Свобода на пресата: подкрепата на Европейския парламент за журналистите 

 
 

Споделете тази страница: 

Свободата на пресата се намира под натиск в ЕС и по света. Научете как Европейският парламент подкрепя работата на журналистите.

Журналистиката е изправена пред все повече предизвикателства, като нови цифрови канали се използват за разпространението на дезинформация в един разделен свят. Макар че Европа остава най-безопасният континент за журналистите и свободата на медиите, в някои страни има случаи на нападения и тормоз на журналисти, а войната в Украйна усложнява допълнително ситуацията.

По повод на Световния ден на свободата на печата (3 май) депутатите проведоха пленарен дебат в Страсбург, на който те изразиха безпокойство от растящия брой атаки срещу журналисти и подчертаха, че свободната преса има ключово значение за демокрацията.

Председателят на Парламента Роберта Мецола заяви в кратко изявление преди дебата: „Журналистите не би трябвало никога да бъдат поставяни пред избор дали да разкрият истината или да останат живи. Те не би трябвало никога да бъдат принуждавани да изразходват години и спестявания, за да се защитят срещу неоснователни дела... Една силна демокрация изисква силна преса“.

Ролята на Европейския парламент за защита на свободата на пресата


Европейският парламент последователно защитава свободата на пресата и медийния плурализъм в ЕС и по света.

През ноември 2021 г. Парламентът прие резолюция за укрепване на свободата и плурализма на медиите в ЕС, като призова за нови правила срещу опитите за натиск върху журналисти. Депутатите посочиха, че новата цифрова среда усложнява проблема с разпространението на дезинформация.

В друг доклад, изготвен от специалната парламентарна комисия за външната намеса в ЕС и приет от Парламента през март 2022 г., депутатите призоваха ЕС да изготви обща стратегия за реагиране на кампании на външна намеса и дезинформация и призоваха за по-голяма подкрепа за независимите медии, за изследователите и хората, които проверяват верността на фактите.

Европейската комисия представи през април 2022 г. предложение за защита на журналистите и активистите срещу неправомерни съдебни искове и обяви, че ще представи Европейски акт за свобода на медиите през есента.

В неотдавнашни резолюции евродепутатите осъдиха засилващите се репресии на критични гласове и атаки срещу журналисти в Мексико, Полша и Русия.

На 3 май 2022 г. Парламентът даде начало на второто издание на наградата „Дафне Каруана Галиция“ за журналистика в памет на убитата през 2017 г. малтийска журналистка. През април беше обявена нова схема за обучение и придобиване на стаж за млади журналисти, която се очаква да стартира до края на годината.

Свободата на изразяване на мнения и плурализмът на медиите са ценности, залегнали в Хартата на ЕС на основните права, както и в Европейската конвенция за правата на човека.

Член 11 от Хартата на основните права на ЕС увтърждава свободата на изразяване на мнение и свободата на информация  

Предизвикателствата за журналистиката в Европа


В повечето страни от ЕС ситуацията със свободата на медиите е добра, но в резолюция от ноември 2020 г. Европейският парламент изрази безпокойство за състоянието на обществените медии в някои страни. Депутатите подчертаха, че медийната свобода, плурализмът и безопасността на журналистите са ключови компоненти на правото на свобода на изразяването и информацията и имат основно значение за демократичното функциониране на ЕС.

В последните години се регистрират нападения срещу журналисти в различни държави. Гръцкият журналист Йоргос Караивас беше застрелян в Атина през април 2021 г., а нидерландският репортер Петер де Фрийс бе убит в Амстердам през юли 2021 г.

Войната в Украйна също причини смъртни случаи на журналисти. Данни на ООН от началото на май показват, че седем журналисти са загинали от началото на руското нашествие в Украйна през февруари 2022 г.