Сандра Калниете: „Русия не може повече да се счита за стратегически партньор на ЕС“ 

 
 

Споделете тази страница: 

„Все повече се осъзнава заплахата от Русия“, заявява депутатът Сандра Калниете (ЕНП, Латвия). На 12 март Парламентът прие изготвен от нея доклад за отношенията с Москва.

Сандра Калниете 

Пет години след анексирането на Крим какво е посланието на Парламента по отношение на Украйна?

Украйна е наша близка съседка и стабилността, просперитетът и демокрацията в страната са много важни за Европа. В нашия доклад подчертаваме, че Русия не може повече да се счита за стратегически партньор на ЕС.

Ние призоваваме за цялостното изпълнение на Споразумението от Минск, а по отношение на Крим не приемаме анексирането от Русия. Също така обръщаме внимание на положението с човешките права на кримските татари, на случаите на политически затворници в Русия, задържани по много съмнителни обвинения, и приканваме за освобождаването на арестуваните украински моряци в Керченския пролив.

Вие също така призовавате за законодателно предложение за европейски „закон Магницки“. Можете ли да обясните какво имате предвид?

Имаме предложение за въвеждане на санкции на ЕС за нарушения на правата на човека по подобие на закона "Магницки" в САЩ. Някои страни в ЕС вече имат списъци с лица, санкционирани за тежки нарушения на правата на човека. Това, което предлагаме, е създаването на общоевропейски списък. Това е петият доклад на Парламента, призоваващ за подобно законодателство.

Каква роля играе зависимостта на ЕС от руски газ в отношенията?

Да вземем пример с газопровода „Северен поток“ 2 ‒ неговата единствена цел е да заобиколи Украйна, което би причинило огромни щети на бюджета на страната заради загубата на плащания за транзита на газ.

На онези, които казват, че „Северен поток“ 2 е икономически проект, който ще осигури евтина енергия, моят отговор е много прост: парите, които Русия печели от продажбата на газ в Европа, се влагат във военната индустрия, което повишава заплахата за ЕС, и в манипулации и дезинформация онлайн.

Ние трябва да спрем „Северен поток“ 2. Този проект е в противоречие с общата енергийна политика на ЕС. Това, от което се нуждаем, е диверсификация на енергийните доставки.

Предвид наближаващите европейски избори какви са предложенията на Парламента за борба с кибератаките и кампаниите за дезинформация от Русия?

Веднага след началото на агресията в източна Украйна, когато хибридните дезинформационни кампании заляха Европа, ние поискахме от Европейската служба за външна дейност да създаде работна група за справяне с проблема. С руската намеса в изборите в САЩ и референдума за Брекзит и с отравянето на Скрипал все повече се осъзнава заплахата от Русия.

Този месец се отбелязват осем години от началото на конфликта в Сирия. Каква е позицията на Парламента за руската намеса в него?

Откакто Русия се намеси в Сирия, тя неизбежно се превърна в партньор по преговорите за намирането на мирно решение. Въпреки това аз не гледам на Русия като част от решението на конфликта в Сирия, тя е част от проблема.

Присъствието на руски бази в Средиземноморския регион е много тревожно и опасно. Москва продължава да засилва присъствието си в съседните ни страни. Освен това Русия блокира всички решения в Съвета за сигурност на ООН и по този начин още веднъж потвърждава, че е част от проблема.