Хронология на събитията: как ЕС подкрепя Украйна през 2023 г. 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Открийте хронология на стъпките, предприети от ЕС и Европейския парламент в подкрепа на Украйна през 2023 година.

Украинският президент Володимир Зеленски прави обръщение пред Европейския парламент на 9 февруари 2023 г.  

Събитията са подредени в обратен хронологичен период – най-скорошните са в началото, а най-старитe – в края на материала.

Прочетете как ЕС и Европейският парламент подкрепяха Украйна през 2022 г.

Подкрепата на ЕС за Украйна  
description: Научете как ЕС и Европейският парламент продължават да подкрепят Украйна през 2023 г. в борбата срещу руското нашествие.  

Председателят на Парламента посещава отново Украйна

title short description: Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола посещава Украйна за втори път в рамките на година и провежда срещи с украинския президент Володимир Зеленски, председателя на украинския парламент Руслан Стефанчук и главния прокурор Андрий Костин. Тя взема участие в конференция в Лвов, разискваща начините за подвеждане под отговорност на извършителите на военни престъпления спрямо украински граждани.

Парламентът се обявява за осигуряване на военна помощ за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

title short description: Членовете на Европейския парламент призовават да се обмисли сериозно възможността за доставка на изтребители, хеликоптери, подходящи ракетни системи и значително увеличаване на боеприпасите за Украйна.

ЕС предлага десети пакет от санкции

title short description: В рамките на десети пакет от санкции ЕС обмисля да забрани износа за Русия на още стоки на стойност над 11 млрд. евро, за да бъде лишена руската икономика от критично важни технологии и промишлени стоки.

Латвийският президент към депутатите: Европа трябва да бъде от правилната страна на историята

title short description: Президентът на Латвия Егилс Левитс заявява в Страсбург, че Европа трябва да намери политическа воля да потърси отговорност от Русия за извършените престъпления и да даде европейско бъдеще на Украйна.

Украинският президент Зеленски говори пред Европейския парламент

title short description: Президентът на Украйна Володимир Зеленски посещава Европейския парламент и прави обръщение пред депутатите на извънредна пленарна сесия в Брюксел. „Тази тотална война, която се води от Русия – тя не е само за територия (...) След европейския начин на живот в Украйна те искат да разрушат европейския начин на живот като цяло“, заявява Зеленски. Той също така прави обръщение пред лидерите на страните в ЕС на среща на върха.

ЕС постига съгласие за таван на цените на руски нефтопродукти

title short description: Съветът решава да наложи ценови тавани на нефтопродукти под код CN 2710, които имат произход или се изнасят от Русия.

Дейвид Макалистър: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е нужно

title short description: Председателят на парламентарната комисия по външни работи Дейвид Макалистър потвърди още веднъж подкрепата на ЕС за Украйна.

Войната в Украйна: Парламентът настоява за специален трибунал за наказване на руските престъпления

title short description: Депутатите искат руското политическо и военно ръководство да бъде подведено под отговорност за агресията срещу Украйна.

Депутатите искат по-твърд отговор на руските заплахи за европейската сигурност

title short description: ЕС и държавите членки трябва да засилят военната, политическата и хуманитарната си помощ за Украйна и да укрепят отбраната си, за да противодействат на руските заплахи за европейската сигурност, заявява Парламентът в годишния си доклад относно общата външната политика и политиката за сигурност.

Депутатите призовават за продължаване на подкрепата към Украйна

title short description: В дебат с председателя на Съвета Шарл Мишел и председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен депутатите се обявяват за продължаване на подкрепата към Украйна.