Парламентът решава за новия председател на Комисията 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Депутатите ще се произнесат на 16 юли относно кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия.

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, която беше номинирана от Европейския съвет за поста на председател на Комисията, ще очертае програмата си в дебат с депутатите във вторник от 10 часа българско време. По-късно, от 19 часа българско време, Парламентът ще гласува по нейната кандидатура.

За да стане председател на Комисията, г-жа фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на абсолютно мнозинство от депутатите в ЕП (към момента това означава поне 374 гласа). Гласуването ще бъде тайно и с хартиени бюлетини.

Въпреки подкрепата на лидерите на страните в ЕС и принадлежността й към политическото семейство, което спечели най-много гласове на изборите, г-жа фон дер Лайен не беше водещ кандидат на изборите - факт, изтъкван от много евродепутати.

Политическите групи вече имаха възможност да й зададат въпроси по време на срещи миналата седмица.

Ако тя не успее да спечели достатъчно подкрепа, Европейският съвет ще трябва да предложи нов кандидат.

Това е една от най-важните задачи на Парламента в началото на новия мандат. След като председателят на Комисията бъде избран, ще започне работата по сформирането на новата Комисия.

През есента парламентарните комисии ще проведат изслушвания на кандидатите за еврокомисари, за да преценят дали те са подходящи за съответния ресор. Процесът ще приключи с гласуване в пленарна зала за целия състав на Комисията.

Кликнете по-долу, за да гледате дебата и гласуването за председателя на Комисията на живо на 16 юли.