Новият Парламент и новата Комисия 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Парламентът е на прага да вземе важни решения за това кой ще бъде начело на Европейския съюз  

Над половината избиратели в ЕС гласуваха на европейските избори на 23-26 май. Сега на новоизбраните депутати предстоят решения за новите Парламент и Комисия.

Между 23 и 26 май 200 000 000 гласоподаватели в 28-те страни от ЕС дадоха своя глас, за да изберат депутатите в Европейския парламент.

Тези депутати от своя страна гласуваха на 16 юли 2019 г., за да изберат Урсула фон дер Лайен за първата жена председател на Европейската комисия.

Г-жа фон дер Лайен ще трябва да сформира екип от еврокомисари въз основа на номинации от европейските столици. Компетентността и способностите на кандидатите за комисари ще бъдат преценени в серия от изслушвания на парламентарните комисии през септември-октомври.

След това депутатите ще се произнесат по цялостния състав на Европейската комисия при пленарно гласуване в края на октомври.

Ето защо легитимността на Комисията и на нейния председател са пряко свързани с легитимността на Парламента и демократичния начин на избор на неговите членове.

Информирайте се за резултатите от европейските избори и политическия състав на ЕП.

Предстоят важни гласувания в пленарната зала на ЕП  

Новият Парламент 

Новият Парламент се събра за първо пленарно заседание от 2 до 4 юли в Страсбург. 

Първото решение, което трябваше да вземе новият Европейски парламент, беше да избере свой председател за следващите две години и половина. Депутатите избраха Давид Сасоли да заеме поста, а след това пристъпиха към избора на 14 заместник-председатели и петима квестори. Освен това бе определен съставът на парламентарните комисии, а те впоследствие избраха своите председатели и заместник-председатели.

Европейската комисия в Брюксел  

Изборът на председател на Комисията 

На 16 юли Парламентът избра Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. 

Преди гласуването г-жа фон дер Лайен представи своята политическа програма за следващите пет години.

Кандидатите за комисари ще трябва да се явят на изслушвания в Парламента  

Изслушвания на кандидатите за комисари 

Публичните изслушвания на кандидатите за комисари се предвижда да се проведат през септември и октомври. 

Списъкът на кандидатите се приема от Съвета със съгласието на избрания председател на Комисията, като самите кандидати се номинират от държавите в ЕС. Кандидатите за комисари трябва да се явят пред съответните парламентарните комисии и да отговорят на въпросите на депутатите, за да може да бъде преценено дали са подходящи и компетентни за съответния пост.

Парламентът ще трябва да се произнесе за състава на Европейската комисия  

Изборът на Комисията 

Парламентът трябва да даде своето одобрение, за да може Комисията да бъде официално назначена с гласовете на квалифицирано мнозинство в Европейския съвет. 

Парламентът гласува едновременно за целия състав на Комисията, включително нейния председател и върховния представител за външната политика и политиката за сигурност. Преди това избраният председател на Комисията ще представи всички комисари и програмата за дейността. Депутатите гласуват поименно, като мнозинство от подадените гласове е достатъчно.