксината срещу COVID-19, произвеждана от BioNTech и Pfizer, с възможност за придобиване на още 100 милиона дози.

Одобрена е ваксината на Moderna

title short description: Ваксина срещу COVID-19, разработена от фармацевтичната компания Moderna, получава одобрение за употреба в ЕС след положително научно становище от Европейската агенция по лекарствата. Това е втората одобрена ваксина в ЕС след тази на BioNTech и Pfizer.