Руските санкции върху вноса от ЕС: кои страни са най-засегнати 

 
 

Споделете тази страница: 

Достъп до инфографиката:   
       
Картата показва размера на разходите, изразени като дял от общите годишни разходи на ЕС, които се очаква да бъдат понесени вследствие на забраната и се базира на данни за износа от 2013 г. Делът на разходите на Кипър се оценява на 0,24% (12 млн.евро)  

Руските санкции върху вноса на селскостопански стоки от ЕС ще бъдат тема на дебат по време на пленарното заседание на 15 септември в Страсбург. Тя бяха наложени през август вследствие на европейските мерки спрямо Русия заради украинската криза и обхващат продукти като месо, плодове и зеленчуци. Разгледайте нашата карта, за да научите кои страни могат да бъдат най-силно засегнати, и проследете дебата на живо от 18 часа българско време.

Последствията от руските мерки могат да бъдат значителни, тъй като Русия е вторият по големина пазар на селскостопански стоки за износ от ЕС. В същото време 43% от целия внос на Русия идва от ЕС. Миналата година общият износ на ЕС на селскостопански стоки за Русия е бил на стойност 11,3 млрд. евро, а наложените от Русия през август санкции засягат категории стоки, чийто износ е бил на стойност 5,1 млрд. евро през 2013 г.


Забраната, наложена от Москва, засяга месни и млечни продукти, плодове и зеленчуци. Ефектът от рестрикциите ще бъде различен за конкретните стоки и региони в ЕС. В отговор Комисията предложи краткосрочни мерки на стойност 155 млрд. евро за подкрепа на най-засегнатите европейски производители, например на праскови и нектарини, пресни плодове и зеленчуци, масло и сирене.


Проследете дебата на живо тук и вижте на картата къде отражението на санкциите се очаква да бъде най-тежко.