Новият Парламент и новата Комисия 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Парламентът взе важни решения за това кой ще бъде начело на Европейския съюз  

Над половината избиратели в ЕС гласуваха на европейските избори през май. После новоизбраните депутати трябваше да вземат решения за новите Парламент и Комисия.

Между 23 и 26 май 200 000 000 гласоподаватели в 28-те страни от ЕС дадоха своя глас, за да изберат депутатите в Европейския парламент.

Тези депутати от своя страна гласуваха на 16 юли 2019 г., за да изберат Урсула фон дер Лайен за първата жена председател на Европейската комисия.

Г-жа фон дер Лайен трябваше да сформира екип от еврокомисари въз основа на номинации от европейските столици. Компетентността и способностите на кандидатите за комисари бяха преценени в серия от изслушвания на парламентарните комисии между края на септември и средата на ноември.

След това депутатите дадоха одобрение на цялостния състав на Европейската комисия при пленарно гласуване на 27 ноември.

По този начин легитимността на Комисията и на нейния председател са пряко свързани с легитимността на Парламента и демократичния начин на избор на неговите членове.

Информирайте се за резултатите от европейските избори и политическия състав на ЕП.

В пленарната зала на ЕП се проведоха важни гласувания  

Новият Парламент 

Новият Парламент се събра за първо пленарно заседание от 2 до 4 юли в Страсбург. 

Първото решение, което трябваше да вземе новият Европейски парламент, беше да избере свой председател за следващите две години и половина. Депутатите избраха Давид Сасоли да заеме поста, а след това пристъпиха към избора на 14 заместник-председатели и петима квестори. Освен това бе определен съставът на парламентарните комисии, а те впоследствие избраха своите председатели и заместник-председатели.

Европейската комисия в Брюксел  

Изборът на председател на Комисията 

На 16 юли Парламентът избра Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. 

Преди гласуването г-жа фон дер Лайен представи своята политическа програма за следващите пет години.

Кандидатите за комисари се явиха на изслушвания в Парламента  

Изслушвания на кандидатите за комисари 

Публичните изслушвания на кандидатите за комисари се проведоха през септември, октомври и ноември. 

Кандидатите за комисари се явиха пред съответните парламентарните комисии и трябваше да отговарят на въпроси за плановете си. След това депутатите се произнесоха дали депутатите са подходящи и компетентни за съответния пост.

Парламентът гласува да одобри състава на Европейската комисия  

Изборът на Комисията 

Парламентът даде одобрение на новата Комисия на 27 ноември, за да може тя да започне работата си. 

Парламентът гласува едновременно за целия състав на Комисията, включително нейния председател и върховния представител за външната политика и политиката за сигурност. Преди това избраният председател на Комисията Урсула фон дер Лайен представи всички комисари и програмата за дейността в пленарен дебат. Гласуването за Комисията беше поименно, като одобрението си дадоха 461 депутати, против бяха 157, а 89 депутати се въздържаха.