Спорт: Парламентът иска мерки срещу незаконното излъчване онлайн 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Европейският парламент привлича внимание към щетите от пиратското излъчване на живо на спортни събития и настоява за мерки.

Правната комисия на ЕП предлага мерки срещу цифровото пиратство на спортни събития, излъчвани на живо ©Terovesalainen/AdobeStock  

Излъчването на живо на спортни събития е важен източник на приходи за организаторите и за спортни клубове или отделни спортисти. Техните права обаче често са нарушавани от уебсайтове, които излъчват на живо без разрешение.


Такива уебсайтове разчитат или на засилен трафик, или на абонаментни такси от потребителите. Те не само ощетяват организаторите на събитието, но могат да бъдат опасни за потребителите, които рискуват атаки от зловреден софтуер или кражба на данни, например на информация от банкови карти.

80%  ; от приходите на притежателите на права идват от излъчване на спортните събития

Споделяне на цитата: 

Спортът и правата на интелектуална собственост


Спортните събития сами по себе си не подлежат на защита, но записът на събитие се защитава от законодателството. Някои страни имат специфични правила за излъчванията на живо, но те не са уеднаквени на европейско ниво.


Проблемът е, че икономическата стойност на излъчванията е ограничена във времето - малко хора биха гледали футболна среща, чийто резултат е вече известен.


В момента процедурите за спиране на пиратско излъчване са дълги, което ги прави неприложими за събития на живо. Според депутатите най-добрият подход е създаване на условия за незабавно спиране на неодобрено излъчване.


„Проблемът със съществуващите мерки е, че правоприлагането настъпва твърде късно", заявява докладчикът на Парламента Ангел Джамбазки (ЕКР, България). "Докладът призовава Комисията да изясни и адаптира действащото законодателство по начин, който би предоставил възможност за издаване на разпореждания за блокиране в реално време на достъпа до неразрешено онлайн съдържание или отстраняването му“.


Предложенията на Парламента


Докладът, приет от Парламента на 19 май, призовава за конкретни мерки, насочени към излъчването на спортни събития на живо. Тези мерки трябва да позволяват спирането на излъчването на незаконно съдържание в рамките на 30 минути от получаване на сигнала.


Правилата следва да бъдат насочени срещу професионални уебсайтове, които организират незаконно излъчване, а не срещу зрителите, които може дори да не знаят, че гледат излъчване без разрешение от организаторите.