Ваксини за COVID-19: депутатите на различни позиции за отпадането на патентите 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Депутатите в Европейския парламент показаха различия относно идеята за отпадане на патентите за ваксини срещу COVID-19 по време на пленарен дебат на 19 май.

Пленарният дебат за отпадането на патентите за ваксините срещу COVID-19 разкри сблъсък на идеи за глобално излизане от кризата  

Дебатът бе провокиран от заявлението на администрацията в САЩ в началото на май, че би подкрепила временно вдигане на защитата на интелектуалната собственост относно ваксини и медицински продукти срещу COVID-19. Южна Африка и Индия предложиха подобна мярка през октомври 2020 г. и около 60 страни обявиха подкрепа в рамките на преговори в Световната търговска организация.


Глобалната отговорност на ЕС


Поддръжници на идеята заявяват, че отпадането на правата на интелектуална собственост може да подобри достъпа на световно ниво до ваксини и други медицински продукти на приемливи цени. Много депутати изтъкнаха по време на дебата нуждата ЕС да поеме ролята на глобален лидер.


„Вярно е, че през годините настоящият модел ни е помогнал да постигнем икономически и здравен напредък, но в момент, в който над 3 милиона души са умрели вследствие на пандемията, се нуждаем от извънредни решения“, заяви лидерът на групата на С&Д Ираче Гарсия Перес (Испания). „Европейският съюз трябва да направи всичко възможно, за да помогне на тези бедни страни, които не могат да се справят сами. Тази цел не е само хуманитарна, но и геостратегическа.“


Филип Ламбертс (Зелени/ЕСА, Белгия) заяви: „В момента стотици милиони души все още нямат достъп до ваксини, които могат да спасят живота им, защото не са се родили на правилното място... Европа трябва да разглежда ваксините като обществено благо и тяхното количество и цени не могат да бъдат оставени в ръцете на три или четири фармацевтични компании“.


„Как стигнахме дотук?“, попита Манон Обри (Левица, Франция). „Днес за пореден път обсъждаме отпадането на патентите върху ваксините. Това трябваше да бъде ясно от самото начало... На карта са поставени милиони животи и вашето бездействие убива“, каза тя.


Други мерки могат да се окажат по-ефективни, отвърнаха депутати


Други участници в дебата заявиха, че отпадането на патентите няма да донесе бързи резултати на световно ниво и се застъпиха за алтернативни начини за подкрепа на страни в нужда.


Естер де Ланге (ЕНП, Нидерландия) подчерта, че ЕС е изнесъл почти толкова ваксини, колкото е запазил за собствена употреба. „Нужно е да се вдигнат пречките пред износа на материали и ваксини, особено от страни като Великобритания и САЩ. Трябва да се увеличат даренията. Производството трябва да се засили драстично не само тук, но и в Африка, Азия и Латинска Америка. ЕС трябва да помогне особено на Африка да организира собствено производство. Познанията за производство на ваксини трябва да се предават и споделят“.


Дачиан Чолош (Обнови Европа, Румъния) каза, че предложението на САЩ не решава реалните проблеми. „Президентът Байдън не представя навременни решения, отпадането на патенти изисква дълга и сложна процедура. Това, което трябва да направим, е да изпратим помощ на бедните хора сега“. Той подчерта, че САЩ трябва да подкрепят инициативата COVAX, която цели да осигури достъп на страните с ниски и средни доходи до тестове, методи на лечение и ваксини.


Роман Хайдер (ИД, Австрия) изрази съмнения, че развиващите се страни ще могат да организират по-бързо производство от западните страни, Китай и Русия. „Ние няма да спечелим време, нито допълнителни дози, като се откажем от правата на интелектуална собственост“, каза той и определи предложението като „атака върху правото на собственост, в случая на интелектуална собственост“.


Херт Буржоа (ЕКР, Белгия) заяви: „Отпадането на патентите е това, което наричаме фалшива добра идея... Никой не е успял да демонстрира, че отпадането ще доведе до ускоряване и увеличаване на ваксините. Производството и контролът на качеството изискват толкова много години за организация, че отпадането на патенти няма да има никакъв ефект през 2021 г. Истинското решение е драстично увеличаване на производството тук и изглежда, че ние успяваме да го постигнем“.


От името на португалското председателство на Съвета Аугусто Сантош Силва заяви, че ЕС е готов да обсъжда конкретни предложения за правата на интелектуална собственост върху ваксините. Той обаче отбеляза, че настоящата международна рамка е гъвкава и позволява принудително лицензиране, което дава възможност за износ за страни без производствени мощности.


Изпълнителният заместник-председател на Комисията Валдис Домбровскис заяви: „Отговорността на Европа не приключва на нашите граници. Ние осъзнаваме нуждата от глобална солидарност и сме демонстрирали нашата съпричастност с реални действия, тъй като никой не е в безопасност, докато всички не сме в безопасност“.


„Засилването на производството и споделянето на ваксините по-бързо, сред повече страни и на приемливи цени е най-ефективният начин за борба с пандемията в този критичен момент“, посочи още г-н Домбровскис.

Парламентът одобри резолюция на 10 юни, подкрепяща временното отпадане на патентите за ваксини срещу COVID-19. Това би следвало да допринесе за решаването на проблемите със снабдяването и да подобри достъпа до ваксини по света.