Как ЕС подкрепя Украйна 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Европейският съюз подкрепя независимото развитие на Украйна и работи за установяването на още по-близки връзки с Киев. Научете как.

Знамена на ЕС и Украйна  

Отношенията между Украйна и Русия


Откакто се оттегли от Съветския съюз през 1991 г., Украйна следва собствен път на развитие и се стреми да задълбочи връзките си с другите европейски страни.

Отношенията с Русия са напрегнати, тъй като Москва е решена да запази Украйна в своята сфера на влияние. През 2014 г. Русия анексира полуостров Крим в нарушение на международното право − акт, който беше строго осъден от Европейския съюз. Русия също така прилага техники на хибридната война срещу съседната си страна, включително икономически натиск и дезинформационни кампании.

В края на 2021 г. Русия увеличи значително присъствието на свои войски по границата с Украйна. Европейският парламент призова през декември 2021 г. руските власти да изтеглят силите си и заяви, че всякаква агресия от Москва трябва да доведе до сериозни икономически и политически санкции. Парламентът изрази загриженост от подобно струпване на руски войски и през април 2021 г.

Делегация от комисията по външни работи и подкомисията по сигурност и отбрана на Парламента отиде на посещение в Украйна от 30 януари до 1 декември за запознаване със ситуацията на място.

Евродепутатите призоваха за единен отговор на военната заплаха от страна на Русия спрямо Украйна в пленарен дебат на 16 февруари. Председателят на Парламента Роберта Мецола и лидерите на политическите групи също така направиха изявление в подкрепа на Украйна.

На 22 февруари водещи депутати в Европейския парламент осъдиха решението на руския президент Владимир Путин да признае неконтролираните от украинското правителство територии около Донецк и Луганск за отделни образувания.

Руското нашествие в Украйна


На 24 февруари Русия започна военно нападение срещу Украйна. Председателят на Парламента Роберта Мецола и лидерите на политическите групи обявиха действията на Русия за неоправдани и незаконни и ги определиха като заплаха за европейската и регионалната стабилност.

Председателят на Парламента Роберта Мецола призова за солидарност с Украйна в реч пред лидерите на страните от ЕС на 24 февруари.

На специална пленарна сесия, свикана на 1 март, депутатите поискаха по-строги санкции срещу Русия и напредък по предоставянето на Украйна на статут на кандидатка за членство в ЕС.

Украинската писателка Оксана Забужко направи изказване в Парламента на 8 март, посветено на героизма на нейните сънародници в съпротивата им срещу нашествието.

Разрастващата се вълна от бежанци беше тема на пленарен дебат на 8 март, в който беше изтъкната нуждата от дългосрочна солидарност и подкрепа за страните, посрещащи украинци.

На 9 март депутатите обсъдиха с естонския премиер Кая Калас какво означава руското нашествие за сигурността на ЕС. Те се присъединиха към призивите на г-жа Калас за засилване на разходите за отбрана и намаляване на енергийната зависимост.

Европейският парламент стартира уебсайт на 11 март в сътрудничество с украинския парламент с информация на английски и украински език за това как ЕС подкрепя Украйна, включително в настоящия конфликт с Русия.

От 21 март до 24 март Парламентът организира Дни за солидарност с Украйна, за да изрази подкрепата си за страната и нейния парламент във връзка с руското нашествие. Едно от събитията беше дискусия на живо във Facebook на 23 март с млади хора от Украйна, Беларус и Русия и заместник-председателя на Парламента Михал Шимечка.

В пленарен дебат на 23 март депутатите отново осъдиха бруталното нападение на руските войски и призоваха ЕС да наложи още санкции срещу Москва.

Депутатите приеха на 24 март да бъдат пренасочени средства от фондовете на ЕС за регионално развитие и предоставяне на убежище, за да се помогне на страни от ЕС, даващи подслон на украински бежанци. Парламентът също така призова за незабавна и значителна помощ от храни за Украйна.

В реч на срещата на върха на ЕС на 24 март председателят на Парламента Роберта Мецола изрази задоволство от единния европейски отговор на войната в Украйна и призова за помощ на хората в нужда.

Роберта Мецола посети Киев на 1 април по покана на председателя на украинския парламент Руслан Стефанчук. В речта си пред украинските депутати Мецола изрази подкрепа за страната от името на ЕС и осъди руското нападение.

На следващия ден председателят на Парламента се срещна заедно с полския министър-председател Матеуш Моравецки с украински бежанци в района на Варшава.

Пленарната сесия на Парламента на 4 април започна с минута мълчание в памет на жертвите в Буча, Ирпин и всички жертви на войната, терора и насилието. По време на дебат на 6 април депутатите призоваха за допълнителни санкции спрямо Русия, по-голяма подкрепа за Украйна и намаляване на енергийната зависимост на ЕС.

Депутатите одобриха на 7 април незабавното отпускане на 3,4 млрд. евро помощ за страните от ЕС, които приютяват бежанците от войната в Украйна, и призоваха за създаването на условия за безопасно преминаване в ЕС на деца, бягащи от конфликта. Те също така поискаха пълно ембарго на руския внос на петрол, въглища, ядрено гориво и природен газ.

В дебат с френския министър Бриджит Кленкер и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на 4 май депутатите заявиха, че вътрешното единство и солидарността в ЕС са от решаващо значение за преодоляване на трудностите в момента и за бъдещото възстановяване на Украйна.

На следващия ден Парламентът призова за защита на жените бежанци от Украйна от насилие и трафиканти на хора и за предоставянето им на достъп до основни здравни услуги. Депутатите също така изказаха благодарност на европейски превозвачи и туристически оператори за помощта за украински бежанци, настояха Русия да върне откраднати самолети и поискаха затягане на санкциите срещу руски кораби.

Споразумение за асоцииране с ЕС


През септември 2014 г. Европейският парламент даде одобрението си за споразумение за асоцииране между ЕС и Украйна, което включва договорености за свободна търговия. Споразумението създава условия за политическо асоцииране и икономическа интеграция между ЕС и Украйна и взаимни възможности за свободен пазарен достъп.

В договора се предвижда сътрудничество в области като енергетика, транспорт и образование. Той също така налага на Украйна да проведе реформи и да гарантира зачитането на принципите на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека.

Споразумението за свободна търговия спомага за интегрирането на пазарите на ЕС и Украйна чрез премахването на вносни мита и забраната на други видове пречки пред търговията, макар че в определени сфери, например в търговията със селскостопански стоки, са предвидени ограничения и преходни периоди.

ЕС е най-големият търговски партньор на Украйна и отговаря за 40% от международната търговия на страната.

Визова политика


През април 2017 г. Европейският парламент подкрепи споразумение за освобождаване на украинските граждани от задължение да разполагат с виза за краткотраен престой в ЕС.

Украинците, които разполагат с биометричен паспорт, имат право да влизат в ЕС за срок от 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период като туристи, за да посетят близки или приятели или с бизнес цели, но не и за да работят. Правилата важат за всички страни в ЕС освен Ирландия.

Други видове подкрепа


Съществуват различни инициативи на ЕС в подкрепа на украинската икономика, за осъществяване на зелен преход и реформиране на страната.

От 2014 г. ЕС и финансовите институции са заделили над 17 млрд. евро за субсидии и заеми в подкрепа на реформите в Украйна, като средствата се предоставят на базата на постигнат напредък.

Повече от 11 500 студенти от Украйна са участвали от 2015 г. в популярната програма за обмен на ЕС „Еразъм +“.

ЕС инвестира в проекти за стимулиране на икономиката на страната, като е предоставил преки помощи на 100 000 малки и средни предприятия, подкрепа за 10 000 фирми в селски райони и средства за модернизиране на публичната информационна инфраструктура.

От началото на пандемията на COVID-19 ЕС е осигурил над 190 млн. евро за посрещане на краткосрочните нужди на Украйна, както и 1,2 млрд. евро за макро-финансова подкрепа. ЕС е предоставил над 36 млн. изделия за лична защита, медицинско оборудване и обучение на медицински персонал. В сътрудничество с граждански организации ЕС осигурява храна и лекарства на уязвими семейства.

През февруари 2022 г. Парламентът одобри макрофинансов заем на стойност 1,2 млрд. евро, за да помогне на Украйна да посрещне финансовите си нужди.

Наградата „Сахаров“


През 2018 г. Европейският парламент присъди наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Олег Сенцов. Украинският филмов режисьор и активист за правата на човека бе хвърлен в руски затвор за протести срещу анексирането на родния му Крим. Той бе освободен през септември 2019 г. при размяна на затворници между Русия и Украйна.

Делегация на Европейския парламент посети Украйна през януари 2022 г.