Зелена светлина от ЕП и Парижкото споразумение за климата може да влезе в сила  

Съобщение за пресата 
Пленарна сесия 
 
 

Споделете тази страница: 

610 евродепутати гласуваха„за“ ратифицирането от ЕС на споразумението на ООН за защита на климата, постигнато преди девет месеца в Париж.  

Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, първото в историята универсално, законно обвързващо глобално климатично споразумение, ще влезе в сила следващия месец. Това ще стане, след като необходимите условия бяха изпълнени по-рано от очакваното благодарение на ратифицирането от Европейския парламент за Европейския съюз в исторически вот във вторник.

ЕС ще се присъедини към САЩ, Китай, Индия и други основни страни и големи източници на парникови газове по време на среща на страните по парижкото споразумение през ноември в Маракеш.  


Парламентът даде своето съгласие с ратифицирането от ЕС на споразумението с 610 гласа „за“, 38 гласа  „против“ и 31 въздържали се.


За да влезе в сила споразумението, е необходима ратификацията от най-малко 55 страни по Конвенцията, отговорни за най-малко 55% от общите емисии на парникови газове. Докато първото условие вече е изпълнено, с днешното гласуване се изпълнява и второто, с което споразумението влиза в сила.


„Нашият вот днес отваря пътя към постигането на необходимия брой ратификации за споразумението... Влизането в сила на Парижкото споразумение по-малко от година след подписването му е огромно постижение, имайки предвид, че този процес отне осем години за протокола от Киото. Днешният вот също така означава, че ЕС остава лидер по въпросите на климата,“ каза председателят на Европейският парламент Мартин Шулц. Той подписа документа, с който Европейският парламент изпраща своето съгласие с ратифицирането от ЕС, в присъствието на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, френския министър на околната среда и председател на КОП 21 Сеголен Роял, държавния секретар на Словакия Иван Корчок, представляващ председателството на Европейския съвет и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.


„Европейският съюз има дълга история като лидер в борбата с климатичните промени,“ каза г-н Бан Ки-мун преди гласуването. Той благодари на евродепутатите и подчерта значимостта на ратифицирането от ЕС. Той също така добави, че борбата с климатичните промени не е само едно от най-важните предизвикателства на нашето време, а и възможност за изграждане на по-устойчива и конкурентоспособна икономика и по-стабилни общества.


Повечето изказали се от името на политическите групи подчертаха, че днешният вот също така показва, че сътрудничеството и съвместното справяне с предизвикателства са единственото решение за глобални проблеми. Те също така настояха за спешната необходимост от прилагане на споразумението и преследването на преговори на световната сцена. „Това е резултатът от прекрасна работа заедно... която показва, че днес можем!“, каза докладчикът Джовани Ла Виа (ЕНП, Италия).


Кликнете тук за видеозапис от церемонията и изказванията.


Следващи стъпки


След като ЕП даде своето съгласие, Съветът може официално да приеме Решение чрез писмена процедура, за да може ЕС заедно със седемте държави членки, които вече са завършили процеса на ратификация, да депозира инструментите за ратификация в щабквартирата на ООН в Ню Йорк в петък, 7 октомври.


В четвъртък евродепутатите ще гласуват и резолюция, излагаща техните приоритети за следващия кръг преговори, който започва през ноември в Маракеш и ще се концентрира върху разпределението на усилията между страните с цел постигане на целите от Париж.


Бележка за редакторите

 

Седем държави членки, които вече са завършили националните си процедури по ратификация. Това са Унгария, Франция, Словакия, Австрия, Малта, Португалия и Германия. Те отговарят общо за 5% от глобалните вредни емисии.

 

За да влезе в сила споразумението, е необходима ратификацията от най-малко 55 страни по Конвенцията, отговорни за най-малко 55% от общите емисии на парникови газове. До момента 62 страни, отговарящи за 51.89% от емисиите са депозирали в ООН своя инструмент за ратифициране. Европейският съюз е отговорен за около 12% от глобалните емисии на парникови газове.

 

На този фон и благодарение на ратифицирането от ЕС, Парижкото споразумение ще влезе в сила навреме за Конференцията за климатичните промени КОП 22 в Маракеш от 7 до 18 ноември 2016 г.


Допълнителна информация

Процедура: съгласие по международно споразумение

„Влизането в сила на Парижкото споразумение по-малко от година след подписването му е огромно постижение” - Мартин Шулц, председател на Европейския парламент

Мартин Шулц 
Споделяне на цитата: 

12%  ; ЕВ е източник на 12% от общото количество парникови газове в света.

Споделяне на цитата: 

Обратна връзка: