Край на банановата война? 

 
 

Споделете тази страница: 

©BELGA_AFP_Ernesto Benavides  

ЕС е най-големият вносител на банани. Страните износителки от Африка и Карибите и техните конкуренти от Латинска Америка си оспорват позиции на европейския пазар. Комисията по международна търговия на ЕП одобри споразумението за търговията на банани, което прави европейския пазар по достъпен за големи мултинационални компании от Латинска Америка. В същото време депутати предупредиха, че малките стопанства от страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския регион могат да бъдат застрашени.

Комисията по международната търговия на Парламента (INTA) подкрепи на 17 януари сделката за търговията с банани (докладчик Francesca Balzani, Социалисти & Демократи, Италия) постигнато  през декември 2009 година между ЕС от една страна и САЩ, както и Бразилия, Колумбия, Коста Рика, Еквадор , Гватемала, Хондурас, Мексико, Никарагуа, Панама, Перу и Венецуела от друга. Споразумението включва два основни момента:


• ЕС постепенно ще намали митата върху вноса на банани от Латинска Америка в осем фази, от € 176 на € 114 (през 2017 година).

• В замяна на това другата страна ще се откаже от действията си срещу ЕС в рамките на СТО за нарушение на правилата на международната търговия


Ако целият Парламент одобри сделката, това ще бъде краят на 15-годишната  бананова война. През 1993 година ЕС въведе режим, който да позволи на малките производители на банани от Африка, Карибския и Тихоокеанския регион да продължат да изкарват прехраната си и техните стоки влизаха на пазара на ЕС безмитно.


Това бе в ущърб на големите мултинационални компании, износители на банани от Латинска Америка (предимно от САЩ). Световната търговска организация установи нарушение на правилата за международна търговия, САЩ дори получиха разрешение да наложат санкции и  мита за някои продукти на ЕС (от шотландски кашмир да френски сирена).


Не липсват опасения, че новото споразумение ще представлява заплаха за целите на развитието. Има идеи за финансови компенсации за страните от Африка, Карибския и Тихоокеанския регион, евродепутатите настояват за подкрепа и за европейските производители. В същото време депутатите настояват да се спазват трудовите норми в сектора.


Евродепутатите от Европейската Обединена левица и от Партията на Зелените гласуваха против сделката в Парламентарната Комисия.  Според тях, сделката ще изложи на риск основните права на малките производители чрез засилване на монополното положение на големите мултинационални компании.